Komentara: 0
Pregleda: 3599

Mlekara Subotica: poseta farmera Sloveniji

04.03.2012. u 00:29h
Izvor: RTV Yueco
Mlekara Subotica: poseta farmera Sloveniji

Vest o odobrenoj kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, 25 subotičkih farmera – partnera Mlekare Subotica, zatekla je upravo tamo, u jednoj od zemalja unije – Sloveniji. Kako bi im pokazala šta ih sve očekuje kada postanemo punopravna članica Evropske unije, Mlekara Subotica organizovala je studijsko putovanje za farmere - najveće dobavljače sirovog mleka u 2011. godini. Tako su farmeri posetili Hrvatsku nacionalnu laboratoriju za kontrolu mleka u Križevcima, potom “Pomurske mlekarne” u Murskoj Soboti, a zatim i dve farme koje se nalaze u okolini ovog slovenačkog grada.

Farmeri su prvo posetili Hrvatsku poljoprivrednu agenciju, tj. njihovu laboratoriju za kontrolu kvaliteta mleka. Za razliku od Srbije, gde je u najavi, ova laboratorija u Hrvatskoj postoji već deset godina. Ova nezavisna institucija na osnovu konstantno uzetih uzoraka utvrđuje kvalitet mleka, a na osnovu tih rezultata mlekare plaćaju isporučeno mleko farmerima. Sigurnost i farmerima i mlekarama u kvalitet rada garantuju strogi strandardi koje laboratorija ispunjava.

Nakon Križevaca, farmeri su u Murskoj Soboti obišli “Pomurske Mlekarne”, koja je slična po kapacitetima i plasmanu Mlekari Subotica. Ono što je zanimljivo kod ove mlekare jeste njena vlasnička struktura. Većinski vlasnici su dobavljači – farmeri. Zanimljivo je iz razloga što se kao mogući novi vlasnik Mlekare Subotica pominje Frisland-Campina čiji su vlasnici takođe farmeri.

Farmeri su obišli i gazdinstvo Stanka Glavača iz okoline Murske Sobote, gde je u razgovoru konstatovano da su naše farme veće, zbog većih površina obradive zemlje, ali da Slovenci imaju veće podsticaje – iz domaćih i evropskih fondova.

Mlekara Subotica organizovala je ovo putovanje kako bi svojim najvećim dobavljačima među farmerima pokazala šta ih čeka kada Srbija postane član Evropske unije, odnosno kako funkcionišu farme i mlekare unutar unije.

Prema najavama iz Mlekare, ovo neće biti poslednje studijsko putovanje, već će se truditi u budućnosti da dobavljačima organizuju slične posete radi edukacija i razmene iskustava.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 3599
Povezane teme

mlekara subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.