Komentara: 21
Pregleda: 3975

Mali akcionari Agrokombinata očekuju podizanje optužnica protiv najodgovornijih

04.03.2014. u 15:16h
Izvor: RTV City
Mali akcionari subotičkog „Agrokombinata“ očekuju da Osnovno tužilaštvo u Subotici podigne optužnicu protiv odgovornih lica u slučaju njihovog preduzeća a kao najodgovornije ljude navode stečajnog upravnika Šandora Šomođija i direktora Zorana Brankovića.
Mali akcionari Agrokombinata očekuju podizanje optužnica protiv najodgovornijih

Mali akcionari i država oštećeni su za više od 20 miliona evra u procesu reorganizacije i stečaja „Agrokombinata“ pa od 2009. kada su podneli krivičnu prijavu protiv NN lica traže pravdu i isplatu realne vrednosti svojih akcija. Mala vrednost akcija im je isplaćena u prethodnom periodu ali to nije epilog svega jer je stečajni postupak još u toku.

Postoji još sudskih postupaka oko zemljišta  gde nije razgraničena društvena i državna zemlja a manji deo zemlje je predmet restitucije. Da je nešto preduzeto još pre nekoliko godina pljačka preduzeća bi bila sprečena ali spora istraga je ostavila utisak da je za akcionare kasno. Oni, ipak, ne odustaju od namere da dokažu kako je nekadašnji gigant opljačkan.

Mali akcionari Agrokombinata očekuju podizanje optužnica protiv najodgovornijih

„Kod prodaje silosa otuđeno je 5-8 miliona evra, kod prodaje farme 4-5 miliona evra. To sudski veštak mora reći tačno koliko je. Otuđeno je u proizvodnji, u periodu od 5 godina dok je Agrokombinat obrađivao 7660 ha zemlje a nije zaradio ni jedan evro, tada je otuđeno preko 20 miliona evra. Direktor je bio Zoran Branković, predsednik UO Jožef Kasa, za sad ga niko ne spominje, možda on tamo ništa nije odlučivao i to će se utvrditi. Gospodin Šomođi kao stečajni upravnik. Mislim da su oni najodgovorniji.“ - izjavio je Josip Ivanković, preds. Udruženja malih akcionara „Agrokombinata“

Stečajni upravnik je trebalo da primi 540.000 evra nadoknade a potom 109.000 evra ali mali akcionari nemaju informacije koliko je isplaćeno. Pominje se i firma „Matijević“ koja je učestvovala u kupovini zemljišta ispod cene. Naime, zemlja koja vredi 10.000 evra po hektaru prodata je za svega 3700 evra. Sporni su i troškovi stečajnog postupka koji su iznosili 9 miliona evra.

„Agokombinat je opljačkan, totalno opljačkan. Svi dugovi su vraćeni od prodaje imovine. A proizvodnja? Šta se radilo 7 godina, tih para nema.“ - dodaje Jovo Jarić, mali akcionar „Agrokombinata“

Mali akcionari Agrokombinata očekuju podizanje optužnica protiv najodgovornijih

Sindikat je logistika akcionarima od 2009. a šteta koja se navodi je velika i tek je treba proceniti. Akcionari su u poziciji da brane interes države koja se ovim pitanjem nije bavila.

„Sada će akcionari moći u postupku pred sudom da prilože svoje dokaze i svedočenja da bi se došlo do prave istine a ne do onoga do čega je mogao da dođe tužilac. Tu su 56% oštećeni akcionari a preko 40% država. Država tu nije bila zainteresovana nego akcionari praktično štite interese države i svoje interese.“ - izjavio je Milan Popović, predsednik SSS-a

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 1 mesec
Komentara: 21
Pregleda: 3975

Povezane vesti

Povezane teme

agrokombinat subotica

akcionari agrokombinata

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.