Komentara: 2
Pregleda: 2174

Mesec borbe protiv dijabetesa

04.04.2014. u 17:46h
Izvor: RTV Yueco
U Subotici oko 12.000 ljudi boluje od dijabetesa, rečeno je povodom obeležavanja Meseca borbe protiv šećerne bolesti. Dijabetes je hronična metabolička bolest, koja ukoliko se ne drži pod kontrolom, predstavlja faktor rizika za srčan i moždani udar, kao i popuštanje funkcije bubrega. Iako je bilo najavljeno otvaranje specijalizovane prodavnice za šećerne bolesnike, i ovu godinu dijabetičari u našem gradu dočekuju bez podrške, koja bi im omogućila bolju kontrolu bolesti.
Mesec borbe protiv dijabetesa

Pored prirode bolesti, prema rečima poredsednice Udruženja obolelih od dijabetesa, Terezije Dević, najveći problem obolelih je povremena nestašica lekova i insulina, kao i nabavka traka za kontrolu nivoa šećera u krvi.

Dijabetes je hronična metabolička bolest koju karakteriše povećana koncentracija šećera u krvi, usled poremećaja u lučenju insulina i njegovom dejstvu. Tokom trajanja bolesti, hronično povećana koncentracija glukoze u krvi  dovodi do poremećaja funkcije različitih organa, tako da šećerna bolest predstavlja vodeći uzrok slepila u svetu, srčanog i moždanog udara, amputacija i popuštanja funkcije bubrega.

Šećerna bolest često počinje neopaženo i bez simptoma i vrlo često se otkriva u fazi  kada je već došlo do nekih komplikacija.

Iako je pre godinu dana bilo najavljeno da će i u našem gradu biti otvorena specijalizovana prodavnica za dijabetičare, što bi ovim pacijentima omogućilo kupovinu svih neophodnih proizvoda bez pdv-a i bolju kontrolu bolesti, još uvek nema pomaka na ovom polju. Značaj ovog problema već  prepoznale  lokalne samouprave u Sremskoj Mitrovici, Zrenjaninu i Kikindi, gde ovaj projekat odlično funkcioniše.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 3 nedelje
Komentara: 2
Pregleda: 2174
Povezane teme

dijabetes

dijabetičari

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.