Komentara: 21
Pregleda: 1791

Međunarodni dan pismenosti: skoro sedam hiljada naših sugrađana nema završenu osnovnu školu

08.09.2023. u 12:42h
Izvor: Subotica.com
Poslednji popis stanovništva pokazao je da 1.100 Subotičana nema nikakvu školsku spremu, dok više od 5.5 hiljada ima nepotpuno osnovno obrazovanje. Iako se diploma osnovnog obrazovanja može steći i u zrelom dobu, iz Škole za osnovno obrazovanje napominju da su brojni problemi sa kojima se susreću.
Međunarodni dan pismenosti: skoro sedam hiljada naših sugrađana nema završenu osnovnu školu

Školu za osnovno obrazovanje odraslih, koja funkcioniše pod okriljem OŠ "Jovan Jovanović Zmaj", trenutno pohađa oko 100 polaznika, raspoređenih u 6 odeljenja. 

 - Ove godine imamo jedno odeljenje manje u odnosu na prošlu godinu kada smo imali 7 odeljenja. Od 100 polaznika njih 76 su muškarci, a 24 žene. Imamo jedno kombinovano odeljenje na mađarskom jeziku, a i ove godine smo, pored svih poziva i pokušaja imali manji broj polaznika na mađarskom jeziku - kaže Lela Janković, učiteljica u Školi za osnovno obrazovanje odraslih. 

Međunarodni dan pismenosti: skoro sedam hiljada naših sugrađana nema završenu osnovnu školuU odnosu na broj onih koji nisu završili osnovnu školu, broj polaznika je mali, a iz ove škole napominju da je razlog za to veliki broj problema i poteškoća sa kojima se oni svakodnevno suočavaju. 

 - Neki od njih su otišli u Mađarsku, gde ih zapošljavaju kao nekvalifikovane radnike, mnogi od njih imaju porodice, decu koju treba prehraniti. Kada su u pitanju mladi, oni još uvek nisu svesni potrebe obrazovanja, nekad dolaze samo zbog potvrde o školovanju. Žene su osetljiva kategorija, nekad i pored dobre volje i želje da se obrazuju, nisu u mogućnosti, jer i one moraju biti kod kuće sa decom, ili ne mogu dolaziti same. Često je problem i posao, jer ne mogu sve uklopiti kako bi redovno pohađali školu, rade dok traje dan, a onda i mi zatvaramo školu - objašnjava Lela, dodavši da veliki broj polaznika ne završi školu - Gotovo pola njih ne završi školu, već u nekom trenutku odustane.

Međunarodni dan pismenosti: skoro sedam hiljada naših sugrađana nema završenu osnovnu školu

Ipak, tu je i ona druga, uporna i istrajana polovina koja iz ove ustanove izađe sa diplomom. Takav je i naš sugrađanin, koji je želeo da ostane anoniman a koji se više puta suočavao sa problemom pri upisu u školu, ali nije odustao, već je odlučio da krene ispočetka. 

 - Završio sam školu preko, 4 godine, ali mi to nisu priznali, dve godine sam pokušavao da upišem tu, ali nisam uspeo. Rešio sam da krenem ispočetka i da završim. Svestan sam da mi treba osnovna škola. Cilj mi je da kad to završim, upišem i srednju školu za mašinovođu  - kaže on, i dodaje da je pored škole i zaposlen - Moram da se dogovorim i sa firmom i sa školom, ali sve se može, stižem nekako.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 meseci i 3 nedelje
Komentara: 21
Pregleda: 1791
Povezane teme

subotica obrazovanje

škola za osnovno obrazovanje odraslih

međunarodni dan pismenosti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.