Komentara: 1
Pregleda: 2494

Mesečni izveštaj Službe hitne medicinske pomoći (februar 2014.)

05.03.2014. u 12:41h
Izvor: Dom zdravlja Subotica
Služba Hitne mediscinske pomoći i proteklog meseca je zabeležila veliki broj poziva. Povećava se broj lekarskih intervencija na terenu i on sada iznosi 38 za 24 časa. Ukupan broj intervencija u februaru, u gradu i vangradskim punktovima Čantavir i Bajmok je 1141. U ambulantu hitne pomoći javilo se 1200 pacijenata.
Mesečni izveštaj Službe hitne medicinske pomoći (februar 2014.)

O porastu lekarskih intervencija potvrđuje statistički podatak da su od početka godine do marta, lekarske ekipe intervenisale 2050 puta, dok je u istom periodu prošle godine bilo 350 manje izlazaka na teren, odnosno ove godine se broj poziva povećao za 14%.

Iz Službe HMP postavljaju pitanje - da li su ovi vremenski uslovi  doprineli učestalim pozivima ili se naši sugrađani leče kod lekara hitne pomoći?

Ukoliko se ovaj trend zadrži, dovešće se u pitanje kvalitet pružanja zdravstvenih usluga, a posebno onima koji neosnovano pozivaju hitnu pomoć. To znači da lekari hitne pomoći nisu u mogućnosti da vrše sistematske preglede na terenu niti da savetuju pacijente na koji način da se leče. Veliki broj pacijenata izbegava javljanje izabranom lekaru i već pri prvim tegobama, koje nisu urgentne, zovu hitnu medicinsku pomoć. Najčešće zbog bolova različite etiologije ili hronični bolesnici zahtevaju pregled lekara hitne pomoći, iako nije došlo do akutizacije niti pogoršanja zdravstvenog stanja. Mole se svi sugrađani da zakazuju preglede kod svojih lekara i ne opterećuju ovu službu neosnovanim pozivima.

Na Institut za kardiovaskularne bolesti  u Sremskoj Kamenici, iz kućnih uslova transportovano je 12 pacijenata sa akutnim infarktom miokarda.

Tehničari  su imali ~1600 terapija i transporta pacijenata u bolnicu. Još uvek nismo dobili odgovor Ministarstva zdravlja o kadrovskom planu, te je broj transportnih ekipa ostao isti kao i prošlog meseca-jedna transportna ekipa radi tokom 24 sata.

Tokom pre podneva prednost transporta imaju nepokretni pacijenti koji imaju zakazane preglede u specijalističkim ambulantama u bolnici, dok pacijenti koji su otpušteni iz bolnice čekaju na transport, odnosno prevoze se kući kada su završeni svi već unapred zakazani pregledi. Rodbinu pacijenata koja isčekuje njihovo otpuštanje molimo za strpljenje i da ne opterećuju liniju 194 na kojoj se primaju pozivi za lekarske intervencije. Za sve nedoumice pozvati broj 551-373.

Takođe mole se i pacijenti da zbog saveta ne opterećuju liniju 194, već da pozivaju gore navedeni broj telefona.

Izvor: Dom zdravlja Subotica
Postavljeno pre 10 godina i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 2494
Povezane teme

hitna pomoć

prva pomoć

dom zdravlja subotica

mesečni izveštaj

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.