• Pregleda: 2114

Lista "Bunjevci zajedno": Nastavljamo putem kojim smo krenuli

Bunjevci su na današnjoj konferenciji za medije predstavili listu za izbore za nacionalne savete, a koju predvodi aktuelna predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta, dr Suzana Kujundžić Ostojić.
Lista "Bunjevci zajedno": Nastavljamo putem kojim smo krenuli

Odlukom Republičke izborne komisije na predstojećim izborima za nacionalni savet Bunjevaca biće lista „Bunjevci zajedno“, koju predvodi dosadašnja predsednica Saveta dr Suzana Kujundžić Ostojić.

Pored nje, predlagači liste su i Mirko Bajić, Veljko Vojnić, Branko Pokornić i Nikola Babić.

- Izbori za nacionalni savet su veoma važni jer se na njima definiše i daje legitimitet onima koji predstavljaju nacionalnu zajednicu, saglasno Ustavu i Zakonu o nacionalnim savetima. Na  prošlim izborima bunjevačka nacionalna zajednica imala je čak devet izbornih lista, što je bio znak da nismo baš u zajedništvu – podsetio je Mirko Bajić. - U okviru njih konstituisan je nacionalni savet, koji je odlično radio u ovom periodu i zato smo smo se za ove izbore dogovorili da udružimo sve ono što je relevantno u bunjevačkoj zajednici i izađemo zajedno sa listom koja to i u svom naslovu sugeriše. Listu smo predložili kao grupa birača, ona nije politička i ima nameru da ostvari sve ono što je u interesu svih Bunjevaca bez obzira na političko opredeljenje.

Na ovim izborima ne očekujemo više od dve ili tri liste, nećemo se međusobno boriti nego zajedno raditi za ostvarivanje ciljeva.

Kandidat za predednika je dosadašnja predsednica dr Suzana Kujundžić Ostojić, koja smatra da je možda najveći uspeh trećeg saziva BNS to što je od početka do kraja četvorogodišnjeg mandata u istom sastavu.

- Iako je bilo razlika i mimoilaženja zajednički rad je to prevazišao i uspeli smo da uradimo ono što nismo do sada. Za ove četiri godine dat je maksimu u sve četiri oblasti koje su u nadležnosti Saveta – ističe dr Kujundžić Ostojić. - Standardizacija jezika je odrađena, pred nama je izazov da je priznaju Republika Srbija, AP Vojvodina i naravno Evropa, a koliko će se to brzo uraditi zavisi od naše upornosti. Kada je u pitanju kultura na samom početku doneli smo strategiju rada i radili po tom sistemu i došlo je do ozbiljnih pomaka. Uspeli smo da kompletiramo udžbenike od prvog do četvrtog razreda, nastavljamo sa radom na tom polju i završavamo pripreme za uvođenje bunjevačkog i u srednje škole i nadamo se da će u nekoj perspektivi on da zaživi i na nekoj od katedri na fakultetima. Što se informisanja tiče imamo sajt koji je ažuran i radi na savremen način, tu su radio, novine... To su razlozi da ponovo radimo zajedno i nastavimo ovim tempom. Uspeli smo da iznedrimo naučni skup o pitanju Bunjevaca, završili zbornik i nastavljamo insistiranje ka Pokrajinskoj vladi da se Dekret iz 1945. godine mora povući.

Predstavnici Bunjevaca apeluju na sunarodnike da se upišu u poseban birački spisak i da svojim glasom doprinesu formiranju saveta.

Važnost ovakve liste prepoznala je i Bunjevačka matica, koja je u prethodnom periodu sarađivala sa Bunjevačkim nacionalnim savetom.

- Smatramo da treba da nastavimo putem kojim smo krenuli, u pravcu institualizacije ustanova koje nas predstavljaju. Bunjevačka matica zaslužuje da postane ustanova kulture i to je jedan od važnih razloga što podržavamo rad BNS – naglasio je Veljko Vojnić, predsednik Bunjevačke matice i potpredsednik BNS.

Branko Pokornić je na listi predstavnik udruženja koja se bave kulturnim aktivnostima, koja su održana zahvaljujući stabilnosti nacionalnog saveta.

- Jako je važno da seoska udruženja budu podržana što više od strane nacionalnog saveta da bi sačuvali našu kulturu, tradiciju i običaje – poručio je Pokornić.

Među onima koji su 2003. godine osnovali prvi nacionalni savet je Nikola Babić i tada je bila jedinstvena lista.

- Jedinstvo je funkcionisalo do 2009. godine a posle je bilo jako teško i bilo je dosta razmirica. „Bunjevci zajedno“ ima veliko očekivanje da će takav savet da funkcioniše i da će zadatke  koji su nam preostali da uradimo uspešno rešiti – kaže Babić.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

13
BUNJO MUNJO Odgovori
SA MIRKOM U NOVE POBEDE!
ffilozoff Odgovori
...novci,novci i samo novci...Pa Boga mu poljubim,radili ste Vi nesto u zivotu???
Bunjevac uvik Odgovori
Samo slozno Bunjevci,zajednistvo je najvaznije od pocetka do kraja saziva saveta.
Овца за шишање Odgovori
Све исте фаце, увек, увек, и увек... само зарад моћи и власти!
Удружују се Буњевачки национални савет и Буњевачка матица са Буњевачким народним савезом и Буњевачком напредном странком, а затим са Либералном буњевачком партијом и Удружењем радикалних Буњеваца као и са Покретом независних Буњеваца и Буњевачком лигом социјалдемократа...
istina
Bajic kao idejni vođa je smislio ime koalicije."BIG"-Bunjevačka interesna grupa!!!
Realan Odgovori
Dok je budžeta biće parazita.
HRKLJUŠ Odgovori
U prevodu: Lista "bunjevci zajedno do budzetskih para".
Bunjevac Odgovori
Konačno da se i Bunjevci ujedine!
Poseban pozdrav za moga profesora Mirka!!!
Realan Odgovori
Ima jedan Mirko, onomadni Veliki komunista nosilac štafete za Dan mladosti. I danas poltroniše.
prisni bunjevac Odgovori
alal je ovo kaki god bućkuriš od baba i žaba dosad još neviđen, jujuju .... trajećedu vako zajedno samo dok budu stigli prvi novci na podilu a ondak će se počapati ko kerovi oko košćure .... jal su svi ovi gladni i alavi na novce i samo ih to drži na okupu a baš ih briga za bunjevce
bunjevac Odgovori
Ja znam da mi Bunjevci nećemo glasati za listu gde se nalazilo ime Mirko Bajić.
Bunjevac Odgovori
Bunjevac
Ti i ne možeš glasati za bilo koju listu sa bunjevački predznakom,a kamo li za jednu veličinu kao što je Mirko,ti si tamo kod tvojih ,pa će te skupljati elektore,da bi opravdali silan novac koji stiže iz Hrvatske
mutavi Odgovori
Ako nastavite putem kojim ste krenuli necete nikuda stici
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.