Komentara: 8
Pregleda: 12889

Mađari na Paliću obeležili nacionalni praznik

16.08.2015. u 22:07h
Izvor: Blic
Tradicionalnim okupljanjem na Paliću i misom zahvalnicom u subotičkoj Katedrali Svete Terezije Avilske mađarska nacionalna manjina obeležila je nacionalni praznik Sent Ištvan - Sveti Stefan.
Mađari na Paliću obeležili nacionalni praznik

Sećanje na jednog od najvažnijih vladara Mađarske, koji je mnogo učinio na prosvećenju nacije, utemeljio hiršćanstvo u Mađarskoj i osnovao mađarsku državu obeležava se u celom svetu 20. avgusta, a Savez vojvođanskih Mađara u Subotici je to učinio ranije pošto će na dan nacionalnog praznika Ištvan Pastor, lider SVM, prisustvovati centralnoj proslavi u Budimpešti.

Gost ovogodišnjeg skupa vojvođanskih Mađara bio je Laslo Tročanji, ministar pravde Mađarske, koji je rekao da se “većina praznika vezuje za revolucije, a kako svaka revolucija donosi podeljenost, trebalo je puno sreće da plod takvog događaja bude jedinstvo”.

Mađari na Paliću obeležili nacionalni praznik

Tročanji je obećao da će Mađarska uz pomoć Nacionalnog saveta Mađara pomoći rad „Kolegijum Evropa“ koji na jesen otvara objekat u Novom Sadu.

Ištvan Pastor je u obraćanju sugrađanima pomenuo i migrante i rekao da Mađarska gradi ogradu, ali je za primer saradnja sa Aleksandrom Vulinom, ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

- Zahvaljujem se ministru Vulinu što smo u izuzetno kompleksnoj i složenoj situaciji uspeli da se dogovorimo, izradimo i sprovedemo akcione planove vezane za to pitanje – rekao je Pastor.

Mađari na Paliću obeležili nacionalni praznik

Na obali Palićkog jezera je održan tradicionalni vašar, duvački orkestar je održao koncert u Muzičkom paviljonu i posetioci su uživali u gastronomskim specijalitetima.

Izvor: Blic
Obeležavanje dana Svetog Ištvana Obeležavanje dana Svetog Ištvana Obeležavanje dana Svetog Ištvana Obeležavanje dana Svetog Ištvana Obeležavanje dana Svetog Ištvana Obeležavanje dana Svetog Ištvana Obeležavanje dana Svetog Ištvana Obeležavanje dana Svetog Ištvana
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 8 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 12889

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.