Komentara: 4
Pregleda: 2045

Mladi IT-jevci napravili sajt za pomoć pri odabiru srednje škole

30.01.2024. u 13:51h
Izvor: Subotica.com
Mladi IT-jevci napravili sajt za pomoć pri odabiru srednje škole

Nakon što su prošle godine, u nameri da pomognu subotičkim osmacima oko izbora srednje škole, napravili veb sajt "Edu kompas", naši mladi i talentovani sugrađani Marko Popović i Mateja Srejić ove školske godine na svom portalu će ponuditi više opcija u cilju pružanja podrške budućim srednjoškolcima prilikom odabira škole.

Mladi IT-jevci napravili sajt za pomoć pri odabiru srednje škole

- Nakon prošlogodišnjeg upisa, dobili smo brojne pozitivne komentare od vršnjaka kojima je sajt pomogao da odaberu srednju školu. Zato smo odlučili da ovaj projekat "živi" i u narednom periodu kako bismo pomogli i budućim generacijama.  Za ovu godinu, prvenstveno želimo da unapredimo korisničko iskustvo, odnosno da posetioci jednostavnije prođu kroz sajt, da budu upoznati sa svim funkcijama. Takođe, omogućićemo posetiocima da vide u kojoj godini se obrađuju koji stručni predmeti i kroz koliko časova nedeljno - počinje priču Mateja i dodaje da im je velika želja da "Edu kompas" izađe iz lokalnih okvira  - Planiramo da se proširimo i na druge gradove, najverovatnije će ove godine to biti Novi Sad, a velika nam je želja da dodamo i Grad Beograd ili makar neke beogradske opštine. Plan nam je da sjedinimo smerove. Mi u Subotici nemamo takvu situaciju, ali na primer u Novom Sadu imate više škola koje nude iste obrazovne profile, a nama je cilj da objedinimo stranice tih profila i da posetioci odmah vide koje ih škole nude i koliko je bodova u kojoj školi potrebno za upis - dodaje Marko.

Mladi IT-jevci napravili sajt za pomoć pri odabiru srednje škole

Inače, portal "Edu kompas" nastao je kao plod zajedničkog rada dvojice blistavih Subotičana sa kojim su se predstavili na prošlogodišnjoj "Projektnoj nedelji" koja se tradicionalno održava u Tehničkoj školi "Ivan Sarić". 

- Koristeći dostupne podatke i zahvaljujući našem istraživanju uspeli smo da sklopimo jednu našu bazu podataka svih smerova a nivou Subotice i plasirali smo to osmacima iz našeg grada tako što smo direktorima osnovnih škola uručili flajere koje su oni dalje distribuirali maturantima - objašnjavaju Marko i Mateja i dodaju da su ubrzo zabeležili veliki broj poseta što svedoči o tome koliko je sajt koristio vršnjacima - Imali smo 18 hiljada poseta, odnosno 10 hiljada posetilaca. Naročito je posećeno bilo toga dana kada su đacima podeljeni flajeri, kao i neposredno nakon testova kada su izašla rešenja. 

Mladi IT-jevci napravili sajt za pomoć pri odabiru srednje škole

Portal koji su kreirali mladi sugrađani, koji su ponos našeg grada, sudeći po njihovom entuzijazmu i neupitnom znanju još dugo će biti na usluzi osmacima u Subotici, ali i celoj Srbiji.

Naša vizija je da "Edu kompas" u nekoj perspektivi proširimo na celu Srbiju, pre svega u Novom Sadu i Beogradu. Jedini faktori od kojih zavisi hoćemo li u tome uspeti jeste podrška sponzora za finansiranje štampanja flajera, kao i podrška za distribiranje flajera po školama. Konkretno, u Subotici nam je lokalna samouprava pružila podršku da promovišemo sajt direktorima škola - zaključuju sagovornici.

Mladi IT-jevci napravili sajt za pomoć pri odabiru srednje škole

Mateja Srejić je učenik prvog razreda Gimnazije "Svetozar Marković" u kojoj pohađa IT smer, dok je Marko Popović osmak u OŠ "Ivan Goran Kovačić". O njihovim uspesima na brojnim takmičenjima već smo izveštavali, a sa sigurnošću možemo da konstatujemo da će i u narednim godinama biti mnoštvo povoda za razgovor sa ovim mladim, talentovanim momcima. 

Inače, Marko je ovogodišnji dobitnik Svetosavske nagrade koju Ministarstvo prosvete dodeljuje za postignute izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, za znanja, veštine i kreativnost.

Mladi IT-jevci napravili sajt za pomoć pri odabiru srednje škole

Mateja se našao među 112 dobitnika nagrade "Takmičari generacije" koja se dodeljuje đacima koji su u protekloj školskoj godini postigli izvanredne rezultate na republičkim i međunarodnim takmičenjima za osnovne škole. Priznanje mu je svečano uručeno pre mesec dana u Palati "Srbija".

Svetosavska nagrada mi dosta znači, to je na neki način potvrda za mene i moje uspehe, da je neko primetio moj rad i kao podsticaj da u istom smeru nastavim da se razvijam i takmičim - istakao je Marko - Nagrada "Takmičari generacije" me je dosta motivisala i dala mi do znanja da neko prati moj rad. Ranije nisam imao taj utisak, mislio sam da moji uspesi nikoga ne zanimaju, osim mene, ali ovo priznanje je dokazalo suprotno - završava Mateja.

Mladi IT-jevci napravili sajt za pomoć pri odabiru srednje škole

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 meseca i 2 dana
Komentara: 4
Pregleda: 2045
Povezane teme

talentovani učenici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.