Komentara: 0
Pregleda: 5688
Foto

Međunarodni dan promocije fizičke aktivnosti

10.05.2016. u 16:32h
Izvor: Subotica.com
Sportskim aktivnostima u kojima su učestvovali  osnovci, srednjoškolci i studenti na terenu Osnovne škole „Jovan Mikić“ obeležen je Međunarodni dan fizičke aktivnosti.
Međunarodni dan promocije fizičke aktivnosti

Akciju pod nazivom “Sport i igra Da, nasilje NE!”, koja je za cilj imala da ukaže na važnost fizičke aktivnosti u očuvanju fizičkog i mentalnog zdravlja je organizovao Zavod za javno zdravlje u saradnji sa Domom zdravlja, Kancelarijom za mlade, Udruženjem „Aka“ i Politehničkom školom.

Prema rečima lekara, fizička aktivnost jedan je od kriterijuma za ocenu zdravlja. Nekretanje je identifikovano kao četvrti vodeći faktor rizika globalne smrtnosti, koji je odgovoran za 6 odsto svih smrtnih slučajeva u svetu.  Procenjuje se da je u svetu fizička neaktivnost primarni uzrok oko 25 odsto slučajeva raka dojke i debelog creva, 27 odsto slučajeva šećerne bolesti, kao i oko 30 odsto bolesti srca. 

- Redovna, umerena i prilagođena fizička aktivnost kod odraslih prevenira rizik od povišenog krvnog pritiska, koronarne srčane bolesti, moždanog udara, dijabetesa, nekih tipova raka, depresije i padova. Fizička aktivnost unapređuje ukupno zdravlje i jača kosti. Ključni je faktor potrošnje energije, odnosno energetskog balansa i kontrole telesne težine. Pozitivni efekti svakodnevne fizičke aktivnosti se uočavaju i u kontroli nivoa masnoća u krvi i stvaranju naslaga na zidovima krvnih sudova, ali i u smanjenju stresa i nervoze. Ona je značajna i za mentalno zdravlje, jer  unapređuje rast i razvoj dece i mladih, povećava samopouzdanje, samopoštovanje, osećaj ispunjenosti i zadovoljstva - kaže specijalista socijalne medicine dr Zorica Dragaš iz Zavoda za javno zdravlje.

Međunarodni dan promocije fizičke aktivnosti

Za dobro zdravlje lekari preporučuju odraslima najmanje 30 minuta svakodnevne umerene fizičke aktivnosti, a deci najmanje 60 minuta. Stručnjaci ističu da je neophodno kombinovati vežbe izdržljivosti, fleksibilnosti, snage i ravnoteže kako bi se aktivirale sve grupe mišića.

U okviru akcije učenici Osnovne škole „Jovan Mikić“, Politehničke škole i studenti Visoke škole za obrazovanje vaspitača i trenera su uživali u vežbama opuštanja, igranju odbojke, a oni nešto spretniji su se oprobali i u penjanju na veštačkoj steni. Sa lepotom ovog sporta upoznao ih je predstavnik Planinarskog kluba „Spartak“ i direktor Politehničke škole, Iso Planić.

- Mladi ljudi bi trebalo da znaju da je fizička aktivnost preduslov za sve drugo što u životu radimo-istakao je Planić.

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje međunarodnog dana fizičke aktivnosti Obeležavanje međunarodnog dana fizičke aktivnosti Obeležavanje međunarodnog dana fizičke aktivnosti Obeležavanje međunarodnog dana fizičke aktivnosti Obeležavanje međunarodnog dana fizičke aktivnosti Obeležavanje međunarodnog dana fizičke aktivnosti Obeležavanje međunarodnog dana fizičke aktivnosti Obeležavanje međunarodnog dana fizičke aktivnosti
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 5688

Povezana vest

Povezane teme

međunarodni dan fizičke aktivnosti

bavljenje sportom

briga o zdravlju

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.