Komentara: 1
Pregleda: 2175

Mladi imaju predrasude o dobrovoljnom davanju krvi

11.05.2015. u 17:58h
Izvor: RTV City
Danas se obeležava Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi. Gradska organizacija Crvenog krsta u okviru Nedelje ove humanitarne organizacije danas je na Ekonomskom fakultetu organizovala predavanje na temu dobrovoljnog davalaštva krvi. Predavanje je bilo namenjeno učenicima subotičkih srednjih škola, kao i svima koji su zainteresovani da postanu dobrovoljni davaoci.
Mladi imaju predrasude o dobrovoljnom davanju krvi

Dobrovoljni davalac krvi može biti svaka odrasla zdrava osoba starosti od 18 do 65 godina. Na predavanju su prezentovani osnovni pojmovi o davalaštvu krvi, istorijatu, a bilo je reči i o krvnim grupama. Prema rečima edukatora, Subotičani su humani kada je u pitanju donacije ove dragocene tečnosti.

Mladi u Subotici imaju predrasude kada je reč o dobrovoljnom davanju krvi. U velikom broju slučajeva pogrešni stavovi se tiču toga da davanje krvi boli, da dugo traje, kao i da se krv prodaje, odnosno da ne odlazi u prave ruke. Edukatori Crvenog krsta organizovanjem ovakvih predavanje želi da razbije predrasude kod mladih kako bi i oni postali dobrovoljni davaoci.

Pored edukacije, prisutnima je predstavljen i „Vodič za dobrovoljne davaoce krvi“ prof. dr. Branislave Belić, specijaliste transfuziologa-hematologa i potpredsenice Skupštine APV.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 8 godina i 11 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2175

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.