Komentara: 7
Pregleda: 4222

Marija Kern Šolja: Biću predsednik Skupštine svih građana

31.07.2012. u 17:24h
Izvor: SuMedija
Ljude ne delim prema političkom opredeljenju, nego ih cenim po tome kako rade i kakvi su Nisam „opsednuta” politikom, a to je važno za ovu funkciju. Treba zastupati partiju koja vas predlaže, ali ne i deliti ljude prema nacionalnom i političkom opredeljenju, nego po rezultatima i zaslugama.
Marija Kern Šolja: Biću predsednik Skupštine svih građana

Marija Kern Šolja, diplomirani ekonomista, prva je žena na funkciji predsednika Skupštine Grada Subotica. Svoj novi posao smatra težim od dosadašnjih, iako je stekla veliko iskustvo na odgovornim poslovima u Gradskoj upravi, Vodovodu, Parkingu i Suboticagasu. Takve reference su njenu karijeru usmerile u drugom pravcu, iako tvrdi da nije ni sanjala da će biti predsednik gradskog parlamaneta. Kao prva žena Skupštine kaže, da će biti predsednica svih Subotičana, a ne samo partija na vlasti.

Istorijski je trenutak u kojem je na čelu Skupštine Subotice prvi put žena. Da li će Vam biti teško uspostaviti „muški autoritet”?

—Nema potrebe da težimo takvom modelu autoriteta. Dosta smo mi žene realne da rešimo probleme i donesemo prave odluke, najmanje dobro kao muškarci. Uvek sam imala tim oko sebe, ali prva sednica je ipak bila teža, jer moje radno iskustvo je bilo drugačije prirode, a trebalo je na polovini sednice preuzeti njeno dalje vođenje.Ali, smatram da će mi u radu najviše pomoći dosledna primena poslovnika.Osim toga, dobar primer su nam podjednako ostavile i divne žene na čelu Skupštine Srbije ili Parlamenta Mađarske.

Formirana je široka koalicija, sa čak 13 partija, što je po mnogima dobro. Da li će sa tako velikim brojem partija biti teško biti usaglašavatu skupštinske odluke?

—To će se videti u praksi i to vrlo brzo, već kod usvajanja budžeta. Tom poslu ipak prethodi svečana sednica, povodom obeležavanja Dana grada, a nakon toga nas čekaju teži zadaci oko budžeta i odluke oko ekonomskih i drugih gradskih problema. Dakle, već u septembru će se pokazati kako će funkcionisati ova koalicija. Verujem da ćemo naći zajednički jezik sa svim odbornicima u interesu Subotice i svih njenih građana. Ako svi budemo za realne kompromise, nema bojazni da će koalicija dobro funkcionisati, a da li je njena veličina i prednost pokazaće konstruktivnost odbornika. Pretpostavljam da će ovakav sastav omogućiti lakše usvajanje odluka.

Da li to znači da ćete se lično zalagati za kompromise i sa opozicijom?

—Smatram da će kompromis biti neophodan, jer budžet je ipak ograničen. Novi odbori i članovi Skupštine sada svi žele da u svom resoru, u poljoprivredi, zdravstvu, školstvu, obrazovanju, kulturi, krenu napred sa svojim programima, a budžetska sredstva će biti relativno ograničena.

Da li ima naznaka da će budžet biti manji, nego prošle godine?

—Za sada nemam još nikakve procene, ali predstoje nam sagledavanja šta je ostvareno za ovu godinu i šta će nas očekuje u programima za drugu polovinu ove i narednu godinu.

Šta će biti prioritet u radu Skupštine tokom vašeg manadata, imate li vizije oko unapređenja skupštinskog rada?

—Predsednik Skupštine nema ingerencije niti slobodu da sam odlučuje o prioritetima. Prema zakonima, predsednik ima određene nadležnosti prilikom donošenja i usvajanja potrebnih akata, programa komunalnih preduzeća. Tu postoje ingerencije Skupštine, ali ne može predsednik da kreira ni plan ni prioritet. Nakon izveštaja uskoro slede imenovanja nekih radnih grupa, razmatranja završnih računa budžeta i podnesaka, koji će pristizati, a predsednik Skupštine ne zna unapred ni ko ih sve može podnositi, grupa građana ili neki organ.Postoji pravilnik prema kojem predsednik Skupštine stavlja sva ta pitanja na dnevni red, ali ličnost predsednika Skupštine ne može da utiče ni na jednu odluku u radu Skupštine.

Marija Kern Šolja

Koliko Vama lično odgovara tajming u kojem ste izabrani za predsednicu Skupštine, s obzirom da je većinska vlast u Republici formirana drugačije, a da za Suboticu sada mnogi tvrde da je opozicioni grad ?

—Možda deluje apolitično, ali ja osećam prevashodno izuzetno prijatnu i ljudsku atmosferu nakon mog izbora za predsednicu Skupštine. Gradonačelnik je pozvao članove Gradskog veća, a i pored različitih opredeljenja članova koji su iz različitih političkih opcija, svi su pokazali da žele da radimo kako bi svima u Subotici bilo bolje.Da svako u svom segmentu učini što više, a to je divan osećaj u startu, za buduću saradnju. To mi govori da nećemo biti opterećeni stranačkim opredeljenjima i da ćemo dobro funkcionisati. Ne smatramo da je Subotica opozicioni grad, a što se tiče dotoka predviđenih sredstava za budžet, ta pitanja će svakako diktirati republička Skupština. Imamo zakon o lokalnoj samoupravi i Statut grada, pa ne vidim da bi moglo da bude bilo kakvih pritisaka. Predsednik Skupštine ima određeni okvir oko unutrašnjih pozicija, koje će se usklađivati. Recimo predstoji Dan grada, pa ćemo se truditi da ne trošimo mnogo. Kao ekonomista i kao žena trudiću se da to bude dostojanstveo, ali ipak i da štedimo koliko je moguće.Mnogo događaja, ne mora mnogo i da košta.

Kako su porodica i prijatelji primili vaše imenovanje na novu funkciju? Šta građani treba da znaju o svom predsedniku Skupštine?

—Dugo godina sam radila u stručnoj službi lokalne samouprave, bila sam odbornik u dva mandata, pa je i to iskustvo verovatno opredelilo moju stranku, Savez vojvođanskih Mađara, da me predloži za ovu funkciju. Zato ću se truditi da ne razočaram ni svoju stranku, ali ni građane Subotice. Sa 27 godina staža radom sam došla do ove funkcije.Nemam "crnih" tačaka u životu. Imam divnog supruga, sina studenta i dve kćeri iz braka mog supruga. Složna smo porodica, a sada već uživamo i sa troje unučadi. Imam podršku i u porodici i na poslu, a to čoveku napuni baterije. Građani možda treba da znaju da sam humana osoba i da moj krug prijatelja nije samo iz moje stranke. Ljude ne delim prema političkom opredeljenju, nego ih cenim po tome kako rade i kakvi su Nisam „opsednuta” politikom, a to je važno za ovu funkciju. Treba zastupati partiju koja vas predlaže, ali i ne deliti ljude prema nacionalnom i političkom opredeljenju, nego rezultatima i zaslugama.Prijatelji su mi poručili da ostanem kakva jesam, a građani će to oceniti.

Kako SVM kao Vaša stranka vidi svoju novu ulogu u loklanoj samoupravi, nakon što je pre dve godine napustila koaliciju na vlasti?

— Sada je sastav koalicije značajno promenjen, tu je dosta novih ljudi, ali smatram da ne smemo biti opterećeni prošlošću, naročito ne u smislu da „lečimo neke svoje stare rane”, nego da radimo u interesu građana koji su nam dali poverenje. SVM je bio u opoziciji poslednje dve godine, i manje je mogao da utiče na tokove odlučivanja gradu. Sada smo tu da promenimo neke stvari i da realizujemo volju građana. U Veću imamo tri resora, međunarodne i regionalne saradnje , informisanja i poljoprivrede i predsednika Skupštine. Nisam učestvovala u tim usaglašavanjima, ali pozicije koje nam pripadaju u ovim okolnostima su zadovoljavajuće.

Ambicije

Kada je u Vodovodu prvi put trebalo da bude imenovana na mesto nižeg rukovodioca, Marija Šolja je odbila predlog svog direktora Kostića , koji je pitao, šta će biti sa njom jer nema dovoljno ambicija.

—Volela sam uvek da učim i bila otvorena za nove stvari. Ali, nisam težila pozicijama i nisam ni sanjala da ću se naći na čelnom mestu u Skupštini grada. Ali, priznanje me nije zaobišlo, što je za mene čast. Čitala sam i neke knjige o tome, i naučila da nije problem neuspeh u životu, problem je ako propuštate prilike. Ovaj izazov sam prihvatila - kaže Marija Kern Šolja.

N. Harminc

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 4222
Povezane teme

marija kern šolja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.