• Pregleda: 8565

Mađarski pokret traži disciplinski postupak protiv Ištvana Pastora

Više od 50 članova Mađarskog pokreta, predvođeni Jene Maglaijem, koji su još uvek i članovi Saveza vojvođanskih Mađara, podnelo je danas dopis o jedinstvenoj odbrani povodom disciplinskih postupaka koje je protiv njih nedavno podnela matična stranka.
Mađarski pokret traži disciplinski postupak protiv Ištvana Pastora

Disciplinskoj komisiji uručili su odbranu jer smatraju da nema zakonskog osnova da budu sankcionisani.

- Svi se branimo jedinstveno, naveli smo i zakonski i činjenični osnov za našu odbranu i nadamo se da će da uvaže naše razloge i obustave disciplinske postupke – objasnio je Jene Maglai. - Svesni smo da su za to male šanse, ali po Statutu nema osnova za disciplinske postupke. Odluka vrha SVM je preuranjena, jer još nije odlučeno da li će Mađaski pokret učestvovati na izborima, niti je iko od nas prešao u drugu političku stranku.

Podsetimo, zbog delovanja u Mađarskom pokretu iz stranke je najpre isključen republički poslanik Laslo Varga, a ista sudbina je stigla i devet odbornika Skupštine grada Subotica. Disciplinski postupak je pokrenut, između ostalog, i protiv istaknutih članova Jene Maglaija, Lasla Jože, osnivača stranke, Geze Kučere, bivšeg gradonačelnika, Zoltana Devarvarija, ali i protiv simpatizera Tamaša Korheca, koji nikada nije bio član stranke.

Iz ovih i mnogih drugih razloga, pored svoje odbrane, članovi Mađarskog pokreta uputili su i zahtev da se disciplinski kazni lider stranke Ištvan Pastor, koji je po njima prekršio sve ono što je obećao na izbornoj skupštini u Novoj Crnji.

- Prilikom izbora tvrdio je da će mađarska zajednica uvek biti ispred stranke, a sada sve čini da to bude suprotno – dodala je Livija Jo Horti. - Isključivanje i kažnjavanje svih koji ne misle isto direktno nanosi nepopravljivu štetu mađarskoj zajednici u Vojvodini.

U saopštenju Mađarskog pokreta o razlozima za kažnjavanje Pastora stoji i da je on „zloupotrebom svog uticaja u okviru stranke i u nadi da će mu to obezbediti zadržavanje mesta predsednika Skupštine Vojvodine i posle narednih izbora, naložio članovima poslaničke grupe SVM-a u Skupštini Srbije da 29. decembra glasaju za izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje su u direktnoj suprotnosti sa interesima više hiljada poljoprivrednih proizvođača”.

Navodi se i da je “Pastor odlukom od 18. janura 2016. godine o masovnom pokretanju disciplinskih postupaka protiv redovnih članova i članova simpatizera SVM-a, koji su ujedno i osnivači ili aktivni članovi civilne organizacije Mađarski pokret, krenuo putem, koji nanosi nepopravljivu štetu mađarskoj zajednici u Vojvodini”. Takođe, „predsednik SVM-a je u periodu od 25. aprila 2015. godine svojim samovoljnim potezima, medijskim nastupima, pritiskom na stranačke organe prilikom donošenja odluka, u čitavom nizu slučajeva povredio član 15. Statuta stranke a svojim delovanjem mesecima unazad uništava ugled SVM-a i radi protiv njegovh interesa“.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

27
Magyar Odgovori
Izadjite na izbore i pobedite Svm,to je pravi odgovor.Ovako se tuzakate kao babe.
forest gamp Odgovori
Politika me opste ne interesuje ali ste sad povukli potez ocajnika. SVM je na svoj nacin na vlasti
od nastanka visepartijskog sistema u Srbiji. Imali ste dosad sanse da uskratite podrsku i sadasnjoj vlasti , a isto tako i onima bivsima koji su sebi prisili naziv "demokratska"(DS,DSS....itd) ali
ste im uvek pod raznim izgovorima davali podrske da bi sebi mogli pribaviti neke koristi.
Nadam se da BIRACI nisu to zaboravili . Ostaje vam da cekate rezultate "Demokratskih izbora".
Uzgred sta je sa krivicnim prijavama koje je Maglaji podne protiv SNS na zadnjim izborima ??
Za nagradu ste postali koalicioni partneri.
Szerb Odgovori
Доста сте га и трпели , склањајте га више . Потом му преостаје српска новокомпонована " Мала соба три са три ".
SU zet Odgovori
civilna organizacija koja je pod nastala iz jedne politicke partije, trazi da se promeni ili preispita odluka politicke stranke jer oni jos uvek ne znaju da li da ucestvuju u politickim izborima iako su civilna organizacija... mnogo puta je u ovom komentaru politicka i civilna, znam :)
u celom svetu postoje striktne razlike i razmimoilazenja ta dva sveta, moze se reci da civilna udruzenja kontrolisu rad politickih subjekata, a samo u ovoj Srbiji je znak jednakosti kod njih. I u vecini drzava, ukljucujuci Madjarsku, bi politicar koji ima odredjenu funkciju, vratio svoj mandat stranci koja ga je i delegirala , a tek onda pristupio osnivanju sopstvene stranke, barem iz nekih, u nasem drustvu minornih i apsurdnih razloga... npr moralnih i etickih. ali, opet, onda ne moze sedeti na dve stolice i ocekivati da APP -Ako Prodje, Prodje. Mozda najbolja analogija za ovo je poslovica-Umiljato prase dve majke sisa:)
Običan komšija Odgovori
Mogući scenario:

U i oko SVM mnogo se lošeg i negativnog skupilo (Doduše, isto je i u drugim partijama,...) Krivci i dalje vode glavnu reč - kako i ne bi, velika korist je u pitanju. Lična, novčana prvenstveno, a pri kraju liste je i zajednički nacionalni interes. E, taj interes je ugrožen bezbrojnim kompromitacijama nosilaca najviših funkcija u partiji. To svi znaju a krivci uspešno odolevaju ruci pravde. Raznoraznim manevrima - do zastarelosti krivične odgovornosti. Da, u tome su vešti, ali izgubili su poverenje svoje biračke baze. Zato, sada treba načiniti korak i povratiti simpatizere koji su shvatili istinu.

Odnosno, valja se polarizovati unutar iste grupacije, i prikupiti otrežnjene članove ili simpatizere, koji su shvatili da su prevareni i pokradeni. Tome služi ova unutrašnja podela, tj. privid velikih sukoba.

Na istom bunaru i dalje svi piju vodu - u istu kasu pružaju ruke, i međusobno se pomažu u "olakšavanju" kase. Nekada domaće budžetske, ali u poslednje vreme i one inostrane, za njih sve primamljivije i "masnije".

U predstojećem mandatu odigravaće se, za ovu grupaciju, a i sve druge u regionu, niz značajnih i sudbinskih događaja, kojima su sva dosadašnja bila samo uvertira. Ako sada iznevere, moraće sve što su do sada uzeli, dobili, proneverili, da vrate. Ovako ili onako. Taj strah ih je naveo na ovakve pokušaje borbe za svaki glas, bilo za jednu ili drugu frakciju. Posle će se svakako "pomiriti" i nastaviti da sa iste česme piju vodu.

Niz primera ukazuje da će tako biti.

Ipak, za pohvalu su oni samosvesni i otrežnjeni, kojima nije cilj da živimo jedni pored drugih, već jedni sa drugima, i kojima nije nacionalna pripadnost (čitaj: novac) najveća vrednost.
punisher Odgovori
podrska! izadjite na izbore da pobedimo pastorai njegove kompanjone
Dévity Szántó Rozála Odgovori
Bezárult a kőr,az embereknek elegük van a 20 éves NEVEKBŐL akik megosztották vajdaság maroknyi magyarságát...ŐKET csak A HATALOM ÉRDEKLI nem a MAGYAR SZEGÉNY EMBER ÉLETE..
Vesko Odgovori
Sta sad, zar treba da vas zalimo, posebno one koji su bili kao i one koji su sada na funkcijama.
Da vas zalimo i podrzavamo sto se nam udarili velike poreze i dazbine. Tu je i bivsi predsednik
grada. Samo ne dostaje vas i nas najslavniji gradonacelnik, koji nas je dugo vodio i udarivsi
temelje rusevinama u gradu i van grada.
maslacak Odgovori
pastor nije izbacio clanove madjarskog pokreta nego je pokrenut disciplinski postupak sto ne znaci da ce clanovi M.M snositi sankcije jer sem unizavanja ugleda maticne VMSstranke oni nisu napravili ozbiljan prekrsaj uclanjivanjem u udruzenje gradjana koje nije registrovano kao politicka stranka. drugo madjarski pokret se sad setio da pastor nije ispunio nekakva obecanja nekada data? to je jednaka pravna glupost za disciplinski postupak jer nije pastor povredio statut stranke.obe strane se nadmecu ko ce pred madjarskim narodom da se prikazu da su jedni posteni a ovi drugi da nevaljaju.Bilo bi vam pametnije za oba zavadjena tabora da se ne pljujete nego da sednete kao ljudi i dogovorite kako ce funkcionisati vms stranka i zastupati interese madjara koji su za vas dosada glasali a sad se svadjate kao kerovi.
Vesko Odgovori
Koliko je meni poznato, zabrenjeno sa baviti stranickim aktivnostima za vreme radnog vremena.
To vazi za gradonacelnike i ostale zaposlene za vreme rada.
roky Odgovori
Bezárult a kőr,az embereknek elegük van a 20 éves NEVEKBŐL akik megosztották vajdaság maroknyi magyarságát...ŐKET csak A HATALOM ÉRDEKLI nem a MAGYAR SZEGÉNY EMBER ÉLETE..
bocsi atmasoltam '' Olyan jo le van irva !!
Oko sokolovo Odgovori
Mala bara puna krokodila još je manja a krokodila sve više. Kako rešiti taj matematički problem? Ma, rešiće to partiokratija na svoj nakaradni način po kom su 2+2 ne 4 nego kako se dogovore. To je "viša matematika".
Đarma Odgovori
Muka mi je svih ovih lica koji ma je sad ispala sisa iz usta,pa sad kad nema priliva,sad su našli da se bune!Nestanite svi više sa političke scene,muka nam je više od vas.Ali povedite i pastora jer je i on smor žešći.Hoćemo nova lica sa čistim obrazom kome nije novac na prvom mestu,mada neznam dali takvih uopšte ima danas!
Suboticanin Odgovori
Do prije nekoliko meseci bili ste JEDNI a sad ste JADNI. Nisam nikad bio clan nijedne partije ali ne mogu da smislim preletace. Za mene su oni najgora vrsta olosa. Dok je za VAS bilo valjde niste ni pomislili da Pastor radi nesto protiv pravila. Sad kad vas hoce otkaciti sad se bunite i trazite podrsku nas obicnih smrtnika. 12 god sam nezaposlen gde ste dosad bili sta ste ucinili za nas. Kucera rusitelj pozorista, [*...*], poznazi advokati svi ste vi lepo materijalno obezbedjeni, manite se politike i uzivajte, jer imate od cega. Ne podrzavam ni politiku SVM-a. Zato vec ne glasam godinama unazad. Svi ste zeljni vlasti i moci. Godinama ste bili na visokim polozajima u SVM-u, bili ste deo te partije, krojili ste nam kapu a sada pljujete po onom gde ste i sami pripadali. Gospodo ne sere u tanjir iz kojega ste dosada jeli.
veliki strucnjak Odgovori
oni traze..i ja trazim posao...pa ne moze...
veliki strucnjak Odgovori
on treba da je na radnom mestu a ne da pokrece disciplinske postupke...znaci i protiv njega treba pokrenuti disciplinski postupak....
rax Odgovori
ja sam prezadovoljna sto se gosp. korhec opet angazovao, jako bi mi bilo drago da se osnuje nova partija, ciji bi predstavnik bio on. jak intelektualac, sa manirima i sa velikim znanjem. ovo nisu preletaci, jer nisu presli u drugu stranku. sigurna sam da ce postati najjaca madjarska stranka u vojvodini. vms, je samo jedno ime, jedne stranke i nista drugo, bitni su ljudi a ne naziv. stranke u celom svetu dolaze i odlaze, prema tome bez panike, molim vas¦
građanin Odgovori
Ocajno je da Maglai, Jozsa, Korhecz, Varga i Kucsera ne mogu da napuste političku scenu i vlast. Samo žalosno je za te ljude koje ne vide šta rade snjima da bi stigli opet do fotelje...
Alo ljudi probudite se ne vidite da je to sve samo igra za foltelje...
Žolt Odgovori
Šta možemo videti na ovim slikama? MARATONCI TRČE POČASNI KRUG.
srki Odgovori
ovo nije politika sta radi pastor maglaji varga i korhec nego licno prepucavanje a ljudi oko njih su im zivi stit da glume kako su oni uticajni.Niko tu ne zastupa madjarske interese nego brani svoje pozicije. toliko o toj madjarskoj inteligenciji koja nije u stanju da se dogovori nego se medjusobno disciplinski kaznjavaju.
Izadji, glasaj ! Odgovori
Tamas, preuzmi stranku da imam za koga da glasam !
Sarkany Odgovori
Sve "ugledna" imena u ovom MM, a kad malo zagrebeš... Kučera sa milion afera (pozorište, Minerva, poslovni prostori, opštinski stanovi,...), Maglai (majšanski most, podela novca medijima, Zorka, kasarne, dom vojske,...), Korhec (3-4 radna mesta, konkursi u MNS, Horgoški kaštel), Kasa J. (nema dovoljno slova za nabrojati). I oni su nova nada za vojvođanske Mađare?
kojot Odgovori
To baš sad pred izbore...
rax Odgovori
MARATONCI TRČE POČASNI KRUG, to je donekle tacno, pitam se zasto su mladi madjari otisli iz ove perspektivne, visenacionalne zemlje? pa korhec i maglai bas i nisu matorci, ako uporedimo np. onog prof. iz sns tj. srs. ds-ovci su bili mladi, ali i jako zeljni dobrog zivota, tako su svi pozavrsavali fakultete, doktorirali, izgradili sebi i svojima imperije. svi ovi madjari su pozavrsavali drzavne fakultete, verovatno na trosak svojih roditelja, sto ostatu nasih gradskih "poglavara", ne moze bas da se kaze
Momir Odgovori
Niko normalan kome je stalo do sopstvenog naroda nebi glasao za izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu! Jeli se on udružio sa Vučićem i njegovom interesnom grupom - grupom pljačkaša sopstvenog naroda, nemožete očekivati ništa drugo već da zastupa sitno-sopstvene interese a protiv naroda kome pripadate.
PAZI SAD Odgovori
Iz Subotice su otišli samo oni koji nisu hteli da im cipele vire iz dupeta gradonačelnika a oni koji su se uvukli dobili su radna mesta u "njegovim" firmama tjst.u javnom sektoru pa ga sad podržavaju u suludim idejama.
kati Odgovori
Nemojte se posvađati, kao što je Mirko Bajić posvađao Bunjevce-Hrvate. Isključite Pastora iz stranke i stvar je rešena, svi zajedno na izbore
Da su Bunjevci svojevremeno najurili Mirka Bajića nebi danas imali 2-3 stranke, koji ništa više ne znače na izborima.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.