Komentara: 2
Pregleda: 5766
Foto

Koncertom klasične muzike započela proslava velikog jubileja Muzičke škole

19.10.2018. u 14:33h
Izvor: Subotica.com
Povodom proslave 150. godišnjice rada i postojanja Muzičke škole, sinoć je u prepunoj Sinagogi održan koncert bivših učenika, a sada poznatih podijumskih umetnika Rite Kinke, Laure Levai Aksin, Saše Štulića i sestara Noemi i Enike Gereg, kojim je započelo obeležavanje ovog velikog jubileja.
Koncertom klasične muzike započela proslava velikog jubileja Muzičke škole

Kao najmlađa učenica Muzičke škole, petogodišnja Rita Kinka nastupila je tada na koncertu kojim se obeležila 100. godišnjica ove obrazovno-kulturne ustanove. Pedeset godina kasnije, ponovo joj je ukazana čast da odsvira vanvremenske kompozicije Baha i Bele Bartoka na proslavi velikog jubileja, a ova umetnica i poznata pianistkinja ističe da se i danas s nostalgijom priseća školskih dana.

- Svi umetnici, koji su večeras nastupili na koncertu, izuzetno smo počastvovani što smo baš mi odabrani, jer je tokom svog postojanja Muzička škola iznedrila brojne talentovane muzičare i profesionalne umetnike, te nam je zaista velika čast što su se baš nas setili. Mi uvek razmišljamo o našoj školi, s nostalgijom se prisećamo i želimo da ona i dalje nastavi da se razvija i cveta - rekla je Rita Kinka.

Koncertom klasične muzike započela proslava velikog jubileja Muzičke škole

Za vek i po postojanja, Muzička škola postala je prepoznatljiva po kvalitetnom radu sa decom osnovnoškolskog i srednoškolskog uzrasta, a prema rečima Dragane Nikolić, direktorke škole, rezultat takvog pristupa i ponos škole upravo su učenici koji su sinoć nastupili na koncertu, ali i mnogi drugi, koji su zbog tekućih angažmana bili sprečeni da prisustvuju proslavi.

- Ovo je ogroman jubilej, koji za našu školu predstavlja veliku čast, ali i veliku odgovornost. Naš najvažniji cilj bio je i ostao da nam deca uvek budu iznad svega, jer zgrada bez đaka, ne bi bila ništa drugo do napuštena građevina bez ikakvog značaja. Zbog toga smo tu da im pružimo podršku i da ih usmerimo na pravi put. Naša škola će i dalje nastaviti da raste i širi zvuke te divne muzičke umetnosti i veoma smo ponosni i srećni što smo svedoci ovako velikog događaja - istakla je Nikolić.

Koncertom klasične muzike započela proslava velikog jubileja Muzičke škole

Sinagoga je sinoć bila ispunjena do poslednjeg mesta, a u koncertu klasične muzike, kojim je započelo obeležavanje ovogodišnjeg jubileja, uživali su sadašnji i bivši učenici škole, njihovi roditelji, brojni prijatelji i sponzori škole, predstavnici lokalne samouprave, Školske uprave Sombor, pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, Ministarstva prosvete, verskih zajednica i mnogi drugi.

- Od nekadašnja tri početna odseka iz 1868. godine, pa sve do današnjih šest obrazovnih profila, među kojima su tradicionalna, crkvena i džez muzika, Muzička škola imala je izuzetan razvojni put, koji su znalački utvrđivali svi koji su tokom vek i po učestvovali u nastavi i školu vešto vodili u različitim vremenima. Ovom prilikom, među ostalim direktorima, pominjem Ferenca Gala, Ernesta Lanjija i prvog rođenog Subotičanina na čelu škole, Cvetka Manojlovića. Uz profesionalni nastavni kadar, učenici su bili i ostali oni koji su uvek davali pravi identitet i pun smisao školi. Razvijena koncerta delatnost, nastavnici posvećeni pedagoškom radu i uspesi učenika na takmičenjima, bogata prošlost i duga tradicija muzike, zalog su da će Muzička škola nastaviti da neguje talentovane generacije, kako je to do sada i činila - izjavio je Mihalj Njilaš, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje na svečanosti. 

Koncertom klasične muzike započela proslava velikog jubileja Muzičke škole

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Bogdan Laban, naglasio je da je Muzička škola institucija koja pruža izuzetan doprinos kulturnom životu i razvoju grada, te se zahvalio učenicima, orkestrima i horu škole na učešću u gradskim manifestacijama i brojnim događajima koji u najlepšem svetlu promovišu Suboticu u zemlji i inostranstvu.

- Postoje događaji koji ostavljaju trag u vremenu i čine neizbrisivi deo istorije jednog grada. Veliko je zadovoljstvo reći da je današnji jubilej upravo jedan takav događaj. Uz prvu srpsku Muzičku školu "Stevan Mokranjac" u Beogradu, Muzička škola u Subotici smatra se najstarijom na ovim prostorima. Iz nje su do sada izašli brojni majstori muzike, po mnogo čemu je jedinstvena, pa i po tome što je jedina muzička škola u zemlji koja ima nastavu na srpskom i mađarskom jeziku. S obzirom na to da se zgrada škole nalazi u neposrednoj blizini Gradske kuće, sa sigurnošću mogu da kažem da smo svedoci svakodnevnog predanog rada i nastojanja nastavnog kadra da se na najbolji način prenese znanje svim njenim učenicima - rekao je Laban.

Koncertom klasične muzike započela proslava velikog jubileja Muzičke škole

Jučerašnji koncert bio je prvi u nizu dešavanja u školskoj 2018/2019. godini, kojim će se obeležiti 150. godišnjica Muzičke škole. Naredni koncert profesora škole odražaće se u Velikoj većnici Gradske kuće na Dan prosvetnih radnika, a potom će uslediti tradicionalni novogodišnji koncerti, večeri kamerne muzike, nastupi pobednika republičkih takmičenja i maturanata škole, kao i mnoge druge aktivnosti kojima će se proslaviti veliki jubilej.

Izvor: Subotica.com
Koncert Muzičke škole povodom 150 godina postojanja Koncert Muzičke škole povodom 150 godina postojanja Koncert Muzičke škole povodom 150 godina postojanja Koncert Muzičke škole povodom 150 godina postojanja Koncert Muzičke škole povodom 150 godina postojanja Koncert Muzičke škole povodom 150 godina postojanja Koncert Muzičke škole povodom 150 godina postojanja Koncert Muzičke škole povodom 150 godina postojanja
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 5766

Povezana vest

Povezane teme

koncert

muzička škola

mihalj njilaš

bogdan laban

dragana nikolić

obeležavanje godišnjice

jubilej

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.