Komentara: 0
Pregleda: 3718
Foto

Mala škola arheologije u Gimnaziji

11.03.2019. u 13:03h
Izvor: Subotica.com
Kako da iz jednog parčića keramike sastave priču o ljudima, njihovim običanima, navikama i životu koji su nekada živeli, učenici prvog razreda Gimnazije "Svetozar Marković" bili su u prilici da nauče na prvoj radionici Male škole arheologije, koja se održala danas u ovoj obrazovnoj ustanovi.
Mala škola arheologije u Gimnaziji

U saradnji sa Međuopštinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture, Gimnazija "Svetozar Marković" organizovala je prvu, od ukupno, tri radionice Male škole arheologije, na kojoj su se učenici koji pohađaju novi izborni predmet primenjene nauke, upoznali s osnovama arheološkog nasleđa, zbog čega je ono značajno, gde se nalazi, kao i zašto ga je važno čuvati.

- Na današnoj radionici bavili smo se keramikom, pošto arheolozi prilikom istraživanja i iskopavanja najčešće nailaze na ulomke grnčarije i keramike, te su učenici mogli da nauče kako da iz tog jednog parčića keramike odrede strarost i vreme iz kog posuda potiče, kako da prepoznaju i reprodukuju tehnike izrade koje su ljudi koristili u prošlosti, koji su načini na koji se posude analiziraju, te kako da iz tog jednog fragmenta dobiju čitavu priču o društvu koje je nekada živelo na ovoj teritoriji - rekla je dr Neda Mirković-Marić, arheološkinja i konzervatorka Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Mala škola arheologije u Gimnaziji

Kako je od ove školske godine predmet primenjene nauke obavezan izborni predmet u prvom razredu gimnazija, znanja koja će učenici steći tokom ove radionice su od velikog značaja, objasnio je Zoran Nagel, profesor geografije i primenjenih nauka u Gimnaziji "Svetozar Marković", dodajući da bi kroz četvorogodišnji rad na ovom predmetu, đaci trebalo da steknu određene veštine u naučno-istraživačnom radu, kao i da se osamostale u daljem procesu školovanja.

- Takođe, mi koji držimo ovaj predmet, individualno organizujemo posete određenim institucijama, gde đaci mogu da se upoznanju s određenim tehnikama. Nedavno smo bili u poseti jednoj instituciji, gde su bili u prilici da se upoznju s energetskom efikasnošću, da vide na koji način rade solarni paneli i kako se upotrebljavaju reciklirani izvori energije. Organizovaćemo i posetu Gradskom muzeju, gde ćemo ih upoznati s drugim neophodnim veštinama, jer ovaj predmet podrazumeva korelaciju između različitih prirodnih nauka, ali i nekih društvenih predmeta, koji će đacima pružiti određenu širinu - objasnio je Nagel.

Mala škola arheologije u Gimnaziji

Osim radionica u Gimnaziji, do sada su realizovane i tri radionice Školice arheologije sa učenicima osnovih subotičkih škola, a takođe je, u okviru IPA projekta "Zajedno za zajedničku budućnost i zajedničko kulturno nasleđe", koji Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture realizuje sa Muzejom "Tur Ištvan" iz Baje, objavljena i publikacija namenjena deci školskog uzrasta, koja na zanimljiv i popularan način uči radoznale o arheološkom nasleđu.

Izvor: Subotica.com
Radionica "Školica arheologije" Radionica "Školica arheologije" Radionica "Školica arheologije" Radionica "Školica arheologije" Radionica "Školica arheologije" Radionica "Školica arheologije" Radionica "Školica arheologije" Radionica "Školica arheologije"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 3718
Povezane teme

Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika

gimnazija svetozar marković

arheologija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.