Komentara: 4
Pregleda: 4296
Foto

Međunarodna izložba sitnih životinja održana po 38. put

27.11.2023. u 13:01h
Izvor: Subotica.com
Međunarodna izložba sitnih životinja koja je u našem gradu odžana po 38. put, okupila je ove godine 140 izlagača koji su izložili ukupno preko 1.600 eksponata različitih vrsta životinja iz sekcija kunićara, teraristike, živinara, glubara i ptičara.
Međunarodna izložba sitnih životinja održana po 38. put

Još jednom je naš ugostio brojne izlagače iz svih krajeva Srbije ali i drugih zemalja, koji su se u velikom broju okupili da prikažu izuzetne primerke vrsta sitnih životinja čijim se uzgojem bave, a najzastupljenji su ovog puta bili golubari.

 - Od sekcije golubara ove godine imamo preko 800 eksponata, odmah iza su ptice, kojih imamo oko 650, zatim kunići oko 110 i živine 92 eksponata. Ove godine je 20 odsto veći broj prijavljenih nego prethodnih godina, što zanči da je u našem gradu ovaj hobi u porstu, u odnosu na druge gradove, gde je zabeležen pad. Subotica je prepoznatljiva po tome da sa našeg područja potiču poznati i dobri uzgajivači - ističe Marko Šarčević, predsednik udruženja uzgajivača sitnih životinja Subotice.

Međunarodna izložba sitnih životinja održana po 38. put

Manifestacija sa tako dugom tradicijom prepoznata je i od strane gradske uprave, kao jedan od događaja koji iz godine u godinu sve više raste i okuplja sve veći broj ljudi.

 - Jako je humano to što ovi ljudi rade, i to uvek treba podržati. Mi svake godine izdvajamo određena sredstva za održavanje manifestacija i edukaciju dece na polju uzgajivanja sitnih životinja. Misim da ne treba da budu skromni, impozantno je to što je ovde izloženo, a veliki je i broj onih koji posećuju ovu manifestaciju. Organizatori su i ove godine dali sve od sebe da izložba bude na još većem nivou. Bila sam prošle i pretprošle godine, i mogu da primetim veliku razliku - rekla je Hajnalka Bognar Pastor, član gradskog veća zadružen za poljoptivredu i zaštitu životne sredine.

Međunarodna izložba sitnih životinja održana po 38. put

Ono što je ključno za bavljenje uzgojem sitinih životinja jeste ljubav, što je ujedno i najveći benefit, dok je najveći problem sa kojim se suočavaju nemogućnost izlaska u države Eu.

 - Ja uzgajam egzotične vrste ptica, a 2018. godine sam u Italiji imao svetskog šampiona, što je ujedno jedina naša ptica svetski prvak od osamostaljenja Srbije. To je egzotična vrsta - australijska zeba. Najveći problem sa kojim se susrećemo jeste zabrana prelaska granica prema EU, od 2005. kada se prvi put pojavio ptičiji grip. Iako imamo veliki potencijal i izuzetan kvalitet ptica ne uspevamo da izađemo na svetske manifestacije - kaže Robert Tomek, član Udruženja uzgajivača sitnih životinja Subotice.

Međunarodna izložba sitnih životinja održana po 38. putMeđunarodna izložba sitnih životinja održana po 38. putMiroslav Plavšić iz Sivca bavi se već dugi niz uzgojem novozelandskog crvenog kunića, dok kuniće za takmičenja uzgaja 5 godina. 

 - Ljubav je uvek na prvom mestu, ali volim i da se takmičim. Svi mi koji odlazimo na takmičenja, volimo da budemo najbolji, ali u suštini to nije najbitnije, već je to više ljubav, druženje, razmena iskustava, dobrobit za životinje. Kao i većini, najveći probelm je što nemamo izaz u zemlje EU, pa moramo da se dovijamo i snalazimo kako bismo osvežili krv - kaže on, i ističe da jedna od dobrih strana uzgoja prozvodnja mesa za porodične potrebe - Meso je veoma kvalitetno, ljudski organizam iskoristi čak 90 odsto hranljivih materija iz mesa kunića.

Poslednjeg dana manifestacija održana je berza sitnih životinja na kojoj je uz izložbu eksponata na stotine vrsta ptica i drugih pernatih jedinki i zečeva zainteresovani su ponudili i na prodaju veliki izbor pernatih, krznenih i drugih manjih životinja koje se mogu držati i kao kućni ljubimci.

Međunarodna izložba sitnih životinja održana po 38. put

Izvor: Subotica.com
Izložba ukrasnih ptica i sitnih životinja "Subotica 2023" Izložba ukrasnih ptica i sitnih životinja "Subotica 2023" Izložba ukrasnih ptica i sitnih životinja "Subotica 2023" Izložba ukrasnih ptica i sitnih životinja "Subotica 2023" Izložba ukrasnih ptica i sitnih životinja "Subotica 2023" Izložba ukrasnih ptica i sitnih životinja "Subotica 2023" Izložba ukrasnih ptica i sitnih životinja "Subotica 2023" Izložba ukrasnih ptica i sitnih životinja "Subotica 2023"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 meseci i 1 nedelju
Komentara: 4
Pregleda: 4296
Povezane teme

izložba sitnih životinja

hajnalka bognar pastor

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.