Komentara: 0
Pregleda: 3491

Medicinska škola domaćin Republičkog takmičenja u pružanju prve pomoći

08.05.2018. u 18:03h
Izvor: Subotica.com
Republičko takmičenje medicinskih škola u pružanju prve pomoći biće održano u subotu na Gradskom trgu sa početkom u 10 časova. Domaćin takmičenja je subotička Srednja medicinska škola.
Medicinska škola domaćin Republičkog takmičenja u pružanju prve pomoći

Na 19. po redu Republičkom takmičenju  učestvovaće ukupno 17 ekipa iz medicinskih škola širom zemlje. Svečano otvaranje zakazano je za petak u 15.30 časova u prostorijama škole, a samo takmičenje će biti održano dan kasnije  u centru grada.

- Takmičenje se organizuje u samom centru grada po radnim poligonima, od 10 časova do 15.30. Na ovaj način, ne predstavljamo samo našu školu nego i sam grad, jer takmičenje ima i međunarodni karakter, prijavile su se i dve medicinske škole iz regiona, medicinske škole iz Segedina i Podgorice - kaže Olga Petrović, direktorka Srednje medicinske škole, dodajući da se takmičenje organizuje nakon dve godine pauze - Pored već postojećih takmičenja koja se organizuju za mediciunske škole kao što su matematika, anatomije, zdravstvena nega, biologija i slično smatrali smo da je značajno takmičenje u prvoj pomoći pošto predstavlja način da učenici na terenu u izrežiranim uslovima i situacijama provere sve ono što su radili, učili i stekli kroz teoriju i praktičan rad u svojim školskim kabinetima.

Medicinska škola domaćin Republičkog takmičenja u pružanju prve pomoći

Takmičenje će biti podeljeno u dva dela.  Nakon provere teorijskog znanja na testu, koji će u petak biti organizovan u Medicinskoj školi, počeće takmičenje u realističkom prikazu situacija sa povređenim osobama. Drugog dana, u subotu ekipe će se takmičiti na gradskom Trgu.

- Drugi deo takmičenja podrazumeva šest radnih poligona gde će se prilično realistično dočarati povrede, oboljenja, stanja koja se najčešće dešavaju uz simulaciju naših markiranata-učenika. Pored tog radnog dela, biće još 14 edukativno-promotivnih poligona i tu ćemo različite segmente naše struke obuhvatiti.  Tu se uključio i Dom zdravlja, Zavod za javno zdravlje koji će imati promociju svojih aktivnosti. Učestvovaće Saobraćajna policija, Vatrogasna služba, kao i Crveni kest koji će prikazati aktivnosti koje sprovodi - objasnio je Predrag Milanović, profesor u Medicinskoj školi.

Pripreme za takmičenje traju više od pola godine a podršku organizaciji, pored Ministarstva prosvete i Crvenog krsta, dala je i lokalna samouprava.

- Lokalna samouprava je izdvojila određena sredstva kako bi pomogla ovo takmičenje. Lokalna samouprava je finansirala majice za učesnike, kao i prevoz za goste koji dolaze naš grad - objasnila je Nataša Aleksić, članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje.

Medicinska škola domaćin Republičkog takmičenja u pružanju prve pomoći

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3491
Povezane teme

crveni krst

takmičenje u pružanju prve pomoći

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.