Komentara: 6
Pregleda: 2268
Foto

Mentorske sesije o rodnoj ravnopravnosti za učenice srednjih škola

13.12.2021. u 16:35h
Izvor: Subotica.com
Šta je rod, a šta su rodne uloge, kako izgledaju različiti oblici rodno zasnovanog nasilja i na koji način se mogu prevenirati, učenice subotičkih srednjih škola imale su priliku da čuju danas na prvoj mentorskoj sesiji koju je organizovalo Udruženje građana "Atina", u saradnji sa Kancelarijom za mlade grada Subotice.
Mentorske sesije o rodnoj ravnopravnosti za učenice srednjih škola

Motiv da se prijavi na radionicu, Valentina Solar, učenica Politehničke škole, videla je u onome što gotovo svakodnevno primećuje u našem društvu, a to je da rodne ravnopravnosti nema. Kako je ispričala, nejednak tretman je imala priliku i da osetina na svojoj koži dok je trenirala rvanje, te smatra da je jedan od načina da se nešto promeni, da se o rodnoj ravnopravnosti više govori.

- Na treningu sam imala baš situaciju, pošto sam trenirala muški sport, dosta se preferira to da se devojke sklanjaju po strani ili se njima daju lakši zadaci, jer smatraju da devojke nisu sposobne da urade nešto, što su muškarci sposobni, a zapravo smo možda čak i sposobnije u nekim situacijama od njih - kazala je Valentina. - Naše društvo je još uvek patrijarhalno i to bi trebalo da se promeni, da žene dobiju veće pravo glasa u društvu i mislim da je važno da se priča o tome da bi se to promenilo i da dokažemo da ne mora da bude tako.

Mentorske sesije o rodnoj ravnopravnosti za učenice srednjih školaMentorske sesije je organizovalo Udruženje građana "Atina", a u pitanju su dvodnevni događaji na kojima sa polaznicama razgovaraju o rodnim normama, stereotipa, predrasudama i različitim oblicima rodno zasnovanog nasilja, a ključni ishod treba da budu osmišljene akcije koje će devojke u svojim sredinama izvesti, uz podršku Udruženja i Kancelarije za mlade.

- Naša ideja je da čujemo njihova razmišljanja, ali i da ih osnažimo i da u ova dva dana steknu neka dodatna znanja i veštine kako bi same mapirale koji su to problemi, a odnose se na ove teme u njihovoj lokalnoj zajednici i da zajedno probamo da nađemo neka rešenja za te probleme. U narednom periodu ćemo aktivno biti u komunikaciji sa njima kako bi im pomogle da one same organizuju neke akcije, događaje i kampanje na lokalnom nivou, a sa ciljem prevencije diskriminacije i nasilja i podizanja svesti o tome koliko je važna ravnopravnost i koliko je važno da međusobno komuniciramo na neke drugačije načine, da se uvažavamo i da govorimo uopšte o društvo u kojem živimo i koji su to stereotipi i predrasude predominantni - istakla je Lidija Đorđević iz Udruženja građana "Atina".

Mentorske sesije o rodnoj ravnopravnosti za učenice srednjih školaDanašnjoj radionici je prisustvovalo 25 učenica iz Politehničke škole, Tehničke škole "Ivan Sarić" i Hemijsko-tehnološke škole "Lazar Nešić", a po rečima Njegoša Đukanović, koordinatora Kancelarije za mlade grada Subotice, zainteresovane devojake sutra nastavljaju obuku u istom terminu.

- U pitanju je projekat "Sa devojkama i za devojke – Podrška lokalnim kancelarijama za mlade u podizanju svesti u oblasti rodne ravnopravnosti". Udruženje građana "Atina" je danas, a takođe će i sutra održati višečasovne mentorske sesije za sve zainteresovane učenice srednjih škola u Subotici - kazao je Đukanović.

Izvor: Subotica.com
Trening obuka za učenice srednjih škola Trening obuka za učenice srednjih škola Trening obuka za učenice srednjih škola Trening obuka za učenice srednjih škola Trening obuka za učenice srednjih škola Trening obuka za učenice srednjih škola Trening obuka za učenice srednjih škola Trening obuka za učenice srednjih škola
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 4 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 2268
Povezane teme

kancelarija za mlade

rodna ravnopravnost

njegoš đukanović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.