• Pregleda: 5933

Maglai o budžetu, otpuštanjima u javnom sektoru i političkoj situaciji u gradu

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai u razgovoru za Yu Eco televiziju osvrnuo se na formiranje budžeta grada za 2016. godinu, racionalizaciju broja zaposlenih u javnom sektoru, kao i na političku stabilnost u Subotici.
Maglai o budžetu, otpuštanjima u javnom sektoru i političkoj situaciji u gradu

Na pitanje o formiranju budžeta za 2016. godinu gradonačelnik je rekao da se intenzivno radi na definisanju potreba i načina kako da se svima izađe u susret.

- Mi se nedeljama mučimo oko toga kako da budžet dovedemo na nivo koji će biti prihvatljiv da bude održiv i to nije jednostavna priča. Zahtevi su nam višestruko veći i ja se nadam da ćemo danas da stavimo tačku na sve nedoumice i na sva sporna pitanja vezana za budžet. Nadam se da ćemo do kraja godine imati još jednu sednicu Skupštine grada na kojoj bismo trebali da usvojimo budžet i da krenemo u 2016. godinu sa jednim održivim i stabilnim budžetom - rekao je Maglai.

Jedna od tema o kojoj se priča na svim nivoima vlasti je  i reorganizacija i smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, a to će po rečima prvog čoveka grada biti precizno utvrđeno u narednih mesec dana.

- Do kraja januara 2016. godine imaćemo tačan uvid u stanje koliko zaposlenih je višak u javnom sektoru. Prvo će se ići na to da se određenim brojem zaposlenih koji odlaze u penziju smanji ukupna cifra koja predstavlja višak zaposlenih u javnom sektoru, zatim zaposleni koji su pred penzijom i na kraju, treći segment koji bi bio isto tako proglašenje tehnoloških viškova kod onih zaposlenih koji nemaju uslov za penziju. O brojkama i činjenicama ne bih govorio u ovom momentu, sve dok nemamo konkretne i tačne podatke vezane za tu odluku - izjavio je Maglai.

Bilo je reči i o političkoj stabilnosti u gradu s obzirom na isključenje 9 odbornika Skupštine grada iz redova SVM, ali Maglai sumnja da bi te novonastale okolnosti mogle da utiču na većinu koja danas rukovodi gradom.

- Mislim da se odluka o isključenju 9 odbornika Skupštine grada iz redova SVM-a, 4-5 meseci pred izbore neće odraziti na političku stabilnost i mislim da će ova većina da izgura mandat do kraja, do novih lokalnih izbora koji će biti održani u aprilu ili maju 2016. godine. Do tog perioda mislim da neće biti ugrožena skupštinska većina u Skupštini grada Subotice - istakao je gradonačelnik u izjavi za Yu Eco.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

22
IGy Odgovori
Dobro.. i šta ste sada rekli?
Budžet - dok se namirite i vi i SNS - uh.
Smanjenje zaposlenih - tema za sledeću godinu
Politička Koalicija - ako te ne budu smenili, ostaćeš do kraja mandata, naravno.
Petrica Kerempuh Odgovori
Kaže Jencika: "Mi se nedeljama mučimo oko toga kako da budžet dovedemo na nivo koji će biti prihvatljiv da bude održiv i to nije jednostavna priča..."
U pravu je Jencika. Nije to jednostavna priča kad imaš "stručnjake" ko što su Medo, Vjeko, Blaško... čudo će biti ako budžet ikada bude napravljen, a koliko će biti prihvatljiv lako će rešiti nova politička garnitura sledeće godine.
Nesposobni ste i nestručni i vreme vam je da idete, a najbolje bi bilo da nikada niste ni dolazili....
Vesko Odgovori
I u ovo vreme pojacavate jp sa sns i svm kadrovima, ustimavate koeficijente za neke kao
nove rukovodioce, a pricate o otpustanju viska zaposlenih.Kada dođe vreme za otkaze, dobice
ih oni koji nemaju podrsku vasih stranaka, a koje ste nedavno "ugurali", kao friskog đuvegiju
i mladog taticu i jos mnogo takvih preletaca, zatim penzionera kao i oni sto mogu u penziju
a nece, i dalje ce ukrasavti vasu okolinu, sa vama na celu.Nadam se da i vase nece dugo trajati.
bisni Odgovori
Trla baba lan. Kao i cela politička i privredna katastrofalna situacija u državi, tako i u Subotici. Dok se vi lepo ušuškavate uz naprednjake, vama dobro. Nit je Subotica glasala za ovo, nit smo vas mi građani birali za gradonačelnika, niti nam je dobro. Ovaj grad su oteli "bilborder" i njegovi nepismeni poltroni. Nikada nam nije bilo gore.
istina Odgovori
Ma sta nam naprica. A da li ce u budzetu biti i penali koje grad mora da plati zbog neiskoriscenog kredita...?? A da ne pricamo o mesnim zajednicama gde SVM nije u vlastu a ciji se rad opstruira ..!!??
Sve je ovo jos jedna sarena laza naseg dragog Jencike...
jaca Odgovori
Ne razumem pojedince sto mesaju babe i zabe,svm i sns su kao nebo i zemlja,daleko od toga da sns mozda nema sta da ispravi ali gospodin doticni je u pozoriste u Cantaviru potrosio i vise nego sto treba,a da ne pricamo koliko je para duzan su transu ,cistoci i zelenilu....da je vodio nas gard kako je trebalo ne bi bilo ni rupe u budzetu ni viska zaposlenih
Milica Odgovori
Muka mi je od ovog gradonacelnika. Coven samo nesto petlja. Grad place penale za sve zivo jer on nista ne dozvoljava,pa ni invalidi da se zaposle. Javnim preduzecima je duzan a bas ta preduzeca su mu najvaznija kao jkp cistoca I Su-trans. Sve stoo je mogao da unisti u gradu je unistio. Ali nicija nije vorela vecno pa tako nece no njegova.
MinaSu Odgovori
Gradonacelnik mora prvo da plati prioritete, ono sto je bitno za grad, a to sigurno nisu penali koje poklanja....vreme je da prizna svoje greske i pusti nekog stručnijeg da radi u interesu gradjana
psiholoskinja Odgovori
Maglai ja Vas kad vidim lose mi je... ojadili ste toliko subotickih preduzeca poput Cistoce i SUtransa da mi nije jasno kako mozete izaci ispred nas i pricati o budzetu... ma pricati uopste.
Sojic Odgovori
Istrpecemo vas do aprila
Kumara Odgovori
Svemu ovome treba dodati i manjak u gradskom budzetu za suboticki sport i svaki drugi komentar je suvisan za rad gradonacelnika Maglaia.
Steva Odgovori
Koliko je koštalo i koliko si para potrošio na čantavirsko pozorište, a za subotičko te baš , briga, koliko pars dugujrš čistpći i zelenilu a svi očekujemo da Subotica prednjači po lepo uređenim parkovima i čistoći, a koliko je samo SU-trans pomogao oko krize sa izbeglicama i migrantima, da li si sve pare isplatio bar tom poduzeću. Nije SVM centar političkog zbivanja u Subotici .
Sojic Odgovori
Maglai odmagli.
Kurc Šlus Odgovori
Ma [*...*] A tako su radili i njegovi prethodnici. Jenciku interesuju samo Mađari. Previše smo se nacionalno podelili u ovom gradu. Svi političari se kao tobože plaše da neka nacionalna manjina (ili bolje reći većina) ne izgubi neko nacionalno pravo. To je najobičniji paravan za budale. Od grada su nam ovi veeeeeliki partijski stručnjaci napravili najobi;niji buvljak, vašarište, cirkusku šatru umazanu svim nacionalnim farbama. Tako umazani, ko indijanci na ratnom pohodu, samo malo fali da se pokoljemo.
A lopuže baš zabole. Samo trpaju u svoje džepove...
styx Odgovori
....ipak je najvise uradio za grad,od svih prije njega.
bobes Odgovori
Najbolji je do sada bio Sasa Vucinic.
lafrk Odgovori
ovi što komentarišu su glasači! hahahaaa
Salamander Odgovori
Bez osvratanja na stranačku pripadnost, nacionalne gluposti i ostale nebuloze postoji samo jedno logično pitanje - kako ne znate koliko zaposlenih imate? Zar ne postoje platni spiskovi ili nešto slično, a čim znate koliko zaposlenih imate imate i preporučene potrebe, a samim tim i vrlo lako možete utvrditi koliko imate viška ili manjka vrlo precizno sa mizernom greškom od +-2%. E, a sad dolazi ono drugo kada se radi o otpuštanjima, odnosno da nije nečiji koalicioni, rodbina, prijatelji ...itd. Ovo su priče za malu decu, a što se tiče budžeta grada u poslednje vreme barem po informacijama medija niko ne zna da li ćemo imati još "brilijantnih" gubitaka koji bi trebalo da se ukalkulišu i shodno tome da se izmisle neki novi nameti kako bi se pokrile "greške". Meni su svi ovi u gradskoj vlasti svi isti, i isto greše mada niko to ne želi da prizna a sve je već rečeno. Errare humanum est!
Tokar Odgovori
Mislim da gradonačelnik pokazuje manji stepen kontaminacije vlašću za razliku od prethodnika.Koje je krasila oholost isamoljublje bez pokrića.Uobičajeno je da smo svedoci retorike kojom svu krivicu prebacuje na prethodinike ili na koalicione partnere za ne ispunjene ciljeve i obećanja.Uostalom vreme je da na čelo grada dođe sposoban čovek koji neće imati nacionalni kod kao imperativ političke platforme koju će ponuditi građanima.U svakom slučaju više se neće desiti luksuz da za gradonačelnika imamo čoveka čiji je dosije deblji nego njegova master ili doktorska disertacija jer se bojim da ćemo u tom slučaju ostati zaparložena sredina u svakom smislu.
Lajco S. Odgovori
Barbika napolje! A sa njom i fudbalski stručnjak Vjekoslav
milka Odgovori
Cica mica i gotova prica, Maglai opet prodaje maglu...
Ana Odgovori
Ako otpustite sve partijske i rodbinske uhlebljenike, imacete broj zaposlenih daleko ispod potrebnog!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.