Komentara: 31
Pregleda: 7045

Lokalni izbori 2016. - Menja se odnos snaga

12.03.2015. u 13:32h
Izvor: Magyar Szó
Sastav gradske skupštine Subotice, od izbora održanih 2012. godine se promenio u tolikoj meri da skoro uopšte ne oslikava rezultate izbora od pre tri godine. Osnovale su se stranke, druge su ugašene, a većina poslanika je promenilo dres i prešlo iz jedne poslaničke grupe u drugu.
Lokalni izbori 2016. - Menja se odnos snaga

Brojčano je ista ostala samo frakcija Saveza vojvođanskih Mađara, dok su se ostale poslaničke grupe menjale. Dok je 2012. godine Demokratska stranka imala 20 poslanika, danas ih je svega 11.

Veće promene su se dogodile prvenstveno 2013. godine, pre nego što su Srpska napredna ntranka, SVM, Socijalistička partija Srbije i Demokratski savez vojvođanskih Hrvata inicirali smenu Modesta Dulića. Demokratska stranka Srbije se u potpunosti utopila u frakciju naprednjaka, a nakon toga su se i nekadašnji socijalisti pridružili SNS-u.

Što se tiče mađarskih stranaka, Silard Almaši je 2012. godine mandat dobio kao poslanik Demokratsog saveza vojvođanskih Mađara, međutim on je danas predsednik Udruženja Sad i priključio se frakciji LDP-a. Politički nije aktivan ni Pokret „Mađarska Nada“, zbog čega je njegov nekadašnji poslanik Đula Laslo danas u lokalnom parlamentu prisutan kao nezavisni poslanik. Novoosnovana Socijaldemokratska stranka Srbije je samo privremeno bila prisutna u lokalnom parlamentu, pošto su pojedinci koji su preko liste ove stranke dobili mandat, prešli u redove naprednjaka.

Srpska napredna Stranka je tako od frakcije, koja je prvobitno brojala osam članova, napravila frakciju od osamnaest poslanika. SVM je u skupštini prisutan i dalje sa 16 poslanika, dok su se neki odlučili da politiku vode kao nestranačke ličnosti, piše Magyar Szo. Lokalni izbori se očekuju 2016. godine.

Kako je Tanjug objavio pre 2 dana, četiri odbornika iz odborničke grupe SPS-PUPS u Subotici, prešla su u Pokret socijalista, koji će u gradskoj skupštini ubuduće imati pet predstavnika. To je saopštio Pokrajinski odbor Pokreta socijalista, koji tvrdi da su u njihove redove prešli Dušan Stipanović, jedan od osnivača SPS u Subotici, Predrag Bobić, Nataša Murišić i Siniša Skenderović. Navodi se i da prelaskom tih odbornika, Pokret socijalista sada broji pet predstavnika u gradskoj skupštini, što znači da će moći da formira odborničku grupu. Zvaničnu potvrdu za ove informacije nismo mogli da dobijemo.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 31
Pregleda: 7045
Povezane teme

lokalni izbori 2016

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.