Komentara: 0
Pregleda: 2671

"Kuća zdravlja" organizovala besplatan pregled očiju za dijabetičare

15.11.2013. u 15:25h
Izvor: RTV Yueco
Lekari "Kuće zdravlja" juče su na Otvorenom univerzitetu održali predavanje članovima Udruženja dijabetičara Subotica, povodom Svetskog dana dijabetesa. Nakon predavanja, članovi su imali priliku besplatno da provere stanje svog vida. Ova akcija imala je za cilj da ukaže na značaj prevencije stanja vida kod osoba obolelih od dijabetesa.
"Kuća zdravlja" organizovala besplatan pregled očiju za dijabetičare

Imre Udvardi boluje od dijabetesa 43 godine. Član je Udruženja dijabetičara Subotica od 1982. godine, odnosno od samog osnivanja Udruženja, čiji je bio dugogodišnji predsednik. Imre kaže da predavanja na temu dijabetesa posećuje zadovoljavajući broj ljudi i ističe bitnost samih predavanja za one koji boluju od ove bolesti.

Dijabetes je podmukla i veoma ozbiljna bolest koja postepeno dovodi do oštećenja svih krvnih sudova, pa time i krvnih sudova očnog dna, što može dovesti do gubitka vida. Jučerašnjim predavanjem i pregledima očnog dna, oftalmološki tim „Kuće zdravlja“ želeo je da skrene pažnju na neophodnost posete oftalmologu neposredno nakon saznanja o povišenom nivou šećera u krvi. Neophodni su preventivni pregledi novoobolelih dijabetičara jer bolest dugo ne pokazuje nikakve simptome, smetnje vida, kažu lekari.

U Subotici ima oko 11.000 dijabetičara, kažu u Udruženju dijabetičara Subotica, koje broji oko 150 registrovanih članova. Kada i u kom vremenskom periodu dijabetičar treba da proveri svoj vid, određuje oftalmolog, dok onima koji ne boluju od ove bolesti, a imaju nekoga u porodici ko je dijabetičar, savetuje se pregled očnog dna jednom godišnje.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2671
Povezane teme

dijabetes

kuća zdravlja

besplatan pregled

dijabetičari

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.