Komentara: 4
Pregleda: 2973

Međunarodni dan maternjeg jezika

21.02.2013. u 17:00h
Izvor: RTV Yueco
Kroz promovisanje jezičke kulture i raznovrsnosti, u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ danas je obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika. Na priredbi koja je tim povodom organizovana, učenici su prikazali višejezičnost kao bogatstvo sredine u kojoj živimo.
Međunarodni dan maternjeg jezika

U Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ nastava se odvija na dva jezika: na srpskom i mađarskom. Međutim, ima i učenika čiji maternji jezik nije ni jedan od ova dva, ali kako kažu, jezik nikada nije prepreka za druženje i prijateljstvo.

Prema procenama, gotovo svakodnevno u svetu nestane po jedan jezik, a lingvisti prognoziraju da će od oko 6.000 jezika, do kraja 21. veka odumreti više od polovine. Srbija je 2006. godine ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima, pa manjinskim jezicima u Srbiji ne preti opasnost od izumiranja, kao što je to slučaj u nekim drugim delovima Evrope i sveta. Profesori upozoravaju da se u školama mora iskazati veća briga za razvijanje jezičke kulture, očuvanje tradicije, i da se sa sve većom upotrebom engleskog jezika ugrožava maternji jezik.

Generalna skupština Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu proklamovala je 1999. godine Dan maternjeg jezika, kao sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Istočnom Pakistanu, danas Bangladešu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Izvor: RTV Yueco
Dan maternjeg jezika Dan maternjeg jezika Dan maternjeg jezika Dan maternjeg jezika Dan maternjeg jezika Dan maternjeg jezika Dan maternjeg jezika Dan maternjeg jezika
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 2 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 2973
Povezane teme

međunarodni dan maternjeg jezika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.