Komentara: 5
Pregleda: 11085
Foto

Medeni i Buca izašli iz pećina, da li nas zima napušta?

15.02.2018. u 13:33h
Izvor: Subotica.com
Oba mrka medveda, Medeni i Buca, koja žive u Zoološkom vrtu na Paliću, jutros su izašla iz svojih jazbina. Na današnji dan njihov izlazak ima posebno značenje...
Medeni i Buca izašli iz pećina, da li nas zima napušta?

Prema narodnom verovanju, na Sretenje se susreću zima i proleće, te se zbog toga na današnji dan medvedi bude iz dugog zimskog sna. Ukoliko medved izađe iz jazbine, ugleda svoju senku, uplaši se i vrati unutra, zima će potrajati još šest nedelja. Ukoliko pak, ne ugleda senku, već nastavi da traži hranu, veruje se da je zimi došao kraj, te da je proleće veoma blizu.

U Zoološkom vrtu na Paliću, oba mrka medveda, Medeni i Buca, jutros su izašla iz svojih pećina. Kako je bilo oblačno, nisu ni bila u prilici da vide svoju senku. Nakon jutarnje gozbe, Medenog smo zatekli kako se razdragano igra sa gumom.

Medeni i Buca izašli iz pećina, da li nas zima napušta?

Međutim, da to nije potvrda da su tmurni i hladni dani iza nas, objasnili su nam timaritelji Zoološkog vrta, napominjući da, za razliku od medveda koji žive u šumama i svom prirodnom okruženju, medvedi koji borave u Zoo vrtu gotovo svakodnevno izlaze iz pećine i uredno dobijaju hranu, te nemaju potrebu da utonu u dugi zimski san.

Sudeći po prognozama meteorologa, zima zasigurno nije iza nas, štaviše biće još hladnih dana, snega i razloga da se slojevito oblačimo. Ipak, bez sumnje većina stanovnika Zoo vrta na Paliću želela bi da što pre isprati zimu i uživa u sunčevim zracima.

Medeni i Buca izašli iz pećina, da li nas zima napušta?

Osim medveda, i druge životinje u palićkom Zoo vrtu bile su budne. Nojevi su trčali po dvorištu, ptice su pevale pesmu, a najglasniji su bili lavovi, koji su nas dočekali rikom. Jedino je leopard još uvek bio sanjiv, te je jutro odlučio da provede dremajući. 

Medeni i Buca izašli iz pećina, da li nas zima napušta?

Izvor: Subotica.com
U poseti stanovnicima Zoo vrta tokom zime U poseti stanovnicima Zoo vrta tokom zime U poseti stanovnicima Zoo vrta tokom zime U poseti stanovnicima Zoo vrta tokom zime U poseti stanovnicima Zoo vrta tokom zime U poseti stanovnicima Zoo vrta tokom zime U poseti stanovnicima Zoo vrta tokom zime U poseti stanovnicima Zoo vrta tokom zime
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 11085
Povezane teme

ZOO vrt Palić

zoološki vrt na paliću

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.