Komentara: 13
Pregleda: 3031
Foto

Lista "Bunjevci zajedno": Nastavljamo putem kojim smo krenuli

29.08.2018. u 13:50h
Izvor: Subotica.com
Bunjevci su na današnjoj konferenciji za medije predstavili listu za izbore za nacionalne savete, a koju predvodi aktuelna predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta, dr Suzana Kujundžić Ostojić.
Lista "Bunjevci zajedno": Nastavljamo putem kojim smo krenuli

Odlukom Republičke izborne komisije na predstojećim izborima za nacionalni savet Bunjevaca biće lista „Bunjevci zajedno“, koju predvodi dosadašnja predsednica Saveta dr Suzana Kujundžić Ostojić.

Pored nje, predlagači liste su i Mirko Bajić, Veljko Vojnić, Branko Pokornić i Nikola Babić.

- Izbori za nacionalni savet su veoma važni jer se na njima definiše i daje legitimitet onima koji predstavljaju nacionalnu zajednicu, saglasno Ustavu i Zakonu o nacionalnim savetima. Na  prošlim izborima bunjevačka nacionalna zajednica imala je čak devet izbornih lista, što je bio znak da nismo baš u zajedništvu – podsetio je Mirko Bajić. - U okviru njih konstituisan je nacionalni savet, koji je odlično radio u ovom periodu i zato smo smo se za ove izbore dogovorili da udružimo sve ono što je relevantno u bunjevačkoj zajednici i izađemo zajedno sa listom koja to i u svom naslovu sugeriše. Listu smo predložili kao grupa birača, ona nije politička i ima nameru da ostvari sve ono što je u interesu svih Bunjevaca bez obzira na političko opredeljenje.

Na ovim izborima ne očekujemo više od dve ili tri liste, nećemo se međusobno boriti nego zajedno raditi za ostvarivanje ciljeva.

Lista "Bunjevci zajedno": Nastavljamo putem kojim smo krenuli

Kandidat za predednika je dosadašnja predsednica dr Suzana Kujundžić Ostojić, koja smatra da je možda najveći uspeh trećeg saziva BNS to što je od početka do kraja četvorogodišnjeg mandata u istom sastavu.

- Iako je bilo razlika i mimoilaženja zajednički rad je to prevazišao i uspeli smo da uradimo ono što nismo do sada. Za ove četiri godine dat je maksimu u sve četiri oblasti koje su u nadležnosti Saveta – ističe dr Kujundžić Ostojić. - Standardizacija jezika je odrađena, pred nama je izazov da je priznaju Republika Srbija, AP Vojvodina i naravno Evropa, a koliko će se to brzo uraditi zavisi od naše upornosti. Kada je u pitanju kultura na samom početku doneli smo strategiju rada i radili po tom sistemu i došlo je do ozbiljnih pomaka. Uspeli smo da kompletiramo udžbenike od prvog do četvrtog razreda, nastavljamo sa radom na tom polju i završavamo pripreme za uvođenje bunjevačkog i u srednje škole i nadamo se da će u nekoj perspektivi on da zaživi i na nekoj od katedri na fakultetima. Što se informisanja tiče imamo sajt koji je ažuran i radi na savremen način, tu su radio, novine... To su razlozi da ponovo radimo zajedno i nastavimo ovim tempom. Uspeli smo da iznedrimo naučni skup o pitanju Bunjevaca, završili zbornik i nastavljamo insistiranje ka Pokrajinskoj vladi da se Dekret iz 1945. godine mora povući.

Lista "Bunjevci zajedno": Nastavljamo putem kojim smo krenuli

Predstavnici Bunjevaca apeluju na sunarodnike da se upišu u poseban birački spisak i da svojim glasom doprinesu formiranju saveta.

Važnost ovakve liste prepoznala je i Bunjevačka matica, koja je u prethodnom periodu sarađivala sa Bunjevačkim nacionalnim savetom.

- Smatramo da treba da nastavimo putem kojim smo krenuli, u pravcu institualizacije ustanova koje nas predstavljaju. Bunjevačka matica zaslužuje da postane ustanova kulture i to je jedan od važnih razloga što podržavamo rad BNS – naglasio je Veljko Vojnić, predsednik Bunjevačke matice i potpredsednik BNS.

Branko Pokornić je na listi predstavnik udruženja koja se bave kulturnim aktivnostima, koja su održana zahvaljujući stabilnosti nacionalnog saveta.

- Jako je važno da seoska udruženja budu podržana što više od strane nacionalnog saveta da bi sačuvali našu kulturu, tradiciju i običaje – poručio je Pokornić.

Lista "Bunjevci zajedno": Nastavljamo putem kojim smo krenuli

Među onima koji su 2003. godine osnovali prvi nacionalni savet je Nikola Babić i tada je bila jedinstvena lista.

- Jedinstvo je funkcionisalo do 2009. godine a posle je bilo jako teško i bilo je dosta razmirica. „Bunjevci zajedno“ ima veliko očekivanje da će takav savet da funkcioniše i da će zadatke  koji su nam preostali da uradimo uspešno rešiti – kaže Babić.

Izvor: Subotica.com
Proglašenje liste " Bunjevci zajedno" za izbore za Nacionalne savete nacionalnih manjina Proglašenje liste " Bunjevci zajedno" za izbore za Nacionalne savete nacionalnih manjina Proglašenje liste " Bunjevci zajedno" za izbore za Nacionalne savete nacionalnih manjina Proglašenje liste " Bunjevci zajedno" za izbore za Nacionalne savete nacionalnih manjina Proglašenje liste " Bunjevci zajedno" za izbore za Nacionalne savete nacionalnih manjina Proglašenje liste " Bunjevci zajedno" za izbore za Nacionalne savete nacionalnih manjina Proglašenje liste " Bunjevci zajedno" za izbore za Nacionalne savete nacionalnih manjina Proglašenje liste " Bunjevci zajedno" za izbore za Nacionalne savete nacionalnih manjina
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 7 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 3031
Povezane teme

bunjevci

mirko bajić

veljko vojnić

branko pokornić

suzana kujundžić ostojić

bunjevački nacionalni savet

bunjevačka nacionalna manjina

izbori za nacionalne savete

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.