• Pregleda: 4986

Lepe, ali skupe fasade u gradu

Grad za održavanje fasada koje su pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika godišnje potroši između 15 i 30 miliona dinara. Preko hiljadu objekata u gradu je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika, i samim tim njihovo održavanje je jedan od najvećih izdataka za grad.
Lepe, ali skupe fasade u gradu

Veliki broj fasada nastao je krajem 19. veka u stilu eklektike, secesije, a nakon Drugog svetskog rata, i u stilu moderne. Subotica je jedan od gradova kojeg upravo krasi specifičnost fasada u centru grada.

U Subotici postoji oko 1000 objekata koji su pod zaštitom grada. Poslednjih godina u samom centru grada renovirano je nekoliko fasada, sa kojim su Subotičani izuzetno zadovoljni.

Ukoliko se obnova fasada radi po svim zaštitarskim zakonima, njena cena je toliko visoka da bi Grad retko kada mogao da obnovi neki od urušenih fasada. U Zavodu za zaštitu spomenika su pre par godina pokrenuli akciju “dinar na dinar”, koju je podržala i Direkcija za izgradnju grada. Naime, radi se o tome da grad snosi polovinu troškova obnovne fasade, dok drugu polovinu stanari, ili privatnici koji se nalaze u tom objektu. Tako se, prve godine kada je usvojen ovaj predlog, iz gradskog budžeta izdvojilo 15 miliona dinara, ali se ukupno uložilo 30 miliona. Na taj način došlo se do dodatnih finansija, što je rezultat mnogih osveženih fasada u centru grada.

Iako u Zavodu kažu da bi fasade mogle da budu mnogo bolje uređene nego što jesu, za takve poduhvate Grad nema dovoljno novca. Sada se u evropskim zemljama fasade obnavljaju sa novim specijalnim materijalima koji su mnogo trajnijiji i kavalitetniji, što nama još uvek nije dostupno iz pomenutog razloga.

povezane teme

5
Gde smo? Odgovori
Strasna je cinjenica da ono sto su nasi preci izgradili mi ne mozemo ni da odrzavamo. Da ne pominjemo da je tada gradjeno starim tehnologijama uz pomoc konjskih zaprega.

Gradska kuca gradjena je cetiri godine, a Narodno pozoriste nije ni blizu zavrsetka a gradnja traje od 2007.godine.
bukin Odgovori
Slazem se sa akcijom "dinar na dinar"ali samo u nekim situacijama.Neslazem se sa cinjenicom gde je vlasni cele takve zgrade jedan tajkun pa da mu se daje dinar od naroda. Neka sam sredi fasadu svoje zgrade.
arhiTetka Odgovori
Srušite stare zgrade, "pozajmite" betona od pozorišta i voila nema brige. :(
ned Odgovori
U Segedinu sam bio pre par godina.To je drugi ili treći grad po veličini u Mađarskoj,ali pada u oči da su sve zgrade u gradu lepo fasadirane,okrečene,odakle njima sredstva?Možda su disciplinovaniji od nas.Kod nas može javna zgrada da i po 100 godina ne bude obnovljena fasada.Pogledajte zgradu Muzičke u centru grada i Hemijske škole na glavnom putu.Šta će nam razno razni etno festivali a nesređen grad?Istina festivali nisu jako skupi i često su donirani od nekih evropskih asocijacija.
100%ja Odgovori
Nek,zovu ove što pišu i crtaju grafite po zidovima. Džaba će im ukrečiti...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.