Komentara: 0
Pregleda: 2675

Kvalitet festivalskih predstava uliva optimizam

04.12.2012. u 03:18h
Izvor: SuMedija
Subotičani su zahvaljujući 43. susretima profesionalnih pozorišta lutaka, koje je održano u Dečjem pozorištu, imali priliku da kroz sedam predstava dožive lutkarski teatar kao idealno pozorište u kome se sve može dogoditi i uživaju u čarima koje ono pruža.
Kvalitet festivalskih predstava uliva optimizam

Subotičko Dečje pozorište je ove godine odlučilo da organizuje festival i omogući da lutkarska umetnost živi i da stvaralaštvo pozorišta iz Zrenjanina, Kragujevca, Niša, Novog Sada, Beograda, Zemuna i Subotice bude predstavljeno publici.

- Mislim da je za publiku veoma značajno što su imali priliku da tokom četiri dana vide najbolje lutkarske predstave iz Srbije. Ono što nama, koji se bavimo ovom umetnošću daje optimizam jeste kvalitet predstava na ovom festivalu. Mogu reći da imamo tri odlične predstave na festivalu. Do sada smo bili srećni, ako se dogodi da jedna predstava zablista, jer je to za nas značilo opstanak te godine. Ali, to da su se desile tri sjajne predstave je ono što ohrabruje - kaže Marta Stamenković Aroksalaši, direktor Dečjeg pozorišta.

Iako se u umetnosti toliko toga stvara, uvek se pojavi nešto novo. Na ovogodišnjem festivalu predstave „Kraljevsko novo odelo” Pozorišta lutaka Pinokio iz Zemuna i „Dah” Dečjeg pozorišta iz Subotice su one koje su otišle korak više.

- Ove predstave najviše odudaraju od tradicionalnog lutkarskog umeća i sagledavanja lutkarske umetnosti. U predstavi „Kraljevsko novo odelo” je urađena kombinacija lutke i dramske igre. Tu se želeo prikazati brehtovski način glume kroz lutku. Predstava „Dah” je izašla iz klišea, najviše odudara od tradicinalnog lutkarskog pozorišta. Mi smo bili svesni rizika i upustili smo se u to. Zaključili smo da ćemo ovu predstavu igrati samo za odraslu publiku u večernjem terminu od 19 i 30 časova, jer ona ima mnogo simbola i prepuštena je razmišljanju gledalaca.

Lutkarska umetnost u našoj zemlji živi zahvaljujući entuzijazmu ljudi u pozorištima i onima kojima je stalo da ova umetnost opstane.

- Lutkarsko pozorište je odavno ugroženo u Srbiji. Srbija pre svega nema školu gde bi se edukovali glumci i reditelji, ali i kreatori lutaka i tehnolozi za izvođenje lutaka. Najviše je u tome uradio Živomir Joković koji je bio na korak do realizacije. Držao je jednu vrstu seminara o lutkarskoj umetnosti na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, ali je i to nestalo. Postoji ideja da se Subotički dečji festival koji ima infrastrukturu i reference, pretvori u naučnu ustanovu, tipa lutkarske akademije, ali mislim da i to sve visi u vazduhu. Može se kvalitetno raditi i bez akademije, ali se to sve svodi na pojedinačnu volju i entuzijazam kako bi se savladala tehnika. Osnovni problem jeste nedostatak para, pogotovo u sadašnje vreme. Napomenula bih da su Hrvatska i Mađarska uspele da otvore svoje lutkarske akademije i da je to značajno. Naša lutkarska pozorišta se bore sa problemima i živimo za to da omogućimo opstanak ove umetnosti. Na nas i ono što radimo najveću pažnju obraća publika. Ova umetnost u ovoj državi jedino nema problema sa publikom. Gledalaca uvek ima i nema predstave koju odigramo manje od 100 puta. To je nešto što se definitivno isplati, a što društvo nije prepoznalo da u to treba da se ulaže - ističe Marta Stamenković Aroksalaši.

Subotička publika je veoma kulturna i deca koja dolaze u pozorište naučena su kako treba da se ponašaju u pozorištu.

- Najkulturniju publiku imamo u Subotici. Ta kultura ponašanja u pozorištu se uču u porodici, zatim se razvija u vrtićima sa vaspitačicama koje dovode decu na predstave. Naša publika je odnegovana, a sve to zahvaljujući tradiciji našeg pozorišta koje će za dve godine proslaviti 80 godina postojanja. Istakla bih primer dece iz OŠ „Sečenji Ištvan” koja su u utorak gledala predstavu kragujevačkog pozorišta i koja su tako lepo pratila predstavu i na kraju sa oduševljenjem aplaudirali. Ovakvu kulturnu publiku možete sresti u Mađarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Bugarskoj - kaže direktorica Dečijeg pozorišta.


Povezati turizam i umetnost

Predložila sam direktorima lutkarskih pozorišta da napravimo vezu između turizma i kulture i da tu inicijativu predstavimo Ministarstvu kulture Srbije. Da se recimo u nekom od turističkih mesta u jeku turističke sezone, a koje ima potrebnu infrastrukturu tj adekvatnu pozorišnu salu sa tehničkim uslovima, održi ovaj festival. Na taj način sedam lutkarskih pozorišta ne bi moralo da odustaje od organizacije festivala zbog nedovoljno finansijskih sredstava, a samim tim bi lutkarska umetnost opstala – rekla nam je Marta Stamneković Aroksalaši.

Izvor: SuMedija
43. susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije 43. susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije 43. susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije 43. susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije 43. susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije 43. susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije 43. susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije 43. susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2675

Povezane vesti

Povezane teme

Marta Aroksalaši Stamenković

lutkarsko pozorište

dečje pozorište

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.