Komentara: 1
Pregleda: 1915

Mira Banjac: Na palićkom festivalu osećam da sam deo porodice

17.09.2020. u 17:37h
Izvor: Subotica.com
Petog festivalskog dana, u okviru glavnog takmičarskog programa Festivala evropskog filma Palić prikazani su filmovi „Undine” nemačkog reditelja Kristijana Pecolda i „Dau.Nataša” ruskog reditelja Ilje Hržanovskog. U selekciji „Paralele i sudari” na repertoaru su bili film „Ubij, pa napusti grad” i „Mater”.
Mira Banjac: Na palićkom festivalu osećam da sam deo porodice

Naša legendarna glumica Mira Banjac, nekadašnja predsednica Saveta Festivala evropskog filma Palić i ovogodišnja specijalna gošća, na konferenciji za medije je rekla da je vrlo emotivno vezana za ovaj festival.

- Osećam da sam deo porodice, ne samo festivala, već i naroda okolo. Prepoznajemo se i lepo je kad usput sretnem ljude koji znaju da je festival tu. Ove godine su ljudi učinili nemerljivi napor da se festival ne prekine - rekla je Banjac, osvrnuvši se i na svoj odnos sa direktorom festivala. - Gospodin Radoslav Zelenović je kičma ovog festivala, na njegov poziv sam uopšte u ovom festivalu, mnogo pre nagrade „Lifka” i mog učešća u festivalskim organima. Ali mi je to ostalo u nasleđe, da moram biti tu uz festival dok još imam zdravlja i mogu nešto da doprinesem. Festivali su jedan prozor u svet, to su dani promišljanja estetike raznih naroda i neki reper gde smo otprilike mi. Ti susreti sa ljudima su dragoceni.

Kompozitor Zoran Simjanović, aktuelni član Saveta Festivala evropskog filma Palić, istakao je da mu je drago što se ovogodišnji festival održao i dodao da oni nisu samo značajni informativno, radi gledanja filmova koji neće biti prikazani drugde.

Mira Banjac: Na palićkom festivalu osećam da sam deo porodice

- Festivali imaju i jednu fantastičnu vaspitnu ulogu. Kada pratiš publiku koja gleda film, tačno vidiš da li si nešto pogrešio ili nisi. To je jedna od funkcija festivala koju mnogo cenim - istakao je Simjanović.

Dragan Stojmenović, reditelj filma „Tritonov vrt” koji je prikazan u selekciji „Eco Dox”, objasnio je da je imao određene strahove u vezi sa specifičnostima snimanja ovog ostvarenja.

Mira Banjac: Na palićkom festivalu osećam da sam deo porodice- Imao sam strah jer je tekst u stihu, da to ne bude previše. Međutim, efekat je bio potpuno suprotan i meni je jako drago zbog toga. U filmu može da se sublimira svaka vrsta umetnosti, tako da je ta poezija u stvari prirodan element - objasnio je Stojmenović, dodajući da film šalje i vrlo važnu ekološku poruku. - Umetnici se filmom bave radi odnosa između ljudi. U 21. veku, u ovom trenutku, možda postoji nešto što je još potrebnije i važnije, a to je odnos čoveka sa prirodom. Mislim da film ima veliku moć da upravo u tom pravcu promeni svest ljudi.

Poslednjeg festivalskog dana, 18. septembra, u bioskopu „Eurocinema” će u okviru glavnog takmičarskog programa biti prikazan film „So od suza” francuskog reditelja Filipa Garela od 20 časova, dok će u 22 časa van konkurencije na programu biti film „Hotel Beograd” ruskog reditelja Konstantina Statskija, sa Milošem Bikovićem u glavnoj ulozi. U selekciji „Paralele i sudari” u bioskopu Abazija će ne repertoaru biti film „Sluškinja” ukrajinske rediteljke Kristine Sivolap od 19:30 časova, dok je u 21:30 časova na programu je ostvarenje „Patrole” Stefana Komandareva. U bioskopu Abazija će u 17:30 časova biti održana i specijalna projekcija dokumentarnog filma „Zaceli me” rediteljke Danijele Štajnfeld.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1915
Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

european film festival palic

filmski festival u subotici

mira banjac

filmski festival

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.