Komentara: 3
Pregleda: 6107

Moderno ropstvo uzima maha

23.10.2012. u 16:20h
Izvor: RTV Yueco
Ministarstvo unutrašnjih poslova oktobar je proglasio za mesec borbe protiv trgovine ljudima. Tim povodom održana je i tribina u prostorijama Policijske uprave u Subotici. Ove godine nije podneta ni jedna krivična prijava za delo trgovine ljudima, a prošle godine tri. Od 2009.godine kazne za krivična dela trgovine ljudima su pooštrene.
Moderno ropstvo uzima maha

Trgovina ljudima je jedna od najvećih i najprofitabilnijih kriminalnih aktivnosti, zajedno sa trgovinom narkoticima, oružjem i pranjem novca. Ove godine podneto je 25 krivičnih prijava u Srbiji za krivično delo trgovine ljudima, stim da ni jedna nije iz Subotice. U policiji kažu da rade na nekoliko slučajeva,ali za sada nisu podizali prijave. Prošle godine bilo je ukupno 32 krivične prijave, od kojih je tri iz Subotice i jednu je podneo Regionalni centar prema Mađarskoj.

Od 2009.godine kazne za krivična dela trgovine ljudima su pooštrene i određena je kazna zatvora od 6 meseci do 5 godina. Osim u slučajevima kada su žrtvi nanete teške telesne povrede, gde se kazne zatvora kreću od 3 do 5 godina, u slučaju smrti kada se izriče kazna najmanje 10 godina zatvora. Ukoliko je krivično delo učinjeno prema maloletnoj osobi kazne se kreću od 3 do 12 godina.

Srbija je zemlja porekla, tranzita i destinacije trgovine ljudima. Faktori koji doprinose ovakvom stanju su opšta socioekonomska kriza, visoka nezaposlenost, siromaštvo i neravnopravan položaj žena.

Tačan broj žrtava trgovine ljudima u Srbiji se ne zna. Procenjuje se da broj identifikovanih žrtava čini svega 1% do 10% od stvarnog broja žrtava.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 6107

Povezana vest

Povezane teme

trgovina ljudima

javne kuće

prostitucija

moderno ropstvo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.