Komentara: 1
Pregleda: 2446

Mališani obožavaju novi teatar

21.02.2012. u 14:05h
Izvor: SuMedija
Mališani obožavaju novi teatar

Ni snežna vejavica, veoma niske temperature i poskupljenje karte na 150 dinara nisu bili prepreka za Subotičane da prethodnih nekoliko nedelja povedu decu u nedavno adaptirano Dečje pozorište.

Svakoj pozorišnoj predstavi, bilo da se izvodi na srpskom ili mađarskom jeziku, prisustvovalo je više od 200 mališana i njihovih roditelja iako u sali ima 105 stolica i 50 lezibegova.

- Deca, ali i odrasli, kažu da im ne smeta da sede na pomoćnim klupama. Bili smo iznenađeni koliko je publike došlo na predstavu za bebe „Probudilica“ 4. februara, pošto je vejao sneg. Roditelji su doveli decu na sankama ili taksijem. Tada smo shvatili da ni gradovi veći od Subotice nemaju takvu publiku. To je najveće priznanje koje smo mogli da dobijemo – kaže direktorica Dečjeg pozorišta Marta Aroksalaši Stamenković.

Posle šest godina provedenih na terenu i rada u neadekvatnim uslovima za sve koji rade u ovom teatru povratak na matičnu scenu je veliko olakšanje. Iako im je besparica pomerila rokove za pripremu novih predstava, narednih meseci pripremiće tri premijere. Pred publiku će za oko mesec i po dana prvo izaći sa „Ohridskom legendom“.

- Lutke za „Ohridsku legendu“ se izrađuju još od jesenas. Rediteljka je Veselka Kunčeva iz Bugarske. Predstava je bez teksta, trebalo je sa njom da nastupimo u okviru prekograničnog programa „Accord“ u saradnji sa pozorištima iz još tri države, međutim, kolege iz drugih zemalja nisu dobile podršku u svojim sredinama. Mi smo odlučili da ipak završimo svoju predstavu. Zatim će Andraš Vereš iz Mađarske režirati „Tigrić kukavica“, a posle je u planu dramska predstava „Petar Pan“ u režiji Petra Štrbca iz Beograda – kaže Marta Aroksalaši Stamenković.

Mališani obožavaju novi teatar

U Dečjem pozorištu sa publikom komuniciraju i putem društvene mreže „Fejsbuk“. Veliko iznenađenje za roditelje bilo je kada su dobili na poklon Cd sa snimkom na kome su njihova deca što je u planu da postane i stalna praksa, ali bi se fotografije preuzimale sa sajta.

Koliko je trenutni repertoar popularan, a na njemu su između ostalih i predstave „Čarobnjak iz Oza“ i „Snežana i sedam patuljaka“, govori podatak da među redovnim posetiocima najviše ima onih koji su tek počeli da dolaze u pozorište. Zbog toga će za mame i tate, koji su umesto tv programa organizovali za svoju decu posetu pozorištu, biti organizovana druženja uz razmenu roditeljskih iskustava dok deca uživaju u predstavama.

- Većina pozorišta u zemlji se vraća obnovi starih predstava, jer nema novca za nove. Mi smo u velikoj oskudici, ali razmišljamo smelije. Problem je što novac stiže kvartalno, a ne po premijeri. „Ohridska legenda“ je skup projekat, ne znamo kako će deca reagovati na klasičnu muziku, ali idemo do kraja na sopstveni rizik – zaključuje Marta Aroksalaši Stamenković.
Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 12 godina i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 2446
Povezane teme

dečje pozorište

teatar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.