Komentara: 27
Pregleda: 13276
Foto

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović posetio gazdinstvo u Bikovu

02.07.2019. u 14:26h
Izvor: Subotica.com
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović posetio gazdinstvo u Bikovu

Kako rade subotički poljoprivrednici i koji ih sve problemi muče danas su se na licu mesta uverili državni, pokrajinski i gradski funkcioneri - ministar poljoprovrede Branislav Nedimović, Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu i gradonačelnik Bogdan Laban, koji su obišli gazdinstvo Saše Sineša na Bikovu.

Ono što se moglo čuti je da se retko ko na ovom podneblju žali na težak rad, već na stalnu neizvesnost u tržištu i oscilacije u ceni.

- Imam 200 krmača sa pratećim podmlatkom, znači oko 2.300 svinja,  obrađujem 160 jutara zemlje, koja je  uglavnom državna a kao stočari dobili smo je po pravu prečega.  To nam je jako pomoglo, jer do skoro nismo mogli da dođemo do zakupa državnog zemljišta – priča domaćin Saša Sineš. – Problem je što situacija sa cenom oscilira. Cena od 160 dinara plus PDV je sasvim solidna proizvođačka cena, sve iznad je super, a ispod problem. Bili smo u  situaciji da je cena 135 dinara, a bilo je i ispod toga. Sve u svemu u Srbiji se može živeti od poljoprivrede, naravno nije lako, ali je opet bolje nego što je bilo ranije. Na gazdinstvu radi cela familija, upošljavamo radnike, ali imamo svi u ovom kraju imamo veliki problem sa radnom snagom.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović posetio gazdinstvo u Bikovu

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović posetio gazdinstvo u Bikovu

Po mišljenju ministra Branislava Nedimovića sugestije poljoprivrednika su na mestu i država radi na tome da otvori tržište i tako stabilizuje cene.

- Cena između 150 i 160 dinara je u redu, imali smo donje ekstreme, kada je cena više od mesec i po dana bila 135 dinara. Sa otvaranjem novih tržišta i cene će se stabilizovati i ovo što radimo sa Kinom verujem da će u mnogome tome da doprinese. Već su nam poslali potražnju i verujte, to su ogromne količine  a ako isporučimo trećinu ili četvrtinu tog mesa za Kinu napravili smo ozbiljan posao – najavio je ministar Nedimović. - Najvažnija stvar u stočarstvu je da ljudi imaju zemlju  za svoje farme i doneli smo odluku da u budućnosti dajemo poljoprivredno zemljište po pravu prečeg zakupa, ove godine će se to odnositi na one koji drže papkare i preživare – goveda i ovce, a sledeće godine će to pravo imati i svinjarski sektor.Napravili  smo iskorak koji će i poboljšati kvalitet zemljišta, jer je iz godine u godinu zemlja devastirana samo zato  što su se sadile kulture na kulturu. Ideja Ministarstva poljoprivrede je da poljoprivrednici mlađi od 40 godina dobiju pravo prečega zakupa zemljišt, kroz izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu  mi ćemo je valorizovati. Naravno, posle javne rasprave koja će trajati tri, četiri meseca i svako će imati pravo da kaže šta misli.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović posetio gazdinstvo u Bikovu

Vojvođanski poljoprivrednici mogu i da računaju na pomoć Pokrajinske vlade, koja je u protekle tri godine uložila sedam i po milijardi dinara za direktne subvencioncije  poljopirivrednim gazdinstvima.

- Više  230 miliona dinara smo izdvojili za kratko vreme za stočarstvo i  na taj način opremili stočarske farme i učinili ih efikasnijim i rentabilnijim i u krajnjem slučaju konkurentnijim na tržištu – podsetio je Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu. - Pozivam poljoprivrednike da aktivno prate naše mere i konkurse, da apliciraju, pokazali smo čvrste namere Pokrajinske vlade da se obezbedi dovoljno sredstava za potrebe vojvođanskih poljoprivrednika. Ovo je pravi primer kako državni  organi sarađuju i komuniciraju sa poljoprivrednicima  i zahvalan sam  ministru Nedimoviću što je postala praksa da zajedno obilazimo gazdinstva širom Vojvodine.  Želimo da čujemo  poljoprivrednike, njihova zapažanja i sugestije i da to pokušamo da ugradiimo u mere agrarne politike.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović posetio gazdinstvo u Bikovu

Po rečima gradonačelnika Subotice Bogdana Labana, iz gradskog budžeta se izdvajaju sredstva za sufinansiranje kredita poljoprivrednika.

- Da nije pomoći republike i pokrajne sigurno ne bi mogli da uradimo 100 kilometara atarskih puteva, očistili mreže kanala – dodao je Laban.  U budućnostii su prioriti Grada Subotice da pomaže svoje poljoprivrednike, jer je ovo poljoprivredni kraj  i mnoge porodice od toga žive. Takođe, želimo i da seoske sredine imaju uslove života kao u gradu.

Izvor: Subotica.com
Poseta ministra i pokrajinskog sekretara poljoprivrednom gazdinstvu na Bikovu Poseta ministra i pokrajinskog sekretara poljoprivrednom gazdinstvu na Bikovu Poseta ministra i pokrajinskog sekretara poljoprivrednom gazdinstvu na Bikovu Poseta ministra i pokrajinskog sekretara poljoprivrednom gazdinstvu na Bikovu Poseta ministra i pokrajinskog sekretara poljoprivrednom gazdinstvu na Bikovu Poseta ministra i pokrajinskog sekretara poljoprivrednom gazdinstvu na Bikovu Poseta ministra i pokrajinskog sekretara poljoprivrednom gazdinstvu na Bikovu Poseta ministra i pokrajinskog sekretara poljoprivrednom gazdinstvu na Bikovu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 27
Pregleda: 13276

Povezana vest

Povezane teme

bogdan laban

bikovo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.