Komentara: 0
Pregleda: 8741

Licence i za medicinske tehničare

27.02.2009. u 16:15h
Izvor: RTV Yueco
<p>Prvi od nekoliko stotina subotičkih medicinskih i zdravstvenih tehničara sinoć su dobili svoje licence. Licenca predstavlja odobrenje za samostalan rad medicinskih radnika, prve se izdaju po automatizmu na period od 7 godina, da bi se nakon toga obnavljale ukoliko radnici prikupe dovoljan broj bodova na serminarima i edukacijama.</p>
Licence i za medicinske tehničare

Ovakav sistem akreditovanja zdravstvenih radnika treba da obezbedi da svi oni prolaze kroz edukacije i seminare koji garantuju njihovo usavršavanje. Problem predstavlja nepostojanje zdravstvenog saveta koji će jedini biti nadležan da ocenjuje zdravstvene radnike.

Oko 300 medicinskih sestara, tehničara i zdravstvenih tehničara Opšte Bolnice, Doma zdravlja i Apoteke Subotica sinoć su dobili svoje licence. Licence predstavljaju odobrenje za samostalni rad, koju izdaje nadležna komora, na rok od sedam godina.

Ovi zdravstveni radnici za to vreme moraju da svoje znanje usavršavaju na raznim stručnim seminarima, na kojima mogu skupiti 24 boda godišnje od kojih zavisi da li će obnoviti licencu nakon njenog isteka. Međutim, u Srbiji još ne postoji Zdravstveni savet koji bi trebao da sistematizuje sisteme edukacije i bodovanja.

Državni sekretar u ministarstvu zdravlja kaže da je predlog za formiranje zdravstvenih saveta pred vladom, koja o njemu treba da se izjasni. On smatra da se zbog ove činjenice ne treba čekati sa usavršavanjem, jer mnogi zdravstveni radnici, i pored ne postojanja saveta, učestvuju redovno na seminarima i edukacijama.

Na teritoriji Vojvodine licence će dobiti oko 16.000 zdravstvenih tehničara. Prva licenca se dobija automatski. Licence za svoj rad krajem prošle godine dobile su i njihove kolege – lekari iz Subotice.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 15 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 8741
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.