• Pregleda: 3096

Mobilni saobraćajni poligon za osnovce od prvog do četvrtog razreda

Savet za bezbednost saobraćaja grada Subotice i Asocijacija za bezbednost saobraćaja iz Beograda, ove godine organizovali su mobilni saobraćajni poligon za decu uzrasta od prvog do četvrtog razreda svih osnovnih škola na teritoriji našeg grada.
Mobilni saobraćajni poligon za osnovce od prvog do četvrtog razreda

Akcija je počela juče, u Osnovnoj školi „Jovan Mikić“, danas se održava u „Sonji Marinković“, a u preostalim, planom predviđenim osnovnim školama realizovaće se do 22. oktobra 2018. godine.

Cilj ove  edukativne akcije jeste da se najmlađi učesnici u saobraćaju upoznaju sa osnovama pravilnog ponašanja i učestvovanja u saobraćaju, ali na praktičan način, u kontrolisanim uslovima i na situacijama koje su prepoznate kao najrizičnije u kojima stradaju deca (nepravilan prelazak preko pešačkog prelaza, prelazak puta van pešačkog prelaza, izlazak na put iza autobusa ili drugog vozila, istrčavanje na put za loptom).

Jedan od načina prevencije smanjenja smrtnosti dece u saobraćaju jeste edukacija dece o osnovnim pravilima saobraćaja, na praktičan način, kao i edukacija roditelja, kako teorijska tako i praktična o značaju upotrebe zaštitnih dečijih sedišta u putničkim vozilima. Subotička lokalna samouprava će, tokom 2018. i 2019. godine, putem Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Subotice preduzeti aktivne mere u cilju povećanja bezbednosti saobraćaja svih učesnika u saobraćaju, a posebna pažnja će se posvetiti deci i mladima.

Do kraja godine, Grad Subotica će u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja da sprovede kampanju u kojoj će se izvršiti edukacija 40 roditelja o pravilnoj upotrebi zaštitnog dečjeg sedišta.

Na osnovu analiza stradanja dece u saobraćajnim nezgodama na teritoriji grada Subotice u periodu od 2001. godine do 2016. godine može se zaključiti da se deca u saobraćaju najčešće javljaju u svojstvu pešaka i da je, s obzirom na tu činjenicu, u ovom  periodu smrtnost dece i najveća kada govorimo o saobraćajnim nezgodama u kojima stradaju deca (čak u 50 odsto slučajeva).

U periodu od 2001. do 2016. godine u Subotici je ukupno stradalo 462 deteta. Od tog broja, osmoro dece je poginulo, 102 deteta zadobilo je teške telesne povrede, a 352 deteta lakše telesne povrede. Od osmoro poginule dece, četiri deteta stradala su u svojstvu pešaka, tri u svojstvu putnika u putničkom vozilu, a jedno u svojstvu vozača bicikla.

Nacionalna strategija za bezbednost saobraćaja definisala je cilj da do 2020. godine nema poginule dece u saobraćaju. Ovaj cilj je preuzela i lokalna strategija bezbednosti saobraćaja, pa je lokalna samouprava, u skladu sa tim, preuzela na sebe odgovornost da sprovede odgovarajuće mere kako bi taj cilj bio ispunjen.

Izvor: Subotica.rs

povezane teme

3
Toni Montana Odgovori
Puna podrska za akciju. Ako zelis da promenis svest kod nekog naroda,pocni od dece i vreme ce uciniti svoje. Mnogo je saobracajnih nesreca u danasnje vreme,svi ucesnici moraju da podignu svest na visi nivo,a ova akcija je jedan od dobrih primera kako se to moze raditi...
Srpski sor Odgovori
Bilo bi super da su ukljucili predskolce,da kao gosti isto prisustvuju akciji,jer je tek njima potreban poticaj za ponasanje u saobracaju,a provereno klinci bolje usvajaju lekcije kad su ovako u grupi i uz drugu decu.Daj Boze,da ovo bude nesto normalno i svake godine.
dudova šuma Odgovori
Dobro bi bilo da se organizuje i bicikliste koji nemaju položenu "A" ili "B" kategoriju.
Oni su učesnici u saobraćaju i trebaju znati propise kao i svi drugi,trebali bi u stvari
polagati neku vrstu poznavanja propisa.
Kad vozač motornog vozila nije vezao pojas bude kažnjen,a mnogi biciklisti se ponašaju
u saobraćaju gore od ovaca.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.