• Pregleda: 4405

Manji broj pacijenata na Odeljenju psihijatrije tokom praznika

Tokom minulih novogodišnjih i božićnih praznika, na Odeljenju psihijatrije Opšte bolnice Subotica zbrinuto je četiri osobe zbog pokušaja suicida i tri osobe zbog prekomerne alkoholisanosti.
Manji broj pacijenata na Odeljenju psihijatrije tokom praznika

U periodu od 30. decembra do 7. januara, na Odeljenu psihijatrije zbrinute su četiri osobe zbog pokušaja suicida lekovima. Iako je intervenisano u 50 odsto manje slučajeva u odnosu na isti period prošle godine, dr Zoltan Šagi, načelnik Odeljenja neuropsihijatrije, ističe da praznici, koji se tradicionalno vezuju za vreme zajedništva, radosti i darivanja, osobama koje su daleko od porodice, koje nemaju partnera ili se bore sa depresijom mogu biti izuzetno teški.

- Doživljaj prazničnog raspoloženja je najljudskiji kada se obeležava u zajednici, odnosno u krugu porodice, sa partnerom ili bliskim prijateljima, te osobe koje su same mnogo teže doživljavaju samoću i odbačenost, zbog čega se češće odlučuju da dignu ruku na sebe - objašnjava dr Šagi, dodajući da pojedinac i okruženje u ovakvim situacijama mogu imati adekvatan odgovor na depresiju. - Prvi je da pojedinac prepozna ili predvidi na osnovu pređašnjeg iskustva na koji način podnosi samoću u vreme praznika, te pokuša o tome da razgovara sa osobama od poverenja, a drugi je da društvo načini korak i signalizira pojedincu da je važan, potreban i da je individua koja ima svoje vrednosti.

Kako su praznici prilika i za nazdravljanje, neretko se dešava da se u ovom periodu zbrine nešto veći broj osoba zbog teškog napitog stanja. Ipak, ove godine na Odeljenju psihijatrije lečena su svega tri pacijenta zbog prekomerne alkoholisanosti, što su, kako dr Šagi kaže, dobre vesti, s obzirom na to da je u istom periodu prošle godine zbrinuto čak 28 pacijenata zbog alkoholizma.

- Ovo može da bude dobar znak da je došlo do poboljšanja svesti da bi alkoholna pića trebalo koristi u prihvatljivim količininama i s merom - ističe dr Šagi. 

Izvor: Subotica.com

povezane teme

6
neko Odgovori
Pa zato sto su pili alkohol
SU Odgovori
Ovo isto kada kažu iz NSZ da je manje nezaposlenih. Oni koji se vole "proveseliti" otišli u veće gradove i na Zapad .
Opalac
Niste u pravu. Depresvni, koji dizu ruku na sebe tesko ustaju iz kreveta, a kamoli da se odvaze da se odsele. A alkohol je u glavnom vezan za mladju popuaciju, jer su neiskusni, a oni tesko da svi imaju toliko novca da su otputovali za docek.
Pera Odgovori
Otisli u njemačku
Buki Bunjo Odgovori
Kad prošetam po gradu steknem utisak da bi trebalo uvećati broj pacijenata na psihijatriji.
Taki Odgovori
Pa to je tragedija,vise je bilo pokusaja samoubistva,nego onih koji su previse popili. Mnogi bi se zivoti spasili da im je zaista pruzena psihijatrijska pomoc,a ne samo sto su nakljukani antideprsivima.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.