Komentara: 13
Pregleda: 4216

Letnja ishrana za lakše podnošenje visokih temperatura

26.07.2019. u 15:40h
Izvor: Subotica.com
Zeleni čaj, sveže voće i povrće, kao i meso pripremljeno na adekvatan način, jesu glavne namirnice koje bi trebalo da se nađu na letnjoj trpezi, savetuju stručnjaci, a na prvom mestu je voda, koju organizam traži čak i kada nije "žedan".
Letnja ishrana za lakše podnošenje visokih temperatura

Prilagođena ishrana tokom letnjih meseci može da doprinese lakšem podnošenju visokih temperatura, dok izborom adekvatnih namirnica možete sačuvati snagu, povećati koncentraciju i okrepiti organizam. Prema rečima dr Nade Kosić Bibić, načelnice Centra za promociju zdravlja, leto je pravo vreme kada bi prvu jutarnju kafu trebalo zameniti šoljicom zelenog čaja, koja će vas mnogo brže razbuditi i razbistriti um, a ukoliko tome dodate i kašičicu meda, imaćete pravi antioksidant koji će dodatno ojačati vaš imunitet.

- Kafu i druge kofeinske napitke bi trebalo svesti na minimum, jer se oni ponašaju kao diuretici koji izbacuju tečnost iz organizma, a na tropskim vrućinama organizam ima mnogo veću potrebu za tečnošću. Zbog toga je voda na prvom mestu i uvek savetujemo osam do deset čaša na dan, mada u letnjim mesecima treba i više da se unosi - kaže dr Kosić Bibić.

Letnja ishrana za lakše podnošenje visokih temperatura

Najvažniji obrok u toku dana je doručak koji, kako savetuje naša sagovornica, nikako ne bi trebalo preskakati, dok ručak i večera treba da budu lagani. Preporuka je da se mnogo više obroka priprema od svežeg povrća, dok bi prženo, pečeno i pohovano meso trebalo izbegavati, jer opterećuju organe za varenje.

- Čorbe, razne supe i variva od povrća u ovom periodu najviše prijaju organizmu. Iako je za naše podneblje karakteristično da ljudi ne vole povrće, njihov ukus mogu promeniti upotrebom svežih ili sušenih začina kojih na pijacama zaista ima u izobilju, poput bosiljka, majčine dušice, mirođije, peršuna, celera, lovora. Savet je i da trećina od ukupnog unosa povrća bude kroz sveže salate, koje će vas, ako zakiselite dodavanjem limuna ili jabukovog sirćeta, okrepiti i osvežiti. Kada je u pitanju meso, najbolji izbor je riba, zatim piletina, ćuretina, zečetina, jer je ono lako svarljivo, a uz to se brzo priprema - savetuje dr Kosić Bibić, dodajući da bi od mlečnih proizvoda prednost trebalo dati jogurtu i mladom posnom siru, jer štite organizam od raznih infekcija, dok se od žitarica preporučuje hleb koji se pravi od celog zrna.

Letnja ishrana za lakše podnošenje visokih temperatura

Kada želite da se zasladite, umesto čokolade, slatkiša, kremastih torti i kolača, najbolje bi bilo da se rashladite sladoledom ili da pripremite voćnu salatu od svežih namirnica.

- Maline, kupine, borovnica, kajsije, breskve su odlične i zdrave i one će i te kako da prijaju vašem organizmu. Tu su dinje i lubenice koje će vas osvežiti, ali skrećemo pažnju da lubenica sadrži dosta voćnog šećera i kalorija u sebi, stoga su jedna do dve kriške dovoljne. Sveže voće je ključno, jer kroz njega unosite sve vitamine, minerale, vlakna, antioksidante, dakle biološki vredne materije koje obnavljaju vaše ćelije i koje vas okrepljuju -  poručuje dr Kosić Bibić.

Letnja ishrana za lakše podnošenje visokih temperatura

Kada spoljne temperature prelaze trideseti podeok na celzijusovoj skali i dostižu temperaturu našeg tela, najugroženiji su hronični bolesnici i starije osobe kojima stručnjaci savetuju redovno uzimanje terapije. Takvo vreme teško podnose i zdravi, radno sposobni sugrađani, te je savet da nigde ne bi trebalo kretati bez flašice vode, kao i da bi trebalo izbegavati boravak na suncu u najtoplijem delu dana.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 8 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 4216
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

nada kosić bibić

centar za promociju zdravlja

letnja sezona

visoke temperature

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.