Komentara: 11
Pregleda: 14669

Lični pratilac - podrška detetu i porodici

28.10.2016. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
U Plavoj sali Gradske kuće održan je okrugli sto na temu "Lični pratilac - usluga socijalne zaštite kao oblik podrške detetu i porodici", u organizaciji Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom.
Lični pratilac - podrška detetu i porodici

Okrugli sto je organizovan sa ciljem razmene iskustava o uspostavljanju i koordinaciji usluge ličnog pratioca, koja utiče na poboljšanje socijalizacije dece sa smetnjama i predstavlja vid podrške porodici. Na skupu su predstavljeni i primeri dobre prakse u radu sa decom sa smetnjama.

- Lični pratilac treba da bude most u komunikaciji deteta koje ima smetnje u razvoju sa njegovom zajednicom. U našoj organizaciji postoji 310 licenciranih pratilaca koji imaju 310 različitih opisa poslova.  Neki od njih samo odvode i dovode dete iz škole upoznajući ga sa okolinom i učeći ga put od kuće do škole, neki borave sa detetom u školi ali nemaju uticaj na usvajanje znanja kod deteta, pomažu im da se orijentišu u školi, pružaju im pomoć i usmeravaju njihovu pažnju - kaže Goran Rojević iz Organizacije „Dečje srce“ i dodaje - Lični pratilac je po zakonu osoba koja je završila srednju školu, ali mora da prođe i zdravstveni i sanitarni pregled da bi se videlo da li ona može da brine o detetu. Osoba zatim mora da prođe i obuku akreditovanu od Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu u okviru koje stiče osnovna znanja i smernice za rad sa decom.

Nedostatak materijalnih sredstava i dalje je glavni razlogu što  uslugu ne primaju svi, koji imaju potrebu za ovakvim vidom podrške.

- Uvek treba razgovarati o budžetskim mogućnostima, to nisu jeftine usluge. Postoji mogućnost da zajedno apliciramo  na prekogranične projekte saradnje sa Mađarskom, , a druga ideja odnosi se na veliki program Evropske unije „IZI“, koji upravo ima za cilj najširi razvoj socijalnih politika na lokalnom nivou. Kroz te programe i evropski novac, usluga ličnog pratioca bi mogla da zaživi i vremenom postane trajna usluga - kaže dr Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Uslugu ličnog pratioca uz finansijsku podršku Grada Subotica koristi 36 dece sa smetnjama, ali je broj onih koji imaju potrebu za ovom uslugom čak pet puta veći.

- Lični pratioci neće da rade nažalost, jer je 8.000 dinara veoma mala novčana naknada. Mi ćemo se truditi da zajedno sa nekim organizacijama,  krenemo u lobiranje kako bi se ta naknada i usluga ličnog pratioca koja postoji u Beogradu, na tom nivou prenela i  kod nas jer je lični pratilac potreban, posebno ukoliko je roditelj u radanom odnosu-kaže predsednica Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom, Suzana Skenderović.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 8 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 14669
Povezane teme
Nenad Ivanišević lični pratilac
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.