Komentara: 2
Pregleda: 4354

Kuvani obrok za 1.100 najugroženijih građana

06.09.2016. u 17:46h
Izvor: Subotica.com
Posle letnje pauze, Narodna kuhinja ponovo priprema svakodnevno kuvani obrok za 1.100 građana u stanju socijalne potrebe. Prema procenama Centra za socijalni rad broj siromašnih je daleko veći, pa kuvani obok čeka još približno toliko sugrađana.
Kuvani obrok za 1.100 najugroženijih građana

Nakon jula i avgusta kada su izvršene neophodne tehničke i higijenske pripreme za rad Narodne kuhinje, a socijalno ugroženi građani bili snabdeveni paketima hrane, 6 zaposlenih i 30 volontera Crvenog krsta počelo je da priprema i distribuira kuvane obroke u 17 mesnih zajednica. Među korisnicima Narodne kuhinje najviše je građana starije životne dobi, ali često jedini siguran obrok svakodnevno čeka i blizu 200 mališana.

- Pripremu i distribuciju kuvanih obroka smo počeli 1. septembra i sad ćemo raditi do juna. Naše vozilo sa kuvanim obrocima kreće u 10 časova iz objekta Narodne kuhinje u Ketvarošu i do 14.30 časova završava dnevnu isporuku po svim mesnim zajednicama, te pređe oko 200 km svakog dana. Partneri Crvenog krsta su isti, Grad Subotica obezbeđuje finansijski program, dok Centar za socijalni rad ima isključivu nadležnost da ažurira spiskove, da nekoga doda ili skine sa spiska - kaže Miodrag Varo, stručni saradnik Crvenog krsta.

Socijalno ugroženi građani iz 13 vangradskih naselja, umesto kuvanog obroka, dobijaju pakete hrane, te je programom Narodne kuhinje obuhvaćeno 30 mesnih zajednica.

- Paketi hrane se dostavljaju građanima na mesečnom nivou koji žive u rubnim mesnim zajednicama, jer je nemoguće obići ih sve tokom jednog radnog dana i isporučiti im kuvane obroke. Paketi hrane su takođe, kao i kuvani obroci, u skladu sa normativima Međunarodne federacije Crvenog krsta i sadrže sve što je potrebno za ishranu pojedinca u periodu od mesec dana - dodaje Varo.

Za rad Narodne kuhinje Gradska uprava je iz budžeta izvojila 25,5 miliona dinara.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 7 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 4354
Povezane teme

narodna kuhinja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.