Komentara: 19
Pregleda: 3156

Mladi u projektu medijskog opismenjavanja

09.02.2014. u 10:05h
Izvor: RTV Yueco
Udruženje građana "Kult" organizovalo je u prostorijama Saveza strukovnih udruženja trodnevni trening na temu medijske pismenosti, a čitav projekat podržao je Grad, odnosno Gradsko veće zaduženo za omladinu.
Mladi u projektu medijskog opismenjavanja

Medijska pismenost podrazumeva veštine kritičkog i analitičkog pristupa medijskom sadržaju. Na trening je prijavljeno 22 učesnika i to različitih godina, zanimanja i interesovanja.

Za trening su bili zainteresovani srednjoškolci, zatim nezaposlena lica, lica koja se bave nevladinim sektorom, ali i redovno zaposlena lica. Ono što je zаnimljivo niko od njih se ne bavi medijima, ali kako kažu, mnogo toga što su čuli na treningu, zaista će im biti od velike koristi.

Veštine koje će učesnici ovog treninga čuti su prema rečima koordinatorke projekta neophodne omladini da bi funkcionisali u današnje vreme.

Projekat koji je organizovalo udruženje građana “Kult” podržalo je Gradsko veće zaduženo za sport, omladinu i turizam.

S obzirom na to da danas u velikoj meri mediji utiču na svet oko nas, veoma je bitno da mladi ljudi znaju kako da kritički i analitički pristupe svemu što se šalje putem medija, rekla je na kraju koordinatorka projekta.

Šta je medijska pismenost?

Medijska pismenost se najčešće definiše kao sposobnost razumevanja, čitanja, pronicanja u srž medijskih tekstova, odnosno sposobnost da se na različite načine sagledavaju, analiziraju, evaluiraju i kreiraju medijske poruke. Multimedijsko proširenje sadržaja, koje je jedan od zadataka projektnih timova, u stvari podrazumeva iščitavanje i korišćenje jednog medijskog teksta (knjige) kao polazišta za proizvodnju drugačijeg formata i sopstveno tumačenje odabrane teme. Ono upravo obuhvata veštine pristupa tekstu, analize, razumevanja, a zatim i proizvodnje i medijski pismenog izražavanja.

Važnost razvijanja ovih veština jasna je ako jednako naglasimo da je reč o razumevanju i tumačenju medija koliko i o razumevanju tekstova uopšte. To znači da bi medijski pismena osoba morala da bude osposobljena da kritički misli i analizira najrazličitije forme izražavanja, to jest da se sticanjem veština koje podrazumeva medijsko obrazovanje ili medijsko opismenjavanje stiču veštine koje imaju najširu primenljivost i presudne su za kvalitetno funkcionisanje i izražavanje u savremenoj kulturi.

Izvor: RTV Yueco
Radionica: "Medijska pismenost" Radionica: "Medijska pismenost" Radionica: "Medijska pismenost" Radionica: "Medijska pismenost" Radionica: "Medijska pismenost" Radionica: "Medijska pismenost" Radionica: "Medijska pismenost" Radionica: "Medijska pismenost"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 2 meseca
Komentara: 19
Pregleda: 3156
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.