Komentara: 4
Pregleda: 9986
Foto

Manifestacija "Noć muzeja" na više od 20 lokacija

10.05.2022. u 11:49h
Izvor: Subotica.com
Nakon dve godine pauze, manifestacija "Noć muzeja" ponovo će biti održana u našem gradu u subotu, 14. maja, na više od 20 lokacija. Istog dana počinje i manifestacija "Muzeji za deset" koja će trajati sedam dana, a u okviru koje će biti upriličeni brojni kulturni programi u Gradskom muzeju i Savremenoj galeriji.
Manifestacija "Noć muzeja" na više od 20 lokacija

U okviru manifestacije "Noć muzeja", koja se u Subotici održava po 18. put, posetioce očekuju brojni kulturni sadržaji koje su pripremile kulturne i obrazovne ustanove, kulturno-umetnička društva, fondacije i drugi. 

- Subotičane u subotu, od 17h do ponoći, očekuje bogat i šarolik program, za svačiji ukus i sve uzraste. Na programu su autorska i stručna vođenja, predstave, interaktivne radionice, izložbe fotografija, koncerti, projekcije, filmovi i drugi sadržaji - kaže Milanka Kostić, član Gradskog veća. 

Manifestacija "Noć muzeja" na više od 20 lokacijaVrata Gradskog muzeja posetiocima će, u subotu, biti otvorena od 18h do ponoći. 

- Sugrađani će imati priliku da pogledaju stalnu postavku prirodnjačkog odeljenja, izložbu "Galerija mađarske likovne umetnosti u Vojvodini od 1830. do 1930. godine", kao i izložbu "Istoricizam u Bačkoj". Takođe, pripremili smo i mini izložbu "Staklo u fokusu" na kojoj će biti izloženi predmeti od stakla iz arheološke i umetničke zbirke. Posetioci će biti u prilici da pogledaju gostujuću izložbu Muzeja nauke i tehnike iz Beograda pod nazivom "Nije zlato sve što sija". Od 18h, za najmlađe će biti upriličena igraonica pod nazivom "Šta zuji ovde", dok je od 19:30h na programu koncert đaka Muzičke škole - najavljuje Aniko Mihajlović, direktorka Gradskog muzeja.

Manifestacija "Noć muzeja" na više od 20 lokacijaOd 18h do ponoći za posetioce će biti otvorena i vrata Savremene galerije. Od 19h, u ovoj ustanovi kulture, biće otvorena izložba Jelene Sredanović pod nazivom "Prostor matrice".

- Od 21h na programu je koncert kamernog hora "Pro muzika". Povodom "Noći muzeja" u galeriji "dr Vinko Perčić", od 18h biće upriličena izložba "Izbor iz galerijske zbirke 2022".

U "Noći muzeja" Sinagoga će raditi od 18 do 23h, a od 20h na programu je koncert "Jazz in the Park".

Koncert će biti upriličen u parku Sinagoge, odnosno unutra u slučaju kiše. Nastupaju bubnjar Goran Evetović, basista Nikola Marković, gitarista Luka Malko i pijanista Bojan Cvetković.

U Fondaciji "Danilo Kiš" biće upriličena izložba fotografija Nemanje Ledenskog. Učešće u "Noći muzeja" uzelo je 25 ustanova, organizacija i udruženja, pa će tako u subotu svoja vrata otvoriti Gradska biblioteka, Dečje pozorište, bioskop "Aleksandar Lifka", Otvoreni univerzitet, SKC "Sveti Sava", Bunjevačka matica, MKC "Nepker" i drugi. 

Manifestacija "Noć muzeja" na više od 20 lokacijaKompletan program manifestacije "Noć muzeja" možete preuzeti ovde.

"MUZEJI ZA DESET" u Gradskom muzeju i Savremenoj galeriji

U subotu, u Gradskom muzeju i Savremenoj galeriji počinje i 8. manifestacija pod nazivom "Muzeji za deset" koja će trajati sedam dana. 

- Manifestacija počinje na "Noć muzeja". Drugog dana manifestacije, u ponedeljak, u Gradskom muzeju će restauratorka dr Žužana Pap Korhec održati predavanje o nasleđu budimpeštanskog vitražiste Eduarda Kracmana u Vojvodini. U utorak je na programu igraonica za decu od 10 do 12 godina "Šta zuji ovde". U sredu, na Svetski dan muzeja, biće predstavljen najnoviji broj godišnjaka Gradskog muzeja, a iste večeri posetioci će biti u prilici da poslušaju koncert učenika Muzičke škole, sa džez odseka. Dan kasnije, istoričarka umetnosti dr Olga Kovač Ninkov će održati predavanje i vođenje kroz zložbu "Kopije iz perioda istoricizma u umetničkoj zbirci muzeja".  U petak će biti održana dečja radionica na gostujućoj izložbi "Nije zlato sve što sija -  kažu iz Gradskog muzeja.

Bogat kulturni program, u okviru ove manifestacije, očekuje i posetioce Savremene galerije.

- Pored programa za "Noć muzeja", u utorak će biti održano predavanje "Subotička likovna scena šezdesetih", a u sredu će biti organizovano predavanje "Moć muzeja - kako su muzeji menjali svet". U petak je na programu razgovor sa dr Jerkom Denegrijem na temu iza kulisa - profesija kustos.

Izvor: Subotica.com
Najava manifestacija "Muzeji za 10" i "Evropska noć muzeja" Najava manifestacija "Muzeji za 10" i "Evropska noć muzeja" Najava manifestacija "Muzeji za 10" i "Evropska noć muzeja" Najava manifestacija "Muzeji za 10" i "Evropska noć muzeja" Najava manifestacija "Muzeji za 10" i "Evropska noć muzeja" Najava manifestacija "Muzeji za 10" i "Evropska noć muzeja" Najava manifestacija "Muzeji za 10" i "Evropska noć muzeja" Najava manifestacija "Muzeji za 10" i "Evropska noć muzeja"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 11 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 9986
Povezane teme

noć muzeja

noć muzeja u subotici

program noć muzeja

muzeji za 10

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.