Komentara: 0
Pregleda: 2454

Mesta samo za tri žrtve

03.07.2009. u 21:48h
Izvor: Blic
Mesta samo za tri žrtve

Član Gradskog veća za socijalna pitanja Oskar Seneši kaže da je Crveni krst, u čijem vlasništvu se nalazi objekat Sigurne kuće i koji obezbeđuje nesmetan rad skloništa, tražio za 2009. godinu 4,5 miliona dinara za tu svrhu.
- Nismo mogli da prihvatimo zahtev, ali smo se dogovorili da ipak produže rad i u januaru. Posle toga došlo je do pauze u radu, ali ne zato što smo želeli da prekinemo ovu socijalnu uslugu, već zato što smo tražili mogućnost prihvatljivog finansiranja. Znamo da postoji potreba, ali su nam ruke vezane zbog finansijske krize i manjka novca u budžetu - kaže Seneši.
Direktorka Centra za socijalni rad Ljiljana Popović kaže da je od otvaranja Sigurne kuće u njoj boravilo pet žena i troje dece. Prema njenim rečima, i pored finansijskih teškoća nikome nije u interesu da se ugasi usluga zaštite žrtava nasilja, jer bi ponovo pokretanje projekta bilo veoma teško.
- Finansijske prilike su nepredvidive i opština je da bi zadržala poziciju ove stavke u budžetu izdvojila za 2009. godinu 200.000 dinara. Kako je preostalo novca od sume koju je pokrajina obezbedila prošlog maja na period od godinu dana, pokušali smo da nađemo održivi model projekta za drugu polovinu ove godinu. Dogovoreno je da se kapacitet Sigurne kuće sa osam smanji na tri korisnika, plus deca, što bi do kraja godine moglo da bude pokriveno sa preostalim milionom dinara - kaže Popovićeva.
Iako Subotica poslednjih godina beleži porast porodičnog nasilja, u Centru za socijalni rad kažu da je Sigurna kuća neophodan vid zaštite, ali da kao nova usluga još nije prihvaćen.
- Sa Crvenih krstom i pokrajinom dogovorili smo se da kuća bude u formi urgentne prihvatne stanice, jer dosadašnje iskustvo govori da korisnici nisu ostajali dugo i da su se za kratko vreme osnažili i odlučili kuda i šta dalje. U vreme pauze od nekoliko meseci nije bilo urgentnih slučajeva, a dve osobe su na njihovu inicijativu smeštene u novosadsku i beogradsku Sigurnu kuću. Najvažnije je da je pokrajina aneksom ugovora odobrila preostali novac na korišćenje do kraja godine i raduje nas što se ljudi iz Sekretarijata raspituju i razmišljaju kako da pomognu projekat i ubuduće - kaže Popovićeva. Ona tvrdi da se u Subotici beleži „smanjenje registrovanog nasilja u direktnim intervencija kada na teren odlaze sa policijom, dok je u porastu broj slučajeva koje prepoznaju kroz rad Centra, prijave i druge postupke“.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 14 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2454
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.