• Pregleda: 6475

Maria najčešće žensko, Ivan najčešće muško, a Kovač najčešće prezime Subotičana

U Subotici najviše živi Maria i Ivana, a Subotičani se najčešće prezivaju Kovač, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Marie prvo mesto na ovoj listi mogu da zahvale poplarnosti ovog imena polovinom prošlog veka, dok je Ivan bilo najkonstantnije ime, s obzirom da je kod muškaraca lista popularnosti po decenijama veoma šarolika. Gledano na poslednju deceniju, najpopularnije žensko ime jeste Milica, a muško – David.
Maria najčešće žensko, Ivan najčešće muško, a Kovač najčešće prezime Subotičana

Maria je najčešće žensko, Ivan najčešće muško, a Kovač najčešće prezime stanovnika Subotice, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Podaci dobijeni Popisom iz 2011. godine pokazuju da su, osim Marie, najčešća ženska imena u Subotici Ana, Jelena, Eržebet, Ilona, Milica, Irena, Mirjana, Eva i Kata. Kod muških imena, nakon Ivana, po učestalosti među stanovništvom obuhvaćenim popisom iz 2011. godine slede Jožef, Nikola, Ištvan, Robert, Aleksandar, Josip, Zoltan, Dragan i Marko. Što se tiče prezimena, najčešća u Subotici su Kovač, Horvat, Sabo, Nađ, Vuković, Tot Kujundžić, Dulić, Varga i Stantić.

Gledano po godini rođenja, najčešće žensko ime među Subotičanka rođenim u periodu od nekoliko decenija do 1970. godine jeste Maria. Najpopularnije ime u periodu između 1971 i 1980 bilo je Monika, dok je u sledećoj deceniji u Subotici najviše rođeno Ivana. Od 1991. do 2000. godine Subotičani su svojoj ženskoj deci darivali ime Jelena, dok je od 2001. godine do danas najpopularnije žensko ime Milica. Gledano po prethodnim decenijama, do 1950. godine najpopularnije ime bilo je Ištvan, a deceniju kasnije Ivan.

Od 1961. do 1970. godine najpopularnije za davanje deci bilo je ime Zoran, dok je od 1971. do 1990. u Subotici najviše rođeno Roberta. Od 1991. godine do 2000. najpopularnije ime za novorođene dečake bilo je Nikola, a od 2001. do 2011. godine dečaci su u najvećem broju slučajeva dobijali ime David. U Matičnoj službi ističu da su neka imena koja su ranije bila popularna sada retka, a popularnost dobijaju poznata istorijska imena.

Najčešća prikazana imena i prezimena u Srbiji predstavljaju posebnu publikaciju o okviru Popisa stanovništva 2011. godine.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Boris Šuman

povezane teme

14
aPistaa Uraavdi Odgovori
Aaaaa Gojko Radic????
Suboticanin Odgovori
Nije Maria, nego Marija, samo da se zna.
prof Odgovori
axaxa aPistaa Kradić ..............
nena Odgovori
Iskreno ja ne znam ni jednu Mariu, ali znam mnogo Marija.
Srbistan Odgovori
Tequiero Maria! Ili kako vec.... Haha. Bravo za vest.
timberland Odgovori
A Jozef kasa?
Always Ultra Odgovori
Moze da bude i Maria.

Ja znam jako malo i Marija i Ivana. Daleko vise Nemanja i Anja.
kojot Odgovori
Најлепше женско име је Милица!!!
josipR Odgovori
A di Marija ipak radi?
bona fide Odgovori
@kojot: Upustas se u rizik, ali, ja te podrzavam.
alobre Odgovori
@joso na salteru :)
josipR Odgovori
cisti pistolje :D
Vojnić Tomislav Odgovori
Da ste ovaj naslov NAJBOLJI SAJTU stavili pre 40 godina,bili biste u pravu.Ovako :
• najčešća muška imena :David,Nikola,Luka,Marko,Nemanja.
• najčešća ženska imena:Milica,Jovana,Sara,Jelena,Ana.
• najčešća prezimena:Kovač,Horvat,Sabo,Nađ,Vukovi
U publikaciji Najčešća imena i prezimena ,izdanje Republičkog zavoda za statistiku objavljenoj 2012.godine,na 36 strani objavljena su ženska imena, na 120 strani muška imena ,a prezimena na 136 strani . Proverite,i uporedite sa Vašim “izvorima”.
P.S.
Vaša Maria se ne pominje još od 1971.goedine,kao i Ivan.
Autor teksta Odgovori
Poštovani gospodine Vojniću,

Nemam običaj da repliciram na komentare vesti čiji sam autor, osim u smislu pojašnjenja. Publikacija koju navodite jeste bila izvor za objavljivanje ove vesti. Ako pogledate stranu 36, pored naziva Subotica horizontalno je navedeno prvih deset imena po učestalosti u Subotici, a na osnovu Popisa stanovništva 2011. godine. Kao što i naslov kaže, Maria jeste NAJČEŠĆE ime u Subotici, što može da zahvali popularnosti imena u periodu dužem od četiri decenije 20. veka. Prevedeno na srpski: U Subotici najviše živi, odnosno najviše je popisano ženskih osoba koje se zovu Maria.

Isto važi i za muška imena, gde je na 120. strani horizontalno pored naziva Subotica navedeno prvih deset imena po učestalosti, gde se na prvom mestu nalazi Ivan.

Gledano vertikalno, i na 36. i 120. strani nalaze se najčešća imena po decenijama u Subotici.

Podaci izneti u naslovu ove vesti potvrđeni su i u subotičkom odeljenju Republičkog zavoda za statistiku.

Uostalom, pogledajte sami još jednom navedenu publikaciju.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.