• Pregleda: 4321

Mađarska državna opera za vikend u Hali sportova

Predstojećeg vikenda u subotičkoj Hali sportova nastupiće Mađarska državna opera sa operom "Laslo Hunjadi" i baletom "Vesela udovica. Oba dešavanja počinju od 19 časova, u subotu je opereta, a u nedelju balet. Karte na ulazu i preko interneta.
Foto: Nagy Attila
Mađarska državna opera za vikend u Hali sportova

U naredna dva dana u našem gradu boraviće i nastupati Mađarska državna opera, koja na sever Bačke stiže sa dvanaest kamiona opreme. Jedan od najvećih poduhvata Mađarske državne opere je Karpatska OperaTura koja nakon Transilvanije i Užgoroda nastupa u Subotici.

Kako prenosi  RTV Pannon, opera u Budimpešti je zbog osavremenjavanja prošle godine zatvorena na godinu i po dana. Kako bi što bolje iskoristili nemogućnost igranja na svojim daskama započeta je turneja koja ima za cilj popularizovanje opere i baleta širom Karpatskog basena gde žive Mađari. Cilj im je da svojim velikim nastupima dopru do prekograničnih mađarskih zajednica.

Dve produkcije, operetu "Laslo Hunjadi" i balet "Vesela udovica" (u tri čina) će subotička publika moći da pogleda za vikend. Oba dešavanja počinju od 19 časova, u subotu je opereta (traje 3 časa), a u nedelju balet (traje 2 časa i 20 minuta). Na sajtu Mađarske nacionalne opere navode da postoji titl operete (surtitle) na hrvatski i mađarski.

Cena ulaznice je 230 dinara i može se kupiti na ulazu pred početak dešavanja, odnosno onlajn preko Eventima.

Izvor: Subotica.com
18
Pajo Odgovori
Ko je organizator?Verujem da su tu prljava posla u vezi hale sportova! Dali je ista cena za svakoga ili za nekog bez naplate!!!
Željko
Vest je dosta stura i upravo supruga krece do hale sportova da kupi karte i raspita se. Zao mi je sto se za ovo nije znalo vise dana unapred. Glavno da se Brenin koncert najavljuje i dve nedelje pre.
Suza Odgovori
Konačno više detalja!!! Od par prijatelja sam čula da se dešava aniko ništa ne zna!
Kamena faca Odgovori
@Zeljko
Svaka roba ima svog kupca, nema potrebe da indirektno omalovazavas ljubitelje pesme Lepe Brene i nemoj da krivis medije sto neki koncertt nije promovisan ili je bolje promovisan. Ovo je koliko sam razumeo iz teksta koncert za madjarsku zajednicu i trebalo je biti promovisan preko medija koje oni vise prate a ustvari ispalo je da je maltene informacija isla od uveta do uveka posto sam pricao sa nekim ljudima koji prate madjarske medije i ni tamo nije bilo.
Džoni
Da, tu bih se složio. Nije obaveza medija da reklamira dešavanje, već je u interesu organizatora da motiviše publiku i uradi dobar marketing, a to svakako znači i da se informacija pusti kroz medije. E sad što se to negde plaća negde ide samo informativno a neko iskulira - to je već druga stvar. Imam utisak da mnogi organizatori danas bi radije uložili u gerila marketing (agresivno lepljenje plakata) jer će tako uštedeti, a sa druge strane izignorisati neke druge načine komunikacije sa potencijalnim kupcima jer se to bože moj nešto mora i platiti
Željko
Ne omalovazavam ljubitelje Brene, ali mislim da ovaj dogadjaj ima vecu vrednost. Nije mi drago sto su vrednosti u nasem drustvu jako pomerene i samo mi je smetalo sto bar slicnu reklamu nije imao dogadjaj koji je nesumnjivo vece kulturne vrednosti. Vise puta sam pomenuo rec "vrednost", ali mislim da je to ono sto nam fali. Sve u svemu, mi idemo i danas i sutra.
dule 1
Gospodine ovo nije za mađarsku zajednicu ovo je događaj za sve subotičane i zato se slažem da je o ovome trebalo pisati ranije i najavljivati događaj preko svih sredatava informisanja. Balet, pošto vidim da ni ne znaš šta je to ne poznaje ni jezičke ni nacionalne barijere. Njega možeš gledati bez obzira ko ga izvodi.
Inače gde ti uopšte pade na pamet da ovo nazivaš "robom" i upoređuješ ovakve događaje sa koncertom Lepe Brene. Inače ja lično poštujem svačiji ukus i ne pada mi na pamet da bilo šta nazivam robom.
Nedim Odgovori
Ja sam našao telefone pa se raspitao tel hale sportova je 024552-800 dežurni 065-955-28-15.Cena karte je 240dinara a MESTA NISU NUMERISANA PA TREBA DOĆI OKO18,30 časova.Nikakav cd nisu delili pri kupovini karte.Zašto je tako slaba propaganda ne znam.
Veljkovic Marika Odgovori
Ja nisam uspela da udjem. Karte su podeljene preko SVM i madjarskog nacionalnog saveta. Karte nisu bile o prodaji.
Željko
I mi smo jednako prosli. Bilo nas je pedesetak na ulazu, a rekli su nam da vise nema mesta. Steta, jer bi mogli napuniti halu vise puta, iako je njena akustika katastrofalna.
Robert
Karte samo politički podobnima.... eh, šta reći...za gledanje opere treba se učlaniti u partiju.
Šta je sledeće?
Marija
Karte su se mogle kupiti u knjizari Laguna Korzo 9 i to bar 10 dana ranije, Karte su mogli kupiti svi nisu pitali za nacionalnost. Balet je bio prelep, Hala puna publika sretna sto moze malo da uziva u lepoti.
Robert Mesaroš Odgovori
Pod punom krivičnom odgovornošću izjavljujem da nisam član niti simpatizer nijedne postojeće političke partije u Srbiji.
I sve što sam napisao je moje lično mišljenje.
Ali me strašno nervira ljudska glupost
Prvo plačete da se ništa ne dešava u gradu,pa kad neko želi da uradi nešto samo tražite načina kako da ga omaložavate i da pljujete po dogadjaju.
Pa ajde ako ste vi svi toliko pametni i sposobni izadjite i mišje rupe i pokažite svima kako treba organizovati koncert,kulturni dogadjaj,doček nove godine itd.
Za novu godinu vam nisu valjali gosti pevači,ali niko od vas miševa nije izašao sa boljim predlogom
Za koncert Miroslava Ilića svi ste odjednom postali radnici Pionira,I nije vam valjalo to što umesto da radnici dobiju veće plate gazda Pionira troši pare na legendu kakav je Miroslav Ilić.
Evo sad vam opet nevalja što nema dovoljne reklame,što vam pozivnicu nisu doneli na vašu kućnu adresu itd.
Sve ovo sam napisao kao rodjeni Subotičanin,i SVI KOJI SU IZUZETCI SE IZVINJAVAM.
Nedim Odgovori
Velković Marika@ Karte jesu bile u prodaji od 12 ;asova i mogle su se kupiti po ceni od 240din.Nisam Mađar ali sam se zainteresovao za ovu operu jer se spominje Beograd 1456 godinei naravno Turci i osmanlijsko carstvo ,kao i Đurađ Branković.Opera iz Budimpešte je izvela delo sa najboljim snagama.Spomenuću basa DOBAK Atilu koji je pevao Ulrika zatim Nanasi Helgu pevala Gara Mariju ,kristalno jasan koloraturni sopran dobila je zaslužne aplauze.Roser Orsolya Hajnalka je pevala ulogu Szilagy Ersebet.Hunyadi Laszla je pevao Fekete Attila.Hor dobar a balet je dobio ovacije.Na svakoj stolici je bio mali poklon 2 cd-a sa arijama iz Bank Bana Bartokov Maygar Kepek,Erkelova Himna koja je i pre izvedbe opere u živo izvedena.Pošto je Mađarska članica EU sigurno je dobila i novca za svoj program kulture iz bogatih fondova EU.Ukratko lepo veče a preostaje vam sutra da budete "Kosovka đevojka" i poranite i kupite kartu za balet.Pozdrav
Željko
Interesantno, ali upravo citam knjigu "Istorija Madjara" i svakome bih je preporucio. Volim istoriju i moram reci da je knjiga odlicna, veoma objektivna i (samo)kriticna.
NKA Odgovori
Davno ovakav vid kulturnog desavanja Subotica i njeni gradjani nisu videli... Nadamo se da ce se nastaviti i da nece ostati samo na jednokratnom projektu.
Duki DIESEL Odgovori
Subotica.smor
S. Odgovori
Kasno sam saznala i karte su u međuvremenu ,,planule,, . Nadam se da ih nećemo dugo čekati da ponovo dođu. Jako mi je žao što nisam bila.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.