Komentara: 66
Pregleda: 12899

Krivične prijave vinovnicima vršnjačkog nasilja u OŠ "Sonja Marinković"

23.11.2022. u 16:21h > 17:49
Izvor: Subotica.com
Iz škole "Sonja Marinković" poručuju da će protiv dece koja se sumnjiče da su povredili vršnjaka podneti displinske mere, dok je Tužilaštvo u Subotici vrlo brzo reagovalo i krivično goni dvojicu četrnaestogodišnjaka.
Krivične prijave vinovnicima vršnjačkog nasilja u OŠ "Sonja Marinković"

Po nalogu Tužilaštva, subotička policija podneće krivičnu prijavu protiv dvojice 14-ogodišnjaka zbog sumnje da su učinili krivična dela teška telesna povreda, odnosno (protiv drugog) za nasilničko ponašanje.

Dosadašnja istraga kao jednog od odgovornih sumnjiči i trećeg učesnika, starog 13 godina, za kojeg će policija izveštaj proslediti tužilaštvu.

Sumnja se da su njih trojica, pre dva dana, učestvovali u incidentu u kojem je teže povređen učenik osmog razreda OŠ "Sonja Marinković". Iz škole su za još juče za naš portal potvrdili da postoji video zapis ovog incidenta, te da se postupa po protokolu.

Jutos se sastao Tim za zaštitu dece od nasilja koji je incident okarakterisao kao treći nivo nasilja. Protiv troje učenika je pokrenut vaspitno-disciplinski postupak, ali po rečima direktora ustanove, Pajice Bašića, oni kao osnovna škola nemaju pravo da vinovnike ispišu iz škole, već da ih kazne ukorom.

Više o ovome u povezanoj objavi.

Kako saznaje TV Subotica, povređeni učenik je bolje i prebačen je sa Odeljenja reanimacije na Odeljenje dečje hirurgije u Opštoj bolnici.

Tokom popodneva oglasio se Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, čije saopštenje prneosimo u integralnom obliku.

* * *

Povodom još jednog nemilog događaja – čina vršnjačkog nasilja, koji se ovog puta dogodio u Osnovnoj školi „Sonja Marinković“ u Subotici, prilikom čega je jedno dete zadobilo teške telesne povrede, izražavamo svoju zabrinutost zbog sve učestalijih slučajeva vršnjačkog nasilja u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

Prema informacijama koje je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice dobio od postupajućeg prosvetnog inspektora gradske uprave Grada Subotice, škola je preduzela sve potrebne mere koje su propisane Opštim protokolom za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja i Posebnim protokolom za zaštitu dece i učenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

Pored toga, danas je održan i sastanak Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola u Subotici, na kojem se analizirala situacija u subotičkim školama kada je u pitanju vršnjačko nasilje. Na sastanku je zaključeno da je u narednom periodu neophodno češće ukazivati na moguće uzroke i posledice vršnjačkog nasilja – kako deci, tako i roditeljima. Takođe, veoma je važno što više upoznati i roditelje sa sadržajima koji se karakterišu kao digitalno nasilje, kojima su mnoga deca izložena na društvenim mrežama, a koja su vrlo često uzrok nemilih događaja.

Na navedenom sastanku, zamenik načelnika Policijske uprave u Subotici pozvao je škole na intenzivniju saradnju od koje koristi mogu imati svi – deca, roditelji, škola i institucije. Povodom konkretnog slučaja koji se dogodio u Osnovnoj školi „Sonja Marinković”, zamenik načelnika je rekao da su sve nadležne institucije upoznate sa slučajem, te da postupaju u skladu sa svojim nadležnostima.

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice ovim putem izražava žaljenje zbog posledica nemilog događaja i još jednom apeluje na sve obrazovno-vaspitne institucije da se u svom postupanju u celosti pridržavaju odredaba protokola o prevenciji nasilja, te da podržavaju preventivne mere resornih organa u vezi s prevencijom vršnjačkog nasilja.

* * *

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 5 meseci
Komentara: 66
Pregleda: 12899

Povezana vest

Povezane teme

oš sonja marinković

vršnjačko nasilje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.