• Pregleda: 2223

Mali procenat zainteresovanih za napuštanje komore

Od početka primene izmenjenog zakona o Privrednim komorama tri procenta od preko 10.000 pravnih subjekata na području severa Bačke i Potisja podnelo je zahtev za napuštanjem Regionalne privredne komore Subotica.
Mali procenat zainteresovanih za napuštanje komore

Ovi i ostali podaci vezani za primenu pomenutog zakona prezentovani su na današnjoj sednici Upravnog odbora ove privredne asocijacije. Osim toga, najavljena je podrška Opštim udruženjima preduzetnika sa ovog regiona, kao i podrška obeležavanju vrednog jubileja – 250 godina zanatstva u Subotici.

Na današnjoj sednici Upravnog odbora Regionalne privredne komore u Subotici razmatrana je informacija o primeni Zakona o izmenama i dopunama Zakona o privrednim komorama, gde je konstatovano da su različita tumačenja po pitanju primene samog zakona. Predsednik komore je podsetio da je ovim zakonom predviđeno i dalje obavezno članstvo u komorama, s tim da privrednici mogu da biraju kojoj će komori pripadati. On je takođe izneo da je do sada oko tri procenta od preko 4.000 pravnih lica i preko 6.000 preduzetnika, koji su učlanjeni preko njihovih udruženja, do sada podnelo zahtev za izlazak iz članstva u Regionalnoj privrednoj komori Subotica. Na osnovu zakona, prema rečima Slobodana Vojinovića, ovakvi zahtevi se mogu podnositi do kraja oktobra, a članstvo prestaje prvim danom 2014. godine.

Na sednici je takođe razmatrana odluka o finansiranju opremanja opštih udruženja preduzetnika u Regionu.

Na sednici je takođe usvojena informacija o tome da će u 2013. godini biti obeležena 250 godišnjica od pokretanja zanatstva u Subotici, a stav komore Subotica jeste da preduzeća i sama komora materijalno pomognu obeležavanje ovog jubileja vrednog iz razloga što je iz tog preduzetništva kasnije, kako je rečeno, iznikla komplenta privreda Subotice.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Boris Šuman

povezane teme

5
sos Odgovori
Resenje pitanje je jednostavno ,gospodine Vojinovicu pod hitno sa saradnicima napustite ''privrednu komoru'' ne cekajte zakonske rokove ,mozda je privreda subotice pre 250 godina bila jaca nego danas te je vazno da godisnjicu obelezimo i da vidimo kako se onda radilo, pa mozda izvucemo i neku pouku.
persa Odgovori
Privredna Komora je od osnivanja bila i ostala paradrđavna organizacija. Dok je država želela jaku privredu (pre svega proizvodnju) Privredna komora je delovala u tom pravcu. Od kad je država digla ruke od proizvodnje Privredna komora je dobila ulogu grobara koju revnosno obavlja i danas. Regionalna Privredna komora Subotica je u tom poslu otišla korak dalje od svih. Polovinom Januara ove godine zbog neplaćene članarine blokirala je tekuči račun najveće tekstilne fabrike u Subotici za 1.7 milona dinara i tme onemogućila isplatu zarada za 400 zaposlenih. Krajnje je vreme da preživeli privrednici hiruškim putem odstrane ovog parazita.
Milo Odgovori
Kada vidim ove velike "stručnjake" koji samo lepo pričaju ,dosta mi je njihovi prazni priča, šta je privredna komora uradila za Subotičku privredu , ništa,gledala kako se raspadaju firme , IKOM je dobar primer.
Radnik Odgovori
Na žalost ovi paraziti veoma dobro parazitiraju na grbači naroda, Voinović je glavni akcionaru IKOMU sa svoim đetićima, pogledajte na sajtu ko su većinski akcionari.
zaigrala mečka Odgovori
Ne znam zašto se niko, ni od lokalnih a ni od republičkih medija ne pozabavi time, da Privredne komore, bez obzira na to da li ste njihov član ili ne, imaju ne znam čime zasluženu privilegiju da se prilikom isplate svake plate, uz obavezne doprinose, moraju isplaćivati naknade na tri računa po hijerarhiji privrednih komora.

Dakle, dragi poslodavci i malobrojni radnici kojima se preko računa isplaćuju plate, ako niste znali, znajte: svaki mesec dajete određeni iznos:

Republičkoj privrednoj komori,
Pokrajinskoj privrednoj komori,
Regionalnoj privrednoj komori,

hteli vi to ili ne, jer je bez tih uplata nemoguće obračunati i isplatiti bruto platu. Naravno, poslovne banke po svakom od tih naloga obračunavaju i svoju proviziju.

Da li vas je neko pitao da li to želite da plaćate, i šta dobijate za taj svoj novac?

Koliko god malo radnika prima plate preko računa, i kolliko god one bile male ili velike, po principu velikih brojeva, tj. obuhvata svih zaposlenih, svaki mesec se na račune navedenih korisnika sliva ogroman iznos novca od kog čini mi se, najveći deo ide na bahaćenje.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.