Komentara: 0
Pregleda: 836
Foto

"Mali Hrabriša" - mi (ni)smo sportska nacija

16.10.2023. u 12:19h
Izvor: Subotica.com
Sportski tereni u parku Prozivka bili su mesto okupljanja dece sportista iz više gradova Srbije. U organizaciji asocijacije "Sport za sve" Srbije, organizovan je 17. po redu festival sporta za decu "Mali Hrabriša" sa ciljem da podstakne decu da se što više bave sportom, ističući da rezultat nije najvažniji.
"Mali Hrabriša" - mi (ni)smo sportska nacija

Iako vremenski uslovi nisu baš obećavali - tamni oblaci sa sitnom jesenjom kišom - to male sportiste nije sprečilo da daju svoj maksimum i pokažu punu snagu i spretnost. U velikom broju su se deca sa svijh krajeva Srbije okupila kako bi se oprobali na poligonu sastavljenom od prepreka na kojima je trebalo prikazati umeće iz različitih disciplilina - skok, sprint, preskok, provlačenje, spretnost. 

 - Mi se borimo da sport deci i ljudima, građanstvu Srbije, prikažemo na jedan drugi način. Mi se smatramo sportskom nacijom, ali mi smo sve samo nismo sportska nacija. Mi smo nacija vrhunskih sportskih pojedinaca, vrhunskih sportskih ekipa, ali prema broju aktivnih građana, prema broju rekreativaca, mi smo među poslednjima u Evropi. Deca se kod nas uključuju u sportske timove, udruženja i aktivnosti sa idejom da budu uspešna i da budu pobednici. Naša filozofija je sasvim drugačija, mi želimo da stvorimo generacije dobrih, zdravih i sposobnih ljudi, a da bi ostvarili svoj životni potencijal, neophodno je da budu fizički aktivni i da borave u zdravom okruženju koje ima razumevanja za njih - kaže Bane Dmitrović, predsednik sportsko-rekreativne asocijacije "Sport za sve" Srbije. 

"Mali Hrabriša" - mi (ni)smo sportska nacijaOn je ukazao na jedan od veliki problema koji se kod nas često javlja, a to je rano uključivanje dece u takmičenja, dok još uvek nisu ni psihički ni fizički spremna za to. 

- Veliki je problem sa ranom specijalizacijom i ranim uključivanjem dece u takmičenja. To se protivi svim stručim zaključcima i modelima kvalitetnog rada definisanog naukom. Ona decu u psihičkom i fizičkom smislu toliko troše da ni deca koja imaju talenta i potencijala za vrhunske rezultate, neće moći da ih ostvare. Do 12. godine akcenat je na opšterazvojnim vežbama i razvoju motorike, i upravo to sa decom mi ovde radimo. Deca se nadmeću u bazičnim disciplinama, sa elemantima iz atltetike, gimnastike, sporotva poput fudbala i košarke. Nema pritiska zarad pobede - svako dete koje je pristojno, kulturno, za nas je pobednik - zaključuje on. 

Od samog početka, "Mali hrabriša" je imao inkluzivan karakter, tako da na njemu uvek učestvuju i deca sa invaliditetom i smetnjama u razvoju. 

- Mi svoj deci pružamo priliku da putuju, druže se, upoznaju nove gradove i takmiče se. Učimo ih da vežbaju da budu prihvaćeni od strane društvene zajednice, ali ih učimo i empatiji, razumevanju, učimo ih da uvek daju podršku onome kome je potrebna - dodaje Dmitrović. 

"Mali Hrabriša" - mi (ni)smo sportska nacija

Iz Požarevca je ovom prilikom došlo skoro pedesetoro dece, dok je ekipa koju je predvodila učiteljica Ivana Martinović Nikodinović brojala 16 takmičara. 

 - Došli smo ovde na druženje, na sportsku manifestaciju, da upoznamo novi grad, da provedemo kvalitetno vreme, i da se bavimo različitim sportskim aktivnostima. Obišli smo Zoo vrt, Palić, centar, zaista smo uživali, uvek se rado odazovemo ovakvim dešavanjima - kaže učiteljica, dok se jedan od takmirača nadovezuje - Subotica je za mene prelep grad, došli smo i da se družimo i da se zabavimo. - Ovaj poligon prelazili smo i u drugim gradovima, ali nije baš isti, uvek ima nešto novo - dodaje njegova drugarica. 

"Mali Hrabriša" - mi (ni)smo sportska nacijaBoje našeg grada na Festivalu branila je Školica sporta "Zmaj" na čelu sa trenerom Merlindom Pejčić

 - Drago mi je da ovako nešto postoji, oduševljena sam što se to kod nas organizuje. Uvek sam za to da ddeca izađu napolje, da se druže i takmiče, razvijaju i sportski i takmičarski duh. Nažalast, danas su deca sve više okrenuta tehnologiji, utoliko sam više ponosna što smo danas ovde i samo neka se ovako nastavi, mi ćemo se uvek odazvati - kaže ona.

Izvor: Subotica.com
XVII nacionalni festival za decu "Mali hrabriša" XVII nacionalni festival za decu "Mali hrabriša" XVII nacionalni festival za decu "Mali hrabriša" XVII nacionalni festival za decu "Mali hrabriša" XVII nacionalni festival za decu "Mali hrabriša" XVII nacionalni festival za decu "Mali hrabriša" XVII nacionalni festival za decu "Mali hrabriša" XVII nacionalni festival za decu "Mali hrabriša"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 meseci i 19 časova
Komentara: 0
Pregleda: 836

Povezana vest

Povezane teme

mali hrabriša

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.