Komentara: 7
Pregleda: 9389

Međunarodni dan medicinskih sestara

12.05.2014. u 17:29h
Izvor: Subotica.com
Međunarodni dan medicinskih sestara obeležava se 12.05. svake godine u spomen na datum rođenja začetnice modernog sestrinstva Florence Nightingale. Ona je polovinom 19. veka inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu negu bolesnika. Tema ICN-a za 2014 .godinu je “Sestre - snaga za promene, vitalni resurs za zdravlje”.
Međunarodni dan medicinskih sestara

Medicinske sestre rade na području unapređenja zdravlja, sprečavanja bolesti, lečenja i rehabilitacije. Njihovi su pacijenti deca, odrasli i stare osobe. Rade na vrlo različitim radnim mestima - od šaltera do jedinica intenzivne nege - samostalno i u timu.

Savremeno sestrinstvo zahteva od profesionalaca naprekidno usavršavanje, kreativnu komunikaciju i stalno unapređenje prakse. Unapređenje se obezbeđuje adekvatnim planiranjem, organizacijom, vođenjem i kontrolom zdravstvene nege. Sa tim zadatkom je osnovan Tim za kontrolu i unapređenje zdravstvene nege.

Članovi tima su sestre sa menadžerskim sposobnostima koje obezbeđuju iznalaženje najboljeg načina implementacije procesa obezbeđivanja kvaliteta. Ovaj tim je utvdio ključne aspekte prakse i metode kontrole sestrinske nege, koji su objektivni i merljivi. Utvrđuje se da li je nivo nege određene organizacione jedinice a koji je zacrtan, zaista i postignut.

Međunarodni dan medicinskih sestara

Veći segment nadzora je fokusiran na kontrolu postupaka u prevenciji, suzbijanju i tretmanu intrahospitalni infekcija. Podrazumeva kontrolu pravilne tehnike higijene ruku osoblja, zdravstveno vaspitnog rada pacijenata o važnosti higijene ruku u bolničkim uslovima, korišćenja zaštitne odeće, maski, rukavica, dezinfekcije površina, sterilizacije instrumenata. Evaluacijom podataka dobijenih kontrolom rada utvrđuju se postupci koje je potrebno unaprediti i na taj način postiže sigurna okolina za pacijente i osoblje. Takođe Tim je uključen u praćenje BI i radi statističke izveštaje.

Kontrolom kvaliteta sestrinske nege, sagledava se celokupni boravak pacijenta u bolnici od momenta prijema do otpusta kući. Važno je naglasiti da konačna ocena uspešnosti uključuje i mišljenje tj. Zadovoljstvo pacijenata pruženim uslugama. Njihovo mišljenje usmerava u kom pravcu je neophodno sprovoditi promene.

Međunarodni dan medicinskih sestara

Kao deo kontinuiranog praćenja kvaliteta rada sestara, uvedeno je i anketiranje pacijenata po specijalističkim ambulantama. Anketa sadrži pitanja vezana za zadovoljstvo verbalnom i neverbalnom komunikacijom sestara, ljubaznost itd. Analizom ankete sačinjava se rang lista ocena po kojoj se zaključuje na koje se probleme potrebno fokusirati kako bi pacijenti bili zadovoljniji.

Svaka kontrola bi bila besmislena ako ne bi vodila ka promenama i nagradama posebno zaslužnih sestara. Tim povodom a u spomen na F. Nightingale, 12.05.2014. medicinske sestre OB Subotica biraju Sestru uzor profesije 2014. Priznanje će se dodeliti sestri koja je najveći deo radnog veka provela kraj bolesničke postelje, u negovanju teško obolelih.

Sestrinstvu Bolnice su bitne i one koje će ih naslediti pa se proglašava i Mlada sestra uzor profesije. Neki od kriterijuma jesu: dobra interpersonalna komunikacija, savesnost, predanost poslu, postojanje inicijative, samopožrtvovanost...

Izvor: Subotica.com
Međunarodni dan medicinskih sestara Međunarodni dan medicinskih sestara Međunarodni dan medicinskih sestara Međunarodni dan medicinskih sestara Međunarodni dan medicinskih sestara Međunarodni dan medicinskih sestara Međunarodni dan medicinskih sestara Međunarodni dan medicinskih sestara
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 11 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 9389
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.