Komentara: 35
Pregleda: 8790
Foto

Meštani Tavankuta i Ljutova traže zaštitu od migranata

11.03.2021. u 11:26h
Izvor: Subotica.com
Za samo dva dana oko dve hiljade stanovnika Gornjeg i Donjeg Tavankuta i Ljutova potpisalo je peticiju kojom od gradskih vlasti i policije traže da ih zaštite od migranata koji borave u napuštenim objektima na obodina naselja.
Meštani Tavankuta i Ljutova traže zaštitu od migranata

Zbog blizine granice, migranata je, kako kažu sve više. Taksisti ih dovoze do kraja naselja,  smeštaju se u napuštene kuće u Madarašu i Čikeriji, odakle čekaju pogodan trenutak da pređu srpsko-mađarsku granicu, udaljenu svega pet stotina metara. Dok taj trenutak ne dođe, oni se šetaju po selu, zbog čega meštani osećaju nelagodnost.

- Peticijom smo tražili od Ministarstva unutrašnjih poslova da se lociraju svi migranti na teritorii naselja i da se prevezu u Prihvatni centar – kaže  Vladimir Vidaković, meštanin Donjeg Tavankuta. – Tražili smo i da policija bude tokom 24 časa na ulicama Tavankuta. Situacija je žalosna. Ima puno obijenih kuća i vikendica, uništenih imanja, ali do sada nije bilo nikakvog fizičkog incidenta. Mi ni ne želimo da dođe do toga, već da se oni smeste u Prihvatni centar,  gde sve imaju obezbeđeno.

Meštani Tavankuta i Ljutova traže zaštitu od migranata

Uglavnom se skrivaju u napuštenim kućama i vikendicama, a po ulicama se i po danu i noći mogu videti grupe od po 20 do 50 lica.

- Radnim danima policija je tu u prepodnevnoj i popodnevnoj  smeni,  a subotom od 18 časova ne rade do ponedeljka ujutru. Ne osećamo se bezbedno u svom selu – dodaje Vidaković.

Ima nekoliko prodavnica u selu koje migranti svakodnevno posećuju, opskrbljuju se uglavnom hranom i drugim dnevnim potrepštinama. Kažu, pojave niotkuda, obave svoje i samo se udalje. Kao problem ističu kretanje migranata neosvetljenim putevima.

- Nismo čuli da je bilo nekih većih problema tokom kupovine, ali ipak ljudima nije baš svejedno kada se pojave stranici u selu, i to još u grupama - priča nam Miroslav, meštanin Donjeg Tavankuta. - Pošto su naše ulice u većoj meri neosvetljene i mnogo domaćinstva dalje od centra sela su dosta razdvojena, taj mrak i iznenadni nailazak na grupu između nikoga i ničega stvara pomalao jezu i kod nas mlađih.

Meštani Tavankuta i Ljutova traže zaštitu od migranataPeticija je predata čelnicima mesne zajednice, gde se sinoć održao sastanak sa pripadnicima Policijske uprave u Subotici.

- Migranti su prisutni u Tavankutu u nešto većem broju nego što su bili od početka migrantske krize. Ali ova situacija sa migrantima nije samo prisutna u Tavankutu nego i u svim pograničnim mestima – kaže Dejan Lonarević, predsednik Saveta MZ Tavankut. - U skladu sa protokolom, peticija se uručila naslovnom organu a biće upućena i Gradskoj upravi, Komisiji za predstavke i žalbe građana u propisanom roku. Sastanak sa predstavnicima policije je uobičajen, na kojem predstavnici policije izveštavaju predstavnike mesne zajednice o stanju kriminaliteta u selu. Na sinoćnom sastanku je razmatrano, pored uobičajenih tema koja se tiču stanja reda i mira, kriminaliteta u selu, i pitanje migranata. Sastanku su prisustvovali predstavnici policije i pogranične policije. Na inicijativu građana, policija je obavestila mesnu zajednicu da će pojačati svoje aktivnosti u narednom periodu koje se tiču bezbednosti meštana ovog sela.

Meštani Tavankuta i Ljutova traže zaštitu od migranata

Izvor: Subotica.com
Obilazak oštećene imovine u Gornjem Tavankutu Obilazak oštećene imovine u Gornjem Tavankutu Obilazak oštećene imovine u Gornjem Tavankutu Obilazak oštećene imovine u Gornjem Tavankutu Obilazak oštećene imovine u Gornjem Tavankutu Obilazak oštećene imovine u Gornjem Tavankutu Obilazak oštećene imovine u Gornjem Tavankutu Obilazak oštećene imovine u Gornjem Tavankutu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 1 mesec
Komentara: 35
Pregleda: 8790

Povezane vesti

Povezane teme

migranti

migranti u subotici

gornji tavankut

emigranti

imigranti

ilegalni migranti

uništavanje imovine

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.