• Pregleda: 4944

Maglai: Toplana neće menjati cene do kraja grejanja sezone

U novi grejnu sezonu, koja počinje 20. oktobra, preduzeće ulazi sa rekonstruisanim toplovodnim sistemom, remontovanim gasnim i mazutnim postrojenjima, starim cenama, a priprema se i novi tarifni sistem.
Maglai: Toplana neće menjati cene do kraja grejanja sezone

Rukovodstvo grada, predvođeno gradonačelnikom Jeneom Maglaijem, posetilo je „Subotičku toplanu“, jedno od najuspešnijih javnih preduzeća, koja je prošlu godinu završila sa dobiti od 50 miliona dinara.

- Zadovoljni smo onim što smo videli, „Toplana“ je u potpunosti spremna za grejnu sezonu, gasni kotlovi su spremni da odmah budu u funkciji, a ukoliko bi došlo do problema sa snabdevanjem gasom, mazuta ima dovoljno i urađeni su remonti i gasnih i mazutnih kotlova – istakao je gradonačelnik Jene Maglai. - „Toplana“ pokriva više od 10.000 potrošača i 200 pravnih subjekata, ukupno oko 35.000 ljudi. Uspela je da zameni kompletno cevi sistema, što nigde u Srbiji nije urađeno za jednu sezonu ovako efikasno, te smo dobili smo osavremenjeni sistem, koji će doneti znatne uštede.

Gradonačelnik je najavio novu Odluke o snabdevanju toplotnom energijom i novi tarifni sistem.

- Do kraja oktobra nameravamo da usvojimo nove odluke i nadam se da će one biti pravičnije i bolje za naše sugrađane, a da njima nećemo ugroziti preduzeće. Objašnjenje za novi tarifni sistem biće gotovo početkom sledeće nedelje – dodao je Maglai.

U „Toplani“ su zadovoljni urađenom u proteklom periodu, iako su se svakodnevno suočavali sa negodovanjem građana zbog raskopanog grada. U zamenu vrelovoda utrošeno je 2.4 miliona evra dobijenih od „KFW“ banke, a trenutno se traži način kako da se najpametnije iskoristi ostalih 2.2 miliona evra.

- Imamo potpisan ugovor sa “KFW“ bankom, od pre tri godine, u iznosu od 4,6 miliona evra, od čega je 2,4 miliona evra utrošeno na zamenu vrelovoda, a ostalo je još oko 2,2 miliona evra koji su bili namenjeni za podstanice i za postrojenje u bolnici – objašnjava Dervo Ahmetović, v.d.direktora „Subotičke toplane“. - Izvršili smo analizu i utvrdili da nam za to sredstva ne trebaju, jer ne odgovaraju našim tehničkim proračunima, već da ih možemo pametnije i racionalnije iskoristiti u onom delu gde imamo probleme, a to je proizvodnja. Distributivni sistem smo solidno razvili, ali nam je najnepouzdaniji segment proizvodnja, to jest kotlovi koji su stari i do 40 godina. Kada bi sredstva iskoristili u tu svrhu, grad bio miran narednih 30 godina.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

13
Danijela Odgovori
Pa najbolje da menjaju!!! I ovako nam deru kozu sa ledja kako oni hoce ! A da ne govorim sto im dajemo LETNJE plate koje nisu zasluzili ( jer smo ih preko zime i PRETPLATILI)
josa Odgovori
dobit 50 miliona dinara?jesu li ovi normalni,pa to je cista kradja od korisnika.kad sve isplate,prime nove radnike,partijske vojnike,ostane jos 50 miliona?grejanje za 60 kvadrata 80000 hiljada,sad znamo zbog cega.
baćo Odgovori
Pored ovakvih stručnjaka ne gine nam havarija toplane u sred zime. Iz izjave v. d. direktora nije baš najjasnije o kakvom se ugovoru sa bankom radi. Verovatno se radi o vrlo povoljnom kreditu koji je nemoguće vratiti sa ovim profitom za narednih 10 godina, pa sami prosudite da li sledi neminovno povećanje cene grejanja.
lee Odgovori
Al cete zato sutra na 30 stepeni da pustite grejanje u pogon i derete narod
Rustem Pasa Odgovori
sve lopov do lopova, sa sve osmehom Ilije Maravica nista ne bi proslo. Toliko su obecanja nadavali, a gradska politika na sta se svodi. samo gledaju kako da metnu sebi u dzep...
darth Odgovori
Šta će njima dobit? Oni treba da rade u našem interesu, a ne da nam deru kožu sa ledja i ostvaruju dobit?! I onda stalno kukaju kako cena grejanja nije ekonomska? Nego kakva je? A u ovom novom sistemu obračuna, ubeđen sam, namestiće već nekeko da nam bude skuplje. Oni i parking su najomraženija javna preduzeća, banda!
N Odgovori
Pedeset miliona dobiti.
Pa sta bi bilo jos da naplate od onih koji nisu platili?
Ovo je od strane opstine legalizovana otimacina od gradjana.
Sta je sa obecanjem Gradonacelnika da nece biti placanja preko cele godine,vec samo prema utrosenoj energiji?
Da li iko moze da zaustavi bahato i bezobrazno ponasanje komunalnih firmi?
Ovakva skupstina prepuna partijskh i licnih interesa,koja najmanje brani interese gradjana sigurno ne moze.
Nik Odgovori
Pedeset miliona dobiti.
Pa sta bi bilo da naplate od onih koji nisu platili_
ovo je legalizovana pljacka gradjana, gradonacelnik je obecao da ce biti ukinut fiksni deo polacanja preko cele godine,od toga je ostalo samo obecanje.
radnička klasa Odgovori
Dobit je 420.000 eura ali će ipak iskoristiti kredit, mi ćemo plaćati kamatu a oni će tih 420.000 podeliti za plate,regrese,zubarske usluge ŠIRE porodice ,garderobu,luksuz. LOPOVI !!!
Cummiball Odgovori
"Maglai: Toplana neće menjati cene do kraja grejanja sezone"

Živi bili pa videli.
Samo da ne bude kao oni što obećaše Y-krak.
građanin Odgovori
Ovaj Maglai kao da je jeo bunike, gospodine Maglai grejanje je preskupo podigli su cene do besvesti, građani se isključuju sa grejanja jer ne mogu da plaćaju, sramota da vi ovakvu izjavu date.
Subotica je najskuplji grad sa komunalnim uslugama i porezima, to su još Žuti tako namestili a vi samo produžili i još da građanima bude gore podigli neke cene, ovakvo ponašanje vaše verujem da niko nije očekivao.
parkolo Odgovori
Vrhunac je ipak JKP Parking koji ni dinara ne uplaćuje u gradski budžet već sve podele stranačkoj vojsci pozapošljavanoj po firmi...
kristina Odgovori
hahahahahah! nece se menjati cena grejanja! evo danas kaze yueco''gas poskupljuje''.
nije proslo triiii dana da ste rekli da se cena grejanja nece menjati.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.