Komentara: 3
Pregleda: 14635
Foto

Maratonac sa invaliditetom na svojoj 2.300km ruti kratko se zaustavio u Subotici

13.09.2016. u 15:55h
Izvor: Subotica.com
Jedanestog dana maratonske rute duge oko 2.300 kilometara Kragujevčanin Goran Nikolić na kratko se zaustavio u Subotici. Svoju humantirani pohod Nikolić nastavlja već sutra, a krajni cilj je Budva krajem oktobra.
Maratonac sa invaliditetom na svojoj 2.300km ruti kratko se zaustavio u Subotici

U Suboticu je danas dotrčao 50-godišnji maratonac Goran Nikolić kojem su u centru grada Subotičani priredili simboličan doček, a društvo su mu u poslednjih dvadesetak kilometara pravili rekreativci ARK "Tron" sa Palića.  Još jedna draga osoba među onima koji su bili na dočeku u Subotici, na njegovo iznenađenje, je bio i Nikolićev otac, koji je za ovu priliku došao iz Velike Ivanče kod Mladenovca.

Goran Nikolić je aktivni rekreativac 25 godina (trčanje na duge staze). Bio je 5 godina član nacionalnog biciklističkog tima Srbije sa kojim je učestvovao na 2 svetska prvenstva i niz regionalnih takmičenja. Uspešno je istrčao svih 29 maratona na kojima je nastupao. Njegov invaliditet je u tome što vidi samo na jedno oko i to tek 5%.

Pored ekstremnog sportskog izazova, akcija "55 maratona za 55 uzastopnih dana" nosi i humanitarni karaktera s obzirom da istrajni Nikolić želi na ovaj način da animira ljude dobre volje i prikupi sredstva za opremanje ISKRE – regionalnog centra za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom, kao i da skrene pažnju javnosti na paraolimpijske sportove, koje i ovih dana u Riju osvajaju najsjajnija odličja pod zastavom Srbije.

Kragujevačnin je na 55 dana dug put krenuo 3. septembra iz svog rodnog grada. Iskusni maratonac će svakodnevno trčati dužinu od 42km, za šta se, kako sam ističe nije posebno pripremao.

- "Za ovaj maraton nisam se nešto posebno pripremao, nisam radio ništa posebno što ne radim poslednjih 25 godina. Hvala Subotičanima na divnom dočeku. Bilo mi je zadovoljstvo da se družim sa vašim maratoncima jer opšte je poznato da u Bačka epicentar maratona i tu su najbolji maratonci Srbije." - rekao je Goran Nikolić i iskoristio priliku da čestita kolegama paraolimpijcima na četiri osvojene medalje u dosadašnjem toku Paraolimpijskih igara u Riu.

Maratonac sa invaliditetom na svojoj 2.300km ruti kratko se zaustavio u Subotici

Kragujevačanin je skrenuo pažnju da pored pojedinačnih nemamo timskih uspeha, odnosno da ne postoji adekvatna briga o timskim sportovima osoba sa invaliditetom i apelovao na državu da tome malo više posveti pažnju kako bi Srbija osvajala medalje i u ekipnim sportovima.

- "Iako smo u individualnim sportovima pokazali da imamo kvalitetne takmičare, nažalost u ekipnim situacija je poslednjih nekoliko decenija vrlo loša." - dodao je Nikolić

Nakon Subotice maratonac će sutra ujutro nastaviti deonicom prema Senti, zatim nastavlja prema Kikindi, Zrenjaninu i Pančevu, a cilj mu je u Budvi 27. oktobra. Za 55 dana, Kragujevčanin će istrčati više od 2.300 kilometara kroz Srbiju, Republiku Srpsku i Crnu Goru i na najbolji način promovisati paraolimpijski sport.

Generalni pokrovitelj ove humanitrano-sportske akcije su članovi Rotari klubova (District 2483) koji će između ostalog pružiti logističku podršku, kao što su obezbeđivanje smeštaja, hrane i goriva, učestvovanje u promociji projekta…

Izvor: Subotica.com
55 maratona za 55 uzastopnih dana - podrška maratoncu za Ginisa 55 maratona za 55 uzastopnih dana - podrška maratoncu za Ginisa 55 maratona za 55 uzastopnih dana - podrška maratoncu za Ginisa 55 maratona za 55 uzastopnih dana - podrška maratoncu za Ginisa 55 maratona za 55 uzastopnih dana - podrška maratoncu za Ginisa 55 maratona za 55 uzastopnih dana - podrška maratoncu za Ginisa 55 maratona za 55 uzastopnih dana - podrška maratoncu za Ginisa 55 maratona za 55 uzastopnih dana - podrška maratoncu za Ginisa
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 14635
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.