Komentara: 4
Pregleda: 2591
Foto

"Krv nema cenu"

11.05.2021. u 14:39h
Izvor: Subotica.com
Povodom Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca krvi, 45 naših sugrađana koji su ove godine po prvi put dobrovoljno dali krv nagrađeno zahvalnicama Crvenog krsta Subotice.
"Krv nema cenu"

Dobrovoljno davalaštvo krvi čini veoma važan segment rada Crvenog krsta Subotice, o čemu najbolje svedoči podatak da su tokom godine prisutni na više od 40 akcija prikupljanja ove dragocene tečnosti, koje organizuje Odeljenje transfuziologije Opšte bolnice Subotica po školama, fakultetima, mesnim zajednicama i radnim kolektivima. Ipak, najznačajnije su im one čiji su pokretači, kao što su "Humana subota" i "Humani Božić".

- "Humani Božić" je prošle godine organizovan po 18. put i ova akcija je zamišljena kao porodični događaj na kojem se deci dobrovoljnih davalaca podeli slatki paketić i priredi druženje sa Deda Mrazom. Tako se deca od malih nogu uče određenim vrednostima i kroz ovih 18 godina se pokazalo da su nam ta deca došla kada su postala punoletna da daju krv. Dakle, to je imalo efekta, jer se deca ugledaju na roditelje i ako je dobrovoljno davalaštvo u porodici normalno i prirodno, onda tako postupaju i deca - priča nam Nevena Lukić, stručna saradninica Crvenog krsta Subotice, dodajući da su po ugledu na ove akcije, nedavno pokrenuli još dve, u nadi da će i one vremenom postati tradicionalne. - "Probudi srce" je pokrenuta u septembru prošle godine povodom obeležavanja Svetskog dana srca, a u martu ove godine po prvi put je organizovana akcija "Pokloni život". Ideja je da kvartalno imamo po jednu našu akciju, uz sve one na kojima smo prisutni zajedno sa Odeljenjem tranfuziologije kako bi se obezbedile dovoljne količne krvi. Ne postoji deficitarna krvna grupa, sve su deficitarne i podjednako bitne i upravo zbog toga je važno da što više ljudi učestvuje u ovim akcijama, jer nikada ne znamo kada će nam zatrebati krv i pre ćemo mi biti ti kojima je krv potrebna, nego što ćemo je dati. A krv se daje svima, bebama, porodiljama, obolelima od malignih bolesti, bez krvi nema ni operacija i zato je važno da uvek imamo rezervi da bismo bili bezbedni.

"Krv nema cenu"A one koji nam tu bezbednost pružaju u Crvenom krstu nazivaju herojima, na koje su neizmerno ponosni jer, kako Lukić ističe, vraćaju veru u čovečanstvo.

- Ponosni ste kada vidite ljude kojima je to 15. put da daju krv i da im je to normalna stvar, ali vam je možda za nijansu draže kada vidite novo lice, koje u tom trenutku nije svesno važnosti onoga što radi i ne zna koliko je to veliko humano delo. Ponosni ste i na mlade ljude koji se odazivaju po školama, pa ih vidite na nekoj vašoj akciji i još povedu druga ili devojku. Tad ste jako ponosni i to je osećaj koji vam vraća veru u ljude i da postoji nada za budućnost. Zato s pravom kažemo da su dobrovoljni davaoci krvi heroji, jer potpuno dobrovoljno i anonimno daju nešto što nema cenu, a znači život - ističe Lukić.

"Krv nema cenu"Uz dobrovoljno davalaštvo krvi, Crveni krst Subotice veliku pažnju posvećuje i drugim zdravstveno-preventivnim programima, poput akcija koje promovišu zdrave stilove života, a jedna od njih je "Selu u pohode" koja traje čitavu deceniju. Kako objašnjava Zoran Milovanović, stručni saradnik ove gradske organizacije, značaj akcije se ogleda u tome što ispunjava tri veoma važne funkcije.

- Prva je zdravstveno-prevetivna funkcija, jer na tim akcijama građani mogu na vrlo efikasan i kvalitetan način da dobiju najbitnije informacije o svom zdravlju. Dolazimo u njihova mesta, da ne moraju da idu do grada ili čekaju u ambulanti, a na ovaj način se na godišnjem nivou obavi preko 500 pregleda. Akcija ima i socijalnu funkciju, jer sa Zavodom za javno zdravlje i Centrom za socijalni rad na svakoj podelimo po tri paketa hrane i higijene socijalno ugroženim građanima. Treća i poslednja funkcija, jeste edukativna, kroz koju naši vršnjački edukatori drže predavanja i radionice učenicima osnovnih i srednjih škola na teme prilagođene njihovom uzrastu, kao što su pravilna ishrana i fizička aktivnost, prevencija bolesti zavisnosti, odgovorno polno ponašanje i reproduktivno zdravlje - objašnjava Milovanović.

"Krv nema cenu"Zdravstveno-preventivnu delatnost volonteri Crvenog krsta vrlo rado sprovode i na akcijama koje se organizuju na važne međunarodne i nacionalne dane, a kojih svake godine ima oko desetak. Sve one imaju za cilj da građanima učine zdravstvenu zaštitu dostupnijom, ali i da im se približi značaj prevencije i brige o fizičkom i mentalnom zdravlju koje, kako naglašava naš sagovornik, nema alternativu.

- Uvek kažemo da su naša ciljna grupa mladi, jer je mnogo lakše usvojiti i prihvatiti zdrave navike kada je čovek mlad i ako dopremo do svesti mladog čoveka i uspemo da promenimo neku njegovu lošu naviku u korist dobre, smatramo da je to veliki doprinos zajednici i populaciji uopšte - podvlači Milovanović.

"Krv nema cenu"Kao krunu zdravstveno-preventivne delatnosti, Crveni krst Subotice je nedavno pokrenuo i telefonski centar za pružanje psihosocijalne pomoći, koji je prevashodno namenjen starijim i osobama sa invaliditetom, te njihovim negovateljima. Telefonski centar je dostupan svakog radnog dana od 9 do 13 časova, a broj na koji mogu da se obrate svi kojima je ovakav vid pomoći neophodan je 024/621-104.

To je nešto što smo prepoznali da je potrebno, ne samo u sklopu krize izazvane virusom kovid-19, već uopšte tokom našeg rada na terenu, jer psihosocijalna pomoć nije samo razgovor, ona je i pomaganje osobi da se u tom trenutku oseća bolje. Nekome je to komad hleba, nekome odeća, nekome razgovor, a sve to se provlači u svakom našem kontaktu sa ljudima. Zato se telefonski centar pokazao kao nešto što je vrlo korisno, jer prava informacija u pravo vreme rešava problem - poručuje Lukić.

Izvor: Subotica.com
Prijem i dodela zahvalnica za prvo davanje krvi Prijem i dodela zahvalnica za prvo davanje krvi Prijem i dodela zahvalnica za prvo davanje krvi Prijem i dodela zahvalnica za prvo davanje krvi Prijem i dodela zahvalnica za prvo davanje krvi Prijem i dodela zahvalnica za prvo davanje krvi Prijem i dodela zahvalnica za prvo davanje krvi Prijem i dodela zahvalnica za prvo davanje krvi
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 2591

Povezana vest

Povezane teme

dobrovoljno davanje krvi

crveni krst

selu u pohode

crveni krst subotica

zoran milovanović

nevena lukić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.