Komentara: 4
Pregleda: 2163
Foto

Kulturnim programom obeležene tri decenije bez Danila Kiša

16.10.2019. u 15:07h
Izvor: Subotica.com
Povodom 30 godina od smrti Danila Kiša, članovi Književnog kluba i Kiš teatra priredili su živopisan program koji je podsetio na pojedine aspekte njegovog života i rada, dok su prisutni imali priliku da čuju, vide i dožive neka od njegovih najznačajnijih dela.
Kulturnim programom obeležene tri decenije bez Danila Kiša

Danilo Kiš je umro 15. oktobra 1989. godine, a na isti dan trideset godina kasnije, u čast našeg velikog pisca, pesnika i prevodioca, članovi Književnog kluba Fondacije "Danilo Kiš" govorili su o njegovom životu i radu, čitali odlomke iz njegovih najznačajnijih dela i tako pokušali da probude duboko uspavane misli ovog velikana.

- Najviše volim "Rane jade", jer je to zbirka njegovih pripovedaka u kojoj sebe prikazuje kroz lik dečaka i zapravo piše o sebi, a ne piše u prvom licu - rekla je Minja Babić, koja je Kiša predstavila čitanjem delova pripovetke "S jeseni, kada počnu vetrovi" i obradu dela "Enciklopedija mrtvih". - Važno je da se sećamo Danila Kiša zbog toga što mislim da mu se ne pridaje dovoljan značaj u našem gradu i smatra da dosta dece ne zna da je on iz Subotice i značaj njegovog rada i dela.

Kulturnim programom obeležene tri decenije bez Danila Kiša

A život davno napisanoj Kišovoj drami "Noć i magla" sinoć su udahnuli članovi Kišovog teatra, Nevena Marković u ulozi gospođe Rigo i Pavle Panić u ulozi Andreasa, koji su publici predstavili samo deo predstave čija premijera se očekuje narednog meseca. Prema rečima Vladimira Grbića, voditelja Kiš teatra koji je režirao ovu predstavu, u pitanju je vrlo zanimljiv komad sa elementima sumnje, čija suština je sukob ideologija u kojima je Kiš živeo.

- Ovo je jako dobra ideja da se obeleži baš ovaj dan i da naš grad na pravi način obeleži 30 godina od smrti velikog pisca, koji bi postao nobelovac da se nije desilo ono što se desilo tog 15. oktobra - rekao je Grbić, poručujući da u sećanju treba čuvati ljude kao što je bio Kiš. - Moja prva asocijacija na Danila Kiša je "Bašta, pepeo", jer je to knjiga koju sam pročitao sa nepunih 11 godina i mislim da nikada neću zaboraviti na koji način je Kiš opisivao kragnu svoga oca. To je motiv koji se nekoliko puta pojavljuje, uz fantastično obraćanje pažnje na detalje koje svakodnevno proživljavamo, a onda i ta politička strana priče, jer je Kiš živeo u vreme kada su bile dominantne dve velike ideologije koje su obeležile 20. vek, komunizam i fašizam, te je način na koji piše o njima, pogotovo u tom postmodernističkom stilu, veoma značajan.

Kulturnim programom obeležene tri decenije bez Danila Kiša

Obeležavanje godišnjice smrti, uveličao je i novopostavljeni mural posvećen Kišu na samom ulazu u Fondaciju, a osim njegovog života, autorki Mirjani Šormaz Mitrić je kao inspiracija poslužila i zgrada, koja je, kako je objasnila, jedna od glavnih predstavnika bauhaus stila arhitekture u Subotici.

- Bilo mi je potrebno oko dvadesetak dana za razvijanje ideje, imali smo pet-šest koncepcija koje su bile potpuno različite, ali smo se na kraju odlučili za foto-tapetu koja je vektorska i u pravim oblicima. Na njoj ćete svakako primetiti jedan zanimljiv deo iz eseja i pisama Danila Kiša koje sam posebno izabrala, jer su mi su se učinili dobri za ovo podneblje i za našu sredinu - poručila je Šormaz Mitrić.

Kulturnim programom obeležene tri decenije bez Danila Kiša

Danilo Kiš je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a uspomenu na njega u njegovom rodnom gradu čuvaju bista, knjižara i Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo.

Izvor: Subotica.com
Kulturno-umetnički program povodom 30 godina od smrti Danila Kiša Kulturno-umetnički program povodom 30 godina od smrti Danila Kiša Kulturno-umetnički program povodom 30 godina od smrti Danila Kiša Kulturno-umetnički program povodom 30 godina od smrti Danila Kiša Kulturno-umetnički program povodom 30 godina od smrti Danila Kiša Kulturno-umetnički program povodom 30 godina od smrti Danila Kiša Kulturno-umetnički program povodom 30 godina od smrti Danila Kiša Kulturno-umetnički program povodom 30 godina od smrti Danila Kiša
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 5 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 2163
Povezane teme

Fondacija Danilo Kiš

Danilo Kiš

vladimir grbić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.