Komentara: 5
Pregleda: 3270
Foto

Mesec posvećen prevenciji raka dojke

20.10.2014. u 17:05h
Izvor: RTV Yueco
Oktobar je mesec posvećen prevenciji raka dojke, pa će tim povodom veliki broj zdravstvenih ustanova, fakulteta, srednjih škola i različitih društava sutra organizovati promotivnu šetnju “Karakom do zdravlja”.
Mesec posvećen prevenciji raka dojke

Cilj akcije je skretanje pažnje na značaj skining pregleda za rano otkrivanje raka dojke i važnost odazivanja žena na mamografski pregled. Akcija takođe promoviše fizičku aktivnost i pravilnu ishranu kao zdrave oblike ponašanja u očuvanju i unapređenju sveukupnog zdravlja u prevenciji raka dojke.

U Severnobačkom okrugu je od raka dojke u 2012. godini obolelo 139 žena od čega je 51 umrla. U Srbiji svake godine oboli oko 4600 žena od raka dojke, a oko 1600 žena umre. Ovo je trenutno vodeća maligna bolest kod žena, kako u razvijenim zemljama, tako i uzemljama u razvoju. Od ukupnog broja novoobolelih žena u svetu 20 do 30 odsto su mlađe od 50 godina, a oko 33 odsto su starosti od 50 do 64 godine.

Mesec posvećen prevenciji raka dojke

Oktobar se širom sveta obeležava kao mesec borbe protiv raka dojke kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti. Cilj obeležavanja je podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke. Upravo će tim povodom sutra biti organizovana promotivna šetnja “Korakom do zdravlja” na kojoj će učestvovati veliki broj zdravstvenih ustanova, škola, fakulteta i društava koja se bore protiv ove bolesti.

Nešto više od 4 hiljade žena je dobilo poziv na kućnu adresu za pregled mamografijom, patronaža je obišla još 1771 ženu koje se nisu odazvale na poziv i ponovo ih pozvale. Najveći procenat žena, nešto više od 60 odsto, se nije odazvalo pozivu i nisu uradile mamografiju. Ono što brine zdravstvene radnike, čak ni one koje su pozvane ponovo, veliki broj nije želeo da se odazove besplatnom pregledu. Statistika govori da je svega svaka treća žena prihvatila da ode na pregled.

Izvor: RTV Yueco
Najava meseca posvećenog prevenciji raka dojke Najava meseca posvećenog prevenciji raka dojke Najava meseca posvećenog prevenciji raka dojke Najava meseca posvećenog prevenciji raka dojke Najava meseca posvećenog prevenciji raka dojke Najava meseca posvećenog prevenciji raka dojke Najava meseca posvećenog prevenciji raka dojke Najava meseca posvećenog prevenciji raka dojke
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 3270
Povezane teme

mamograf

rak dojke

skrining

kontrola zdravlja

mamografija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.