• Pregleda: 2758

Mesec posvećen prevenciji raka dojke

Oktobar je mesec posvećen prevenciji raka dojke, pa će tim povodom veliki broj zdravstvenih ustanova, fakulteta, srednjih škola i različitih društava sutra organizovati promotivnu šetnju “Karakom do zdravlja”.
Mesec posvećen prevenciji raka dojke

Cilj akcije je skretanje pažnje na značaj skining pregleda za rano otkrivanje raka dojke i važnost odazivanja žena na mamografski pregled. Akcija takođe promoviše fizičku aktivnost i pravilnu ishranu kao zdrave oblike ponašanja u očuvanju i unapređenju sveukupnog zdravlja u prevenciji raka dojke.

U Severnobačkom okrugu je od raka dojke u 2012. godini obolelo 139 žena od čega je 51 umrla. U Srbiji svake godine oboli oko 4600 žena od raka dojke, a oko 1600 žena umre. Ovo je trenutno vodeća maligna bolest kod žena, kako u razvijenim zemljama, tako i uzemljama u razvoju. Od ukupnog broja novoobolelih žena u svetu 20 do 30 odsto su mlađe od 50 godina, a oko 33 odsto su starosti od 50 do 64 godine.

Oktobar se širom sveta obeležava kao mesec borbe protiv raka dojke kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti. Cilj obeležavanja je podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke. Upravo će tim povodom sutra biti organizovana promotivna šetnja “Korakom do zdravlja” na kojoj će učestvovati veliki broj zdravstvenih ustanova, škola, fakulteta i društava koja se bore protiv ove bolesti.

Nešto više od 4 hiljade žena je dobilo poziv na kućnu adresu za pregled mamografijom, patronaža je obišla još 1771 ženu koje se nisu odazvale na poziv i ponovo ih pozvale. Najveći procenat žena, nešto više od 60 odsto, se nije odazvalo pozivu i nisu uradile mamografiju. Ono što brine zdravstvene radnike, čak ni one koje su pozvane ponovo, veliki broj nije želeo da se odazove besplatnom pregledu. Statistika govori da je svega svaka treća žena prihvatila da ode na pregled.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Srđan Olman

povezane teme

5
marijana Odgovori
A zasto nismo "prihvatile" da odemo na pregled? Dobila sam poziv, javila sam se na broj telefona koji je dat i zamolila ih da mi promene dan jer nisam bila u mogucnosti prepodne izaci sa posla tog dana. Nista nisam mogla uraditi, pa ni termin da stavim ranije, a ne u 10 sati. Po njima mozete otici samo onda kada vam oni kazu, nema menjanja. I sto je jos smesnije, u 10 u dispanzer za zene/neki hodnik pored/na razgovor, a u 11 sati treba da se javite u bolnici. Pa jedino da letite! Busom necete stici, kolima morate parkirati dalje jer nema mesta ni kod dispanzera, ni kod bolnice kada stignete tamo. Neorganizovano i nisam osetila da su tu zbog nas nego da smo im broj na papiru.
tetka Odgovori
Baš interesantno! Već sam jednom pisala o tome. Ja sam rođena subotičanka i živim na istoj adresi tridesetak godina - i tu u gradu i nikada još nisam dobila poziv.
Gordana Odgovori
Ja se izvinjavam,ali mene niko nije pozvao,niti telefonom,niti sam bilo kakav poziv nasla u sanducetu. Na osnovu cega je odluceno ko ce biti pozvan,a ko ne?
tetka Odgovori
P.S. Još da dodam i to da sam bila jednom u Dispanzeru za žene i pitala da li se može zakazati - odgovor veoma neljubazne mlade sestre na šalteru glasio je da sačekam da me pozovu. Toliko o tome.
Mercedes Odgovori
Za divno cudo, pre mesec dana sam prvi put dobila poziv na kucnu adresu, sa datumom i vremenom za mamografiju. Dobijaju ga zene od 50-69 god. Imam, 67 god. Mogu reci da sam odredjenog datuma, sve resila za oko 2h.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.