Komentara: 5
Pregleda: 5707

Lepe, ali skupe fasade u gradu

15.08.2012. u 16:54h
Grad za održavanje fasada koje su pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika godišnje potroši između 15 i 30 miliona dinara. Preko hiljadu objekata u gradu je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika, i samim tim njihovo održavanje je jedan od najvećih izdataka za grad.
Lepe, ali skupe fasade u gradu

Veliki broj fasada nastao je krajem 19. veka u stilu eklektike, secesije, a nakon Drugog svetskog rata, i u stilu moderne. Subotica je jedan od gradova kojeg upravo krasi specifičnost fasada u centru grada.

U Subotici postoji oko 1000 objekata koji su pod zaštitom grada. Poslednjih godina u samom centru grada renovirano je nekoliko fasada, sa kojim su Subotičani izuzetno zadovoljni.

Ukoliko se obnova fasada radi po svim zaštitarskim zakonima, njena cena je toliko visoka da bi Grad retko kada mogao da obnovi neki od urušenih fasada. U Zavodu za zaštitu spomenika su pre par godina pokrenuli akciju “dinar na dinar”, koju je podržala i Direkcija za izgradnju grada. Naime, radi se o tome da grad snosi polovinu troškova obnovne fasade, dok drugu polovinu stanari, ili privatnici koji se nalaze u tom objektu. Tako se, prve godine kada je usvojen ovaj predlog, iz gradskog budžeta izdvojilo 15 miliona dinara, ali se ukupno uložilo 30 miliona. Na taj način došlo se do dodatnih finansija, što je rezultat mnogih osveženih fasada u centru grada.

Iako u Zavodu kažu da bi fasade mogle da budu mnogo bolje uređene nego što jesu, za takve poduhvate Grad nema dovoljno novca. Sada se u evropskim zemljama fasade obnavljaju sa novim specijalnim materijalima koji su mnogo trajnijiji i kavalitetniji, što nama još uvek nije dostupno iz pomenutog razloga.

Postavljeno pre 11 godina i 7 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 5707
Povezane teme

Grad Subotica

obnova fasade

rekonstrukcija fasade

korzo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.