Komentara: 5
Pregleda: 3014

Marko Barši među najuspešnijim plivačima svoje generacije

13.04.2021. u 11:30h
Izvor: Subotica.com
Za osam godina vrednog rada i napornog treniranja, naš mladi sugrađanin Marko Barši, plivač PK "Spartak Subotica", okitio se sa više od 150 medalja na raznim domaćim i međunarodnim takmičenjima, čime se danas svrstava među najuspešnije plivače svoje generacije.
Marko Barši među najuspešnijim plivačima svoje generacije

Put do ovih rezultata nije bio lak, a ni kratak, jer je Marko Barši zaplivao već sa četiri godine u školici plivanja, da bi potom sa osam godina krenuo stopama svojih sestara i počeo da trenira u bazenu na Prozivci. One su u međuvremenu odustale, dok je Marko zavoleo ovaj sport toliko, da kada je konačno 2015. godine osvojio svoju prvu medalju, pronašao je najveći ekser u kući, zakucao ga u zid i okačio bronzu tako da svi mogu da je vide.

- Najduže sam zapravo čekao tu prvu medalju, koju sam osvojio na takmičenju u Kikindi i od tada je sve počelo da se zahuktava - priča nam Marko, koji se sa svakog narednog takmičenja vraćao sa medaljama. - Najponosniji sam na uspeh na Letnjem prvenstvu Srbije, koje se održalo u Kruševcu 2019. godine, gde sam osvojio zlatnu medalju na 400 metara kraul, a pošto sam imao najviše bodova na tom takmičenju, ujedno sam proglašen i najboljim plivačem prvenstva.

Marko Barši među najuspešnijim plivačima svoje generacije

Da izabere kraul kao disciplinu u kojoj će se takmičiti, Marka je opredelilo to što je ovaj stil slobodan i brz, a istovremeno i najinteresantniji za gledanje. Njegovo najbolje vreme na 400 metara iznosi 4 minuta i 21 sekundu, koje je postavio upravo na Letnjem prvenstvu Srbije, 100 metara prepliva za 55 sekundi i 82 stotinke, dok mu je za 50 metara potrebno 25 sekundi i 50 stotinki. Ipak, kao i svaki sportista, veruje da može mnogo bolje, a u tome mu najveću podršku pružaju porodica, trener Milan Jovanović dok je bio u mlađim kategorijama i sadašnji trener Bojan Race sa kojim je i postigao najbolje i najvrednije rezultate.

- Ciklus treninga za discipline u kojima se takmičim podrazumeva jako mnogo isplivanih kilometara. Treninge plivanja svakog dana, osim nedeljom, a na to se dodaje još dva-tri puta nedeljno jak trening u teretani. Uz to, svako po svom ukusu ubaci po koji suv trening, na primer, ja vozim bicikl ili odem na basket sa drugarima i to je pun pogodak za kraul - kaže Marko, koji se ugleda na svog starijeg kolegu iz kluba, Andreja Barnu. - Andrej mi je uzor, jer je on suv profesionalizam i po njemu gledam vremena i koliko još treba da radim da bi to dostigao. Imao sam prilike i da se posavetujem sa njim, a on je rekao da su treninzi najvažniji. I on je jako mnogo trenirao u mojim godinama, nijedan trening nije propustio i uvek je davao maksimum. On drži rekorde u Srbiji u disciplinama koje su i meni važne, to je apsolutni vrh i neki od mojih narednih ciljeva.

Marko Barši među najuspešnijim plivačima svoje generacije

A Markov trud se i te kako isplatio, zbog čega danas njegove medalje više ne vise na jednom ekseru, već su raspoređene svuda po policama, peharima i kutijama. Međutim, njegova želja je da se tu ne zaustavi, već da donese odličja sa većih takmičenja.

- Voleo bih da odem na neko takmičenje za koje je potrebna norma, kao što je Evropsko prvenstvo ili Igre mladih do 18 godina. To je ono što bi me ispunilo i što bi mi je trenutno cilj - sigurno će Marko, koji se iznova raduje svakom takmičenju. - Dan pre trke obično pogledam startnu listu da vidim gde sam, ko sve učestvuje i šta mogu da očekujem. Na dan trke sam potpuno fokusiran i najviše razmišljam o tome da negde ne pogrešim, kako ne bih bio diskvalifikovan, a kada uđem u vodu, to je poseban osećaj. To je adrenalin, a istovremeno uživanje u plivanju i trkama.

Marko Barši među najuspešnijim plivačima svoje generacije

Uz plivanje, Marko brine i o školi, za koju kaže da mu je podjednako važna. Kao učenik prvog razreda Tehničke škole "Ivan Sarić", na smeru elektrotehničar računara, priznaje da mu je ponekad vrlo teško da uskladi učenje i treniranje, ali se trudi da pronađe balans, kako ni škola ni plivanje ne bi trpeli. Tako je ove godine s ponosom predstavljao svoju školu na Državnom školskom prvenstvu u plivanju, koje se održalo 7. aprila u Beogradu. U disciplini 100 metara slobodnim stilom, Marko je postao školski republički prvak. 

- Kad imam nešto bitno u školi, onda smanjim plivanje, a kada imam nešto bitno u plivanju, onda smanjim školu. Nekada je to lako i jednostavno, a nekada je jako teško. Uvek se trudim da držim ravnotežu, ali mi i profesori dosta pomažu, jer imaju razumevanja za moje sportske obaveze - kaže Marko. - Voleo bih da se profesionalno bavim plivanjem, ali bih uz to imao i neki posao, jer me interesuju i druge stvari. Volim sve što je u vezi sa mašinama, računarima, motorima i automobilima i zato sam odabrao ovu školu, da ako se jednog dana predomislim, mogu da imam zanat kojim ću se sa istom željom i voljom baviti.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 3014
Povezane teme

plivači

plivanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.